SeoSözlük olarak bu yazımızda sizlere anlatacağımız konu ile Google Tag Manager Nedir, Google Tag Manager Nasıl Kullanılır ve Google analytics arasındaki farklar nelerdir sorularına yanıt bulacaksınız.
Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager, web sitenize çeşitli etiketleri basitçe ekleyebilmenizi sağlayan ücretsiz bir Google programıdır.
En çok kullanılan etiketler; Google Analytics, Google dönüşüm, Google yeniden pazarlama ve Facebook pixelleridir. Bu kodların dışında birçok farklı etiketi hatta kendi yaratacağınız kodları da Google Tag Manager ile sitenize ekleyebilirsiniz.
Google Tag Manager ve Google Analytics Arasındaki Farklar
Google Analytics’in en yaygın kullanım alanları; Rapor hazırlama ve web site ile ilgili istatistiklere ulaşabilmek.
- Web sitenizi dün kaç kişi ziyaret etti
- Ziyaretçileriniz hangi ülkelerden geliyor
- Ziyaretçileriniz ortalama kaç sayfa ziyaret ediyor
- Sitenize gelen bir kullanıcı, sitenizde ortalama kaç dakika vakit geçiriyor
- En popüler sayfalarınız hangileri…
Yukarıda saydığım türden onlarca farklı metriği Google Analytics ile ölçebilirsiniz.
Google Analytics’ten aldığınız takip kodunu web sitenizin tüm sayfalarına eklediğinizde, Google, yukarıda bahsettiğim verileri vakit kaybetmeden toplamaya başlıyor.
Peki Google Tag Manager mı kullanmak daha mantıklı yoksa Google Analytics’i?
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
Konuya detaylıca girmeden önce bir konunun altını çizmek istiyorum. GA ve GTM birbirlerinin alternatifi değiller. Bambaşka şeyler yani…Bu ikisini aynı yerde buluşturan şey Google Tag Manager’a Google Analytics kodu ekleyebiliyor olmanız.
Konuyu her zaman yaptığım gibi biraz daha sadeleştireceğim.
Google Tag Manager’ı boş bir kutu gibi düşünün. Bu boş kutuyu sitenize bir kere ekliyorsunuz, daha sonra sitenin kodlarına girmeden bu boş kutuyu dışarıdan şekillendirmeye başlıyorsunuz.
Bu tarz bir çalışmanın en büyük avantajı, yazılımcılar ile sürekli iletişim halinde kalmamanız. Yani normal şartlarda yazılımcıya: al bu Facebook, Google kodlarını siteye koy veya yazılımcıdan takip etmek istediğiniz işlemlerle ile ilgili kodları siteye koymasını istersiniz. Google Tag Manager bu problemi ortadan kaldırıyor. GTM paneli üzerinden bu kodların hepsini siz koordine ediyorsunuz.
Ayrıca GTM ile sitenizde üst seviye takipleri yapabiliyorsunuz. Ne gibi mi?
Örnek: Diyelim bir eticaret sitesi kurmak niyetinde oldunuz ve günlük kaç kişinin sepete ekle butonuna basıp ürünleri sepete attığını ölçmek istiyorsunuz. Hatta bunu daha da ileri götürüp, Google alışveriş reklamlarından gelen kaç kişinin sepete ürün atıp, satın alma yapmadığını ölçmek istiyorsunuz. Üstelik sepete at işleminden sonra sayfanın adresini değişmediği de göz önüne alınsın lütfen. 🙂
Google Tag Manager ile bu işlemi saniyeler içinde kurgulayabilir, kısa bir süre sonra ölçümleme yapmaya başlayabilirsiniz.
Not: Bunu Google Analytics ile de yapabilirsiniz ama işin içerisine kod girişleri gelecektir. Yani GTM ile saniyeler içerisinde yapacağınız bir işi, GA ile belki de saatlerce uğraşıp yapamayacaksınız.
Özetle, Google Tag Manager mutlaka kullanılması gereken efsane bir araç. Bir kere kullanmaya başladıktan sonra çok fantastik ölçümlemeler yapacağınızdan hiç şüphem yok 🙂
Bir Makale Daha?
Google Analytics Kodu Nasıl Eklenir? WordPress Google Analytics Ekleme
rich snippets konusuyla ilgili yazınız var mı ? google tag manager’da rich snippetsları nasıl kullanabiliriz ?
Merhaba, bu tarz bir yazımız yok ama https://yoast.com/structured-data-google-tag-manager/ sayfayı inceleyebilirsiniz