WordPress Nedir? – Wordpres Ne İşe Yarar?

Bugün sizlere hızlıca WordPress nedir anlatmaya ve bu konu hakkında en çok merak edilenleri soru cevap şeklinde sıralamaya çalışacağım.

Hemen başlayalım…

WordPress Nedir?

Matt Mullenweg abimizin 2001 yılında, 20’li yaşlarında, aklına bir fikir geliyor ve 2003 yılında WordPress isimli projeyi kullanıma açıyor. WordPress’in ilk kurulma amacı; yazarların ürettikleri içerikleri kolayca kendi sitelerinde okuyucuları ile paylaşabilmesi. Yani isteyen herkes, kod mod bilmeden rahatça bir internet sitesine sahip oluyor ve dakikalar için yazılarını okuyucular ile paylaşabiliyor!

WordPress’i araştırırsanız karşınıza devamlı açık kaynak gibi ifade çıkacaktır. WordPress.org açık kaynak bir yapıdır, yani sen, ben, Ahmet Abi veya Hülya abla eğer yazılım işlerinden anlıyorsa bu sistemin gelişmesine yardımcı olabiliyor. Yani sistem hiç kimsenin himayesinde olmadan hızlıca büyüyebiliyor. Daha basit bir anlatım ile; kimse bir gün biz WordPress’i kapattık kardeşim diyemez.

Önemli!

  • WordPress.org ücretsiz bir platformdur. (Domain ve hosting için ücret ödemek zorundasınız)
  • Yaklaşık 5 dakika içerisinde WordPress ile bir site oluşturup, yayına alabilirsiniz.
  • WordPress konusunda çok deneyimli değilseniz, açacağınız site çok basit olacaktır. Kurcaladıkça, harika web siteler oluşturabilirsiniz. Kod bilmeden!
  • WordPress’in içerisine kod yazabilir, yapıyı tamamiyle isteğiniz doğrultuda değiştirebilirsiniz.
  • WordPress sitenizin görüntüsünü oluşturacak temaların ücretli ve ücretsiz seçenekleri vardır. Eğer bu işe para ayırmak istemiyorsanız, biraz basit bir tema ile hayatınıza devam edebilirsiniz.

WordPress Hakkında En Çok Merak Edilen Konular

1 – wordpress.com ile wordpress.org arasında ne fark var?

WordPress.org için alan adı ve hosting hizmeti almalısınız ancak wordpress.com için bu hizmetleri alıp almamak sizin tercihiniz.

wordpress.org ile devam edecekseniz sitenizin adı: seosozluk.com olacakken wordpress.com ile devam ederseniz sitenizin adı: seosozluk.worpress.com olacaktır.

wordress.com’da yapacaklarınız çok sınırlıdır, sürekli karşınıza bir engel çıkar. wordpress.org’da ise yapabilecekleriniz sınırsızdır.

wordpress.com ile wordpres.org arasındaki farkları daha detaylı incelemek isterseniz aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

WordPress.org mu WordPress.com mu?

2 – ücretli tema mı ücretsiz tema mı?

Ücretli temaların ücretsiz temalara göre çok önemli avantajları vardır. Çok daha iyi kişiselleştirilebilen en iyi wordpress temaları, görsel anlamda da ziyaretçilerinizi tatmin edecektir.

Ortalama 150 – 200 TL arasında alabileceğiniz temalar ile web sitenizin kalitesini arttırabilirsiniz.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki sayfamızı inceleyebilirsiniz.

En İyi WordPress Temaları (18 En İyi WordPress Teması)

3 – wordpress ile beraber SEO çalışmasına gerek kalmıyor mu?

Keşke öyle olsaydı 🙂

WordPress, yapacağınız WordPress SEO çalışmalarında size kolaylık sağlayacak ve temel SEO düzenlemelerini yapmanıza yardımcı olacaktır.

(Not: WordPress bazı konularda SEO çalışmalarını zora bile sokabiliyor.)

Yani WordPress kurdunuz diye SEO çalışmalarından yırtacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!

WordPress SEO çalışmaları ile detaylı bir makale okumak isterseniz:

WordPress SEO – WordPress SEO Nasıl Yapılır?

4 – child tema nedir?

