Google AdWords URL kontrol

Açılış Sayfası Kontrolü – Google AdWords

Yönettiğimiz Google AdWords hesaplarında, kontrol etmeyi unuttuğumuz konuların başında hiç kuşkusuz açılış sayfaları gelmektedir. Her hatalı açılış sayfasının bize bir maliyeti olduğunu unutmamalı ve bu konuya hakettiği önemi vermelisiniz.

Peki Google AdWords çalışmalarında açılış sayfaları neden bu kadar önemli? Açılış sayfası kontrolü neden yapılmalı?

Google AdWords maliyetleri masaya yatırıldığında, akıllara 2 önemli konu gelir: tıklama başı maliyet ve kalite puanı. Yani bende para gani, basarım parayı çıkarım Google’ın tepesine diyorsanız, o iş biraz yaş 🙂

Google AdWords reklamlarında başarı arıyorsanız, cebinizdeki para kadar kalite puanınız da iyi olmalı. Dolayısıyla minimum maliyetlerle maksimum dönüşümler alabilirsiniz.

Peki kalite skorunu olumlu etkileyebilecek bir açılış sayfasının özellikleri nelerdir?

İçerik

  • Google AdWords’te kullandığınız anahtar kelime ve reklam metninin, açılış sayfanız ile aynı doğrultuda olduğundan emin olmalısınız. Örnek: Bebek tulumu arayan bir kullanıcıyı, tüm kategorilerin yer aldığı bir açılış sayfasına göndermemelisiniz.
  • Açılış sayfasında içerik oranına dikkat edin. Örnek: Açılış sayfanızda herhangi bir bilgi vermeden, kullanıcıların gözüne üyelik formunu sokmamalısınız.
  • Kopya içerik kullanımını minimuma indirin. Örnek: Açılış sayfalarındaki metinleri, pazarlamadan anlayan