Efenim, bu konuyu uzun zamandır yazıya dökeceğim fakat örneklerin ve bu yazıdan çıkacak sonuçların kıymetli olması açısından etrafta ne olup bitiyor iyice gözlemleyip öyle yazmaya karar verdim.
“At yazdım eşek çıkıyor gardaş” ile giriş yapmak isterim. Çok değer verdiğim bir ağabeyimin “Arama motoru” konusunda verdiği örneklerden birisidir. Evet. Bence arama motoru sorununa verilebilecek en güzel tanımlamadır…
Arama motorlarının çok geniş ölçütleri vardır kıymetli okuyucular. Her E-ticaret sitesinin kendi çapında bir “google” abisi bulunmaktadır. Gelişmiş E-Ticaret sitelerinde “Solr”, “SDL Fredhopper” gibi search enginelerini de görebilirsiniz.
Arama motorunun arama mantığını belirleyip işe öyle başlamalısınız. Hangi veriyi sorgularken nerelere dikkat edecek ve gösterimi sağlayacak?
Ürün Adı,
Ürün Kategori adı,
Stok ID,
Barkod ID gibi temel fonksiyonlara ihtiyaç vardır.
Verilecek olan komutların barkod ve Stok kodlarını okumasını mutlaka söylemelisiniz. Özellikle tekstil ağırlıklı markaların bu ayrıntıyı iyice değerlendirmesi gerekiyor. Fakat burada asıl önemli olan faktör aramanın hangi kaynağa bakacağından ziyade, bakmış olduğu içeriklerin doğru başlıkları içermesdir. Birçok E-Ticaret sitesinde ürün adlarının gelişi güzel kaydedildiğini görüyoruz. Markaların %80 ‘ i ürün adlarını “kopi pest” olarak yüklüyorlar. Hal böyle olunca ürün adlarında matematik formüllerinden tutun, telefon ürününe salatalık tohumu adı tanımlanana kadar ilginç başlıklar görüyoruz.
Ha bu arada yukarıda bahsettiğim bu örnek Türkiye’nin en büyük E-Ticaret sitelerinin birinde olan bir konudur. Cep telefonu araştırması yaparken 4. sayfada bir ürüne XX Telefon Salatalık Tohumu diye isim verilmişti. Data girişini geçtim. Ürün adının tutulduğu Excel dâhil büyük bir skandaldı 🙂 Böyle bir takım hatalar olabilir. Tanımlama hataları illa olacaktır. Olması durumunda marka olarak nasıl önlemler alınması gerekir o kısımlara da girmek gerekiyor.
Arama motorlarınız site içerisinde “+” mantığı ile aramalarını gerçekleştiriyor. Örneğin Cep telefonu dediğinizde ” Cep + Telefonu” diyerek skorlama yapar ve Cep Telefonu içeren içeriği daha sonra “Cep” , daha sonra da “Telefon” içeren kelimeleri aramaya başlar. Kategori performansına göre de listelemeyi sağlar.
Sitenizde aratılan kelimeleri çok sık takip etmeniz gerekiyor. Burada fonksiyonları ikiye bölüp;
a) Aratılan ve sonuç getiren kelimeler,
b) Aratılan fakat sonuç getirmeyen kelimeler raporuna ihtiyacınız vardır.
Bu raporları her gün takip edip her kelime üzerinde oynama yapmanız gerekiyor. Aramalarda organik yapıyı bozmadan özellikle “no result” konumunda olan kelimeleri, sonuç getirebileceği ürün adlandırmasına dahi ihtiyaç duyabilirsiniz. Yani arama sonucu mantığa uygun ise ürün adlarınızda bir eksiklik veya yanlışlık olabilir.
Ürünlerinizin site üzerinde listelemesinde ise müşterinize vereceğiniz sonuçlar çok önemlidir. Listeleme ile birlikte, eğer Solr ve Fredhopper gibi search engine kullanıyorsanız, burada tavsiye edeceğim çok kıymetli bir fonksiyon vardır. Bu fonksiyon ” Resul Modification” veya ” keyword redirects ” fonksiyonlarıdır. Her iki metot bahsettiğim bu markalarda yöntem farklılığına sahiptir fakat yaptıkları işler benzer ve kıymetlidir.
Kısacası arama sonuçlarınızı yönlendirmedir bu bahsettiklerim. Kelimelere göre yönlendirme çok önemlidir. Eğer telefon satıyorsanız, TELEFON yazıldığında ” tüm telefonları” görebileceği bir URL ‘ ye veya kategoriye direk gönderebilirsiniz. Hatta bu bu linki “fiyatı ucuzdan pahalıya” göre de sıralama yapıp verebilirseniz, o arama sonucundan gelen müşterilerinize satışınız oldukça kuvvetlenecektir.
Bir de aramalar da birçok kelime hatasında görülebilir. Apple yerine “Appple” yazımı gibi synonyms hataları pek sık görmekteyiz. Bu tür hataları doğru sonuca götürebilmek için mutlaka analytics raporlarını inceleyiniz.
Arama motorunuzda yapılacak olan bu iyileştirmelerin satışınızı en az %30 arttırabileceğinizi iletmek isterim. Bu % değeri çalıştığım tüm markalardan edindiğim tecrübeler doğrultusundadır.
Arama motoru, dükkân işletmelerinde, satış görevlisi gibidir. Müşteri ” hani var ya çeviriyorsun böyle, sonra su akıyor.. Bana bundan lazım! ” dediklerinde, satış görevlisinin klozet kapağı sunması gibidir. Şaka şaka değildir. Doğru ürün öneren satış görevlisi gibi olmalıdır.
Müşterileriniz duydukları gibi, okudukları gibi ve bildikleri gibi aratırlar… Bu en doğal haklarıdır. Onların dilinden anlamamız ve doğru bilgileri iletmemiz gerekiyor.
Bir Makale Daha?