Eğer bir e-ticaret siteniz varsa rakamların ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Aslına bakarsanız, düzenli kontrol etmeniz gereken onlarca metrik var ancak ben size en önemli bulduğum eticaret metriklerini anlatacağım.
1 – Eticaret Dönüşüm Oranı
Eticaret dönüşüm oranı eticaret metriklerinin atasıdır. Gerek ölçümlemedeki kolaylık gerekse kolay anlaşılabilir olmasından ötürü eticaret dönüşüm oranı oldukça popülerdir.
E-ticaret dönüşüm oranı, web sitenize gelen kullanıcı sayısının satın alma eylemine bölünmesi ile elde edilir. (Dönüşüm olarak satışın dışında farklı eylemler de belirlenebilir)…Yani sitenize 100 kişi gelir, 2 kişi satın alma yaparsa dönüşüm oranı %2 olacaktır. Genelde dünyada kabul edilen ortalama dönüşüm oranı %1,5 – %2 civarındadır. Tabii %5’in üzerinde dönüşüm oranını yakalayan firmalar da yok değil..
Bu metriği en değerli yapan şey, yaptığınız reklamların, SEO çalışmalarının veya UX geliştirmelerinin sonuçlarını rahatlıkla inceleyip, analiz edebilmenizdir. Yani 10,000 TL bütçe ile açtığınız bir görüntülü reklamdan %0,01 dönüşüm oranı elde edip, bu oranı alışveriş reklamları ile %5’e çıkartabiliyorsanız, kararlarınız aniden değişebilir.
Burada önemli olan bu metriği doğru ölçümleyebilmeniz…Yani dönüşümü nereden aldığınızı net anlayabilmeniz.
2 – Sepet Terketme Oranı
Sepet terketme oranı, eticaret dönüşüm oranı ile oldukça ilişkili bir metrik. Aşağıdaki 4 adımlık süreç sepet terketme oranın oluşmasına neden olacaktır:
- Kullanıcı web sitenize geldi
- Ürün sayfanızı tıkladı
- Bir ürünü sepete attı
- Satın alma işlemini tamamlamadan gitti
Bir TL bile kazanamadığınız bu işlem tam bir kabus 🙂
Peki bu oran sizce ortalama kaç? Size cevap ortalama %70 desem!!! Yani sepete ürün atan 100 kişiden 70’i satın alma yapmadan sitenizden ayrılıyor.
Size bu konu ile ilgili harika bir yazı önerebilirim.
3 – Ortalama Sipariş Tutarı
Eticarette kullanılan bir diğer metrik ise ortalama sipariş tutarı. Dönüşüm oranı sitenize gelenlerin satın alma oranını verirken, ortalama sipariş tutarı bir kullanıcının ziyaret sırasında ne kadar ödeme yaptığını göstermektedir.
Ortalama sipariş tutarınıza hakim olursanız, onu nasıl arttırabileceğiniz ile ilgili daha net bir strateji kurgulayabilirsiniz.
Bu konu ile ilgili de harika bir makalemiz var 🙂
4 – Müşteri Edinme Maliyeti
İşte benim en sevdiğim 🙂 Müşteri edinme maliyeti…Bu metriği sevmemin sebebi değerinin yeteri kadar bildiğinden şüphe ediyor olmam.
Gelin öncelikle müşteri edinme maliyeti ne demek onu anlayalım.
Müşteri Endinme Maliyeti = Yeni müşteri için harcadığınız pazarlama bütçesi / kazandığınız müşteriler
Örnek:
Diyelim bir çocuk yuvanız var. Çocukların ebeveynlerine ulaşabilmek için güzel bir lead kampanyası oluşturdunuz. İlk hafta 1000 TL reklam verdiniz ve sadece 1 kayıt kazandığınızı düşünelim.
Bu senaryoda bu haftaki müşteri edinme maliyetiniz 1000 TL / 1= 1000 TL
Peki bu maliyeti nasıl yorumlayacağız? İyi mi oldu şimdi kötü mü? Tam da burada devreye müşteri yaşam boyu değeri geliyor.
5 – Müşteri Yaşam Boyu Değeri
Şimdi de karşınızda en karmaşık metrik: Müşteri yaşam boyu değeri. Bu metriği karmaşık yapan şey, ortalama sipariş tutarı ile olan ilişkisinin net olarak bağdaştırılamaması.
Bir müşteriniz sizden 20 TL karşılığı bir ürün satın almış olabilir. Bu müşterinin edinme maliyeti 300 TL de olabilir. Asıl soru bu müşterinizin sizden alışveriş yapmasının devamını sağlayabilecek misiniz? Eğer cevap evetse 300 TL bu tarz bir edinme için belki de hiçbir şey!
Müşteri edinme maliyeti bölümünde verdiğim yuva örneğine dönersek, konu çok daha iyi anlaşılabilir. Eğer bir kayıt için 1000TL harcıyor ve kayıt yapılan çocuk sizin yuvanıza 3 sene gelecekse, bu tutar sizin için kesinlikle çok karlı olabilir.
Konuyu özetlemek gerekirse, eğer bir eticaret siteniz varsa; Ölçümleme ve sonuca göre aksiyon alabilme konularında çok iyi olmanız gerekir. Hatta ölçümleyemiyorsanız reklam vermemenizi öneririm…
Bir Makale Daha?
Emre Tonguç Abi Gerçekten Bu Konuların Kralısın .