Ücretsiz bir site/blog mu açmak istiyorsunuz tek yapmanız gereken WordPress.com adresine giriş yapmak. Basitçe tasarlanmış birkaç adımı geçtikten sonra karşınızda size ait bir site çıktı bile. Ee tabi bedava olan her şeyin de kendi içinde sıkıntıları var…Bu durumda da karşınıza WordPress.org çıkıyor.
WordPress.com vs Wordpress.org
Yukarıda da bahsettiğim gibi WordPress.com ile WordPress.org arasındaki en önemli fark ücret. Yani WordPress.com ücretsiz domain/hosting sağlıyor ancak WordPress.org’da bu hizmetler ücretli. Gelin biraz daha detaya girelim…
Eklentiler
WordPress’in belki de en güçlü yanı eklentileridir. Yani 100 binden fazla ücretli/ücretsiz eklenti ile herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan websitenizi şekillendirebilmeniz mümkün.
WordPress eklentileri ile websitenize e-ticaret eklentileri ekleyip satış yapabilir veya yönetici panelinden email listenizi şekillendirebilirsiniz. Satın alacağınız harika bir light box eklentisi ile üyelerinize ulaşabilir ve servislerinizin pazarlamasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Kısaca her şeyi yapabilirsiniz 🙂 veya wordpress canlı destek eklentisi ile müşterilerinize çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
Ancak yukarıda anlattıklarım ne yazık ki WordPress.org için geçerli. Eğer WordPress.com’u seçerseniz umduğunuzu değil bulduğunuzu kabul etmek durumunda kalırsınız. Basit eklentiler ile işinizi görmek zorundasınız diyelim…
Temalar
Bundan 10 sene önce website sahibi olmak için ya kod bilmek ya da yazılımcılara çuvalla para vermek gerekiyordu. Örnek: E ticaret yazılım firmaları WordPress gibi açık kaynaklı platformların da yardımıyla bu durum ortadan kalktı. Artık sayısız WordPress temasına ulaşabiliyor istediğiniz formattan yararlanabiliyorsunuz. SeoSözlük olarak belirlediğimiz en iyi wordpress temalarına link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Eğer WordPress.com’u tercih ederseniz, çok fazla sayıda WordPress temasına ulaşamaz ve ne yazık ki hayalinizdeki websiteye sahip olamayabilirsiniz. Seçeceğiniz tema büyük ihtimalle blog formatında olacaktır…
Ancak WordPress.org’u tercih ederseniz seçenekleriniz birden sınırsız olur. İster ücretli ister ücretsiz, istediğiniz formatta bir websiteniz olacak demektir.
Reklam
Website sahipleri için reklam çok önemli bir gelir kapısıdır. Yani ya websitenizden ürün satarsınız ya da reklamlar ile gelir elde edersiniz. Tabi para kazanmak isterseniz.
Online reklamcılık denilince akla ilk Google reklamları gelir. Google Adsense reklamları ile websitenizden Google reklamlarını gösterebilir doğru stratejiler ile zengin bile olabilirsiniz 🙂 Gelelim konumuza…
WordPress.com ile Google Adsense reklamları ne yazık ki mümkün değil. Websitenizden affiliate yapabilir veya anlaştığınız bir firmanın reklamını yapabilirsiniz ancak Google AdSense gibi otomatik yayıncılık yapan servisleri kullanamazsınız.
WordPress.org ile ise istediğiniz tüm reklam kanallarını kullanabilirsiniz.
Markalaşma
Websitenizi belirli bir yere taşımak istiyorsanız cimrilik yapmayın derim 🙂 Yani websitenizin adının insanlar tarafından beğenilmesi ve hatırlanması için doğru tercihlerde bulunmalısınız. Nasıl mı?
Bu konuyu basit bir örnek ile açıklamak istiyorum.
WordPress.com: seosozluk.wordpress.com
WordPress.org: seosozluk.com
Aylık 10tl gibi bir harcama ile domaininizden wordpress.com’u atabilirsiniz.
Yukarıda belirtmiş olduğum konular WordPress.com ile WordPress.org’u ayıran en keskin çizgilerdir. Belirttiğim özelliklere ek olarak da; WordPress.org ile sitenizin yedeklemesini istediğiniz zaman alabilir, birbirinden yararlı e-ticaret özelliklerini sitenize ekleyebilir ve dilediğiniz zaman websitenizin kod değişikliklerini gerçekleştirebilirsiniz.
İster websitenizi hobi amaçlı ister ticari amaçlı sebeplerle açın, ufak bir yatırım size oldukça yararlı olacaktır. Aylık 10-12 TL lik bir ücretle websitenizi daha profesyonel bir noktaya getirebilmeniz mümkün.
Bir Makale Daha?
WordPress Adsense Teması: 7 En İyi AdSense Uyumlu WordPress Teması
Hocam ben p****[.]wordpress[.]com adlı sitemi açalı iki gün oldu, ücretsiz olan kısmı seçdim. İçeriklerim ingilizce olacak ve insanlara ilham verecek, motive edecek görsel materyallerden oluşacak. Ama ben bu sitemin adsense reklamlarını da alabilmesini istiyorum. Bu konularda biraz yeniyim, araştırma yapıyorum. WordPress.org’ a geçmek için ne yapmalıyım, cebimden tahmini kaç para harcarım; bunları merak ediyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
merhaba eğer projeniz ciddi ve emek harcayanız bir proje olacaksa mutlaka ücretli bir wordpress teması alın derim. 150tl tema ücreti – 120 tl gibi de host/domain ücreti yani yaklaşık 250-300TL ye bu işi halledersiniz.
Teşekkürler hocam, peki ben host/domain i hangi firmadan almam gerekir.
natro olabilir.
Emre bey iyi akşamlar. 1 yıldır kullandığım wordpress.com siteme adsense reklam kodumu ekleyemedim. bunu araştırırken yazınızı gördüm ve ekleyemeyeceğimi de anlamış oldum:) elimde bulunan adrese domain ücreti ödeyerek kullanıyorum zaten. cama eklenti vb. hiç bir özelliğini kullanamıyorum. .com dan .org a geçiş mümkün müdür?
teşekkürler.
merhabalar, tabii ki mümkün. Eğer WordPress sitenizden gelir kazanmak istiyorsanız zaman kaybetmen .org geçisişini tamamlayın derim.
merhaba wordpress.com üzerinden ücretli bir tema aldık. siteyi yaptık alan adı ekleme yaparak domain i de ekledik ama hala siteyi açamıyoruz. yani domain adresini girince wordpress te hazırladığımız siteye ulaşamıyoruz. neyi eksik yapıyoruz?
düzeldi sanırım, siteniz açılıyor
hocam merhaba worldpres üzerinden bir site kurdum siteme girişte şöyle bir sorun yaşıyorum siteme farklı bir kullanıcıdan girdiğimde layer slider slyatlar ekranda yarım çıkıyor bunu nasıl düzeltirim ? teşekkürler .
inan hiçbir fikrim yok 🙁
çok güzel yazı teşekkürler