Child temanın ne demek olduğunu size basit bir örnekle anlatmak istiyorum. Örnekle her zaman daha iyi anlaşılıyor 🙂

Diyelim; WordPress sitenizi kurdunuz ve yaşadığınız bir sıkıntı ile ilgili internette araştırma yaparken, uzman bir WordPress uzmanın talimatlarını izleyerek, kendinizi kodların yazdığı bir dosyada buldunuz. Bu dosyaya arkadaşın söylediği kodları eklediniz ve gerçekten de işe yaradı. Ne yaptığınız hakkında hiçbir fikriniz yok ama bir anda yaşadığınız sorununuz çözüldü 🙂

Peki child tema bu konunun neresinde?

Bu değişikliği yaptıktan 5 ay sonra kurduğunuz temanın güncellemesi geldi diyelim. Temanınızı güncellediğiniz anda 5 ay önce yazdığınız kod uçtu gitti! O gün yaşadığınız sıkıntı yine karşınıza çıkınca muhtemelen çok sinirleneceksiniz 🙁

Child tema, WordPress temanız üzerinde yaptığınız değişikliklerin tema güncellemeleri ile kaybolmamasını sağlıyor.

Child tema kurulumu ise bebek oyuncağı 🙂

5 – aniden oluşan hatalar

WordPress kullanırken kendinizi birden saçma sapan bir problemin ortasında bulabilirsiniz. Sayfanız bir anda veri tabanı hatası, 500 durum kodu veya herhangi bir sorun çıkarabilir.

Böyle bir durumda aşağıdaki adımları tek tek deneyerek, yüksek ihtimalle sorunu çözebilirsiniz:

  1. Tüm eklentilerinizi durdurun ve sırayla tek tek eklentilerinizi aktif etmeye başlayın. Bir tane eklentiniz sitenizi dağıtmış olabilir.
  2. Temanızı geçici olarak başka bir tema ile değiştirin. Problemin kaynağı tema da olabilir.
  3. .htaccess diye bir dosya var. Bu dosyaya FTP’den ulaşabilirsiniz. .htaccess’i önce bir yere kaydedip, bu dosyanın içerisindekileri silip sitenizi açmaya çalışın. Eğer yine açılmıyorsa, kaydettiğiniz dosyayı geri yerine koyun 🙂
  4. WordPress panelinde Ayarlar sekmesinin altında kalıcı bağlantılar diye bir yer var. Bu alanda yazan URL formatınızı değişitip, tekrar eski haline alın.

Eğer yukarıdaki belirttiklerimi yazdığınız halde hala problem devam ediyorsa başınız büyük dertte olabilir 🙁

6 – google analytics kodu wordpress’te nereye ekleniyor

Google Analytics kodunu WordPress sitenize eklemenin 2 yöntemi var:

  1. Google analytics eklentisi indirin ve bu eklentiye Google Analytics’ten aldığınız numarayı girin (UA-1020000-0 bu tarz bir numara)
  2. header.php dosyasına </head> etiketinin hemen üzerine Google Analytics’ten aldığınız tüm kodu koyun.

Ben size ikinci yöntemi öneririm çünkü sitenize çok fazla eklenti yüklemeniz, sitenizin performansına zarar verecektir.

7 – wordpress üzerinden eticaret yapılır mı?

Yapılır yapılmasına ama ben tercih etmem. WordPress iyi güzel ama baya hantal bir yapı. Yani eticaret yapıcam derken sistemi baya kasabilirsiniz. WordPress eticaret teması seçerken çok dikkatli olmalısınız.

Ayrıca WordPress’in güvenlik konusunda bazı sıkıntıları olduğu herkes tarafından biliniyor. Sitenin güvenliği sizin elinizde olduğu için yapılan basit hatalar çok ciddi problemler doğurabiliyor.

Bence WooCommerce kullanıp WordPress ile eticaret yapacağınıza Ideasoft, Ticimax, Tsoft gibi platformları kullanın. e-ticaret paketleri karşılaştırma konusunda dikkatli olmalısınız.

Bir Makale Daha?

WordPress Haber Teması : En İyi 7 WordPress Haber Teması

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

One comment

  1. Can

    harika bir yazı, blogunuz gerçekten çok güzel ve faydalı bilgiler öğreniyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir