E-Ticarete Fraud Nasıl Bulaştı

E-ticaret ve ticaret sektörünün gündeminden hiç düşmeyen bir başlıktır ” Fraud” Yani dolandırıcılık. Her sektörün kendine has bir dolandırıcılık geçmişi ve bu süreçler ile ilgili mutlaka birikmiş bir tecrübeleri vardır.

Zamanında tırnakçılık pek modaydı. Bir nevi marketçilerin korkulu rüyası, kasiyerlerin ise maaşlarının kesinti yağmuruna tutulduğu o günler… Para alış verişi sırasında “uzmanca sen şunu verdin ben bunu aldım diyerek” tam para üzerinden tam para kazanma taktiği idi.

Tırnakçılık, hortumculuk say say bitmez kardeşim. Velhasıl, minareyi soyan kılıfınıda çoktan hazırlamış oluyor. Parasını malını kaybeden mağdur. Alışverişte karşılıklı güven ise oldukça düşük seviyelerde.

Aslında şuan ki ” ya kardeşim ben internete güvenmiyorum” düşüncesi temel de offline ‘ da yaşanılan bir çok dolandırıcılıktan dolayıdır. Çalınan onlarca kart, yüzlerce tırnakçılık vakalarından sonra internette kaptırılan kartların vermiş olduğu imaj bu temel içdüdüyü gittikçe pekiştirdi.

Müşteri hareketlerine bakıldığında hala yüksek oranlarda “eticaretten alışveriş” yapma alışkanlığı çok düşük görülüyor. Mobil gibi devrim eticaret versiyonlardan sonra bu rakamlar değişmeye başlasa da e-ticaretinizin platformu ne olursa olsun, kırılamayan en büyük nokta ” kredi kartı ve dijital bankacılık ” kurgusudur.

Korku bu denli büyük olunca internette şuan yakalamamız gereken ivmenin kat ve kat altındayız diyebilirim. Peki Fraud nasıl oldu da bu denli internette gücümüzü sömürmeye devam ediyor?

Fraud vakalarında en sık görülen bir yöntem çalıntı kredi kartları ile yapılan alışverişlerdir. Eğer e-ticaret sitenizin bir fraud engelleyici ekibi ki bunun için tüm siparişlerinizin ve ödemelerinizin tek tek elden geçmesi gerekiyor, ya bu şekilde bir ekip kurulacak ya da bu işi yaptıracak markalarla çalışmalısınız. Bu sistemde müşterilerimizin kredi kartları ile verilen siparişleri takip etmemiz sonrasında kontrollü bir şekilde sipariş tamamalanacak. Akabinde Sipariş – Ödeme – Müşteri noktasında köprü sapa sağlam olacaktır.

Fraud durumunda çalıntı olan kredi kartı ile sitenizden yapılan alışverişlerde mağdur taraf bankaya dönüp kartım çalındı ve X sitesinden alışveriş yapılmış dediğinde ve tespit edildiğinde eğer bir korumanız yok ise marka olarak ürünlerinizi hediye etmiş oluyorsunuz. Ücret ise müşteriye geri bankadan yatarken siz mallarınızı güzelce paketleyip dolandırıcılara göndermiş oluyorsunuz.

Yahu illa korumam mı olacak? derseniz, cevabım “evet” … Buna hiç düşünmeden evet derim. Potansiyeliniz ne olursa olsun, Fraud ekibiniz yok ise hemen kurulmalı ya da bu işi yapan markaları tercih etmelisiniz.

Fraud ekibiniz var ise birkaç tavsiye de bulunmak isterim.

1- Kredi kartı ile sipariş veren isimleri.
2- Sipariş sıklığı ve miktarları.
3- Sipariş verenin farklı telefon ve mail kullanım tespitleri.
4- Hemen hemen her markada bulunan Black listler.
5- Siparişlerin gönderildiği adresler.

Örneğin ; Kartın Üzerinde Erkin Erol yazıyor. Siparişi veren Victoria Alaskan olsun. Adresi ise Velibağ Caddesi Hotel XXX olsun. Bu siparişinizin fraud olma olasılığı çok yüksektir. Hem kredi kartı adı ile sipariş veren farklılığı ( bu sık olabilir. Örn : evli çifler veya aileler) Adresin otel olması gibi bilgiler siparişinizin fraud olasılığını arttırmaktadır.

Kredi kartı ve kullanan üyeliklerde farklılık olabilir fakat burada da belli yakınlıklar tartılmaktadır. Özellikle yabancı isim ve adresler bu sahteciliği gittikçe pekiştiriyor.

Kredi kart sahipleri doğal olarak kendilerinden habersiz geçilen bu siparişlerde direk sonuç odaklı olarak mağduriyetini gidermek için tüm hukuksal yollara başvuracaktır. Akabinde bankların tüketicilerimizi bu alanda korumaları gayet doğal, oldukça önemli ve kritiktir. Özellikle sayfalarınızı ziyaret eden ve sizlerden alışveriş yapan müşterinize bu güveni sağlamak en başta eticaret sahiplerine büyük görev düşmektedir.

Güven çok önemlidir. Alışveriş deneyimine ne kadar güven unsuru sağlarsak o denli siparişlerde memnuniyet artacaktır.
Güvenli ve temiz eticaret bizim elimizde.

Bir Makale Daha?

E-Ticaret Satış Arttırma Yöntemleri [Hemen Uygulayabilirsiniz]

Hakkında erkinerol

Balıkesir-Edremit 1988 Doğumlu ve Balıkesir Üniversitesi Mezunudur. Askerlik görevi sonrası İstanbul’a gelmiş olup, mesleki hayatına E-Ticaret ile başlamıştır. Servis Noktası A.Ş. paylaş.com, Bun Design gibi markalarda E-Ticaret Yöneticiliği bulunmaktadır. Şuan ebebek.com ‘da E-Ticaret Uzmanı olarak görev almaktadır. Hobileri Davul ve Perküsyon çalmaktır. İmzasının bulunduğu 2 albüm vardır. Çoğu popüler olmak üzere birçok sanatçıya davul/perküsyon çalmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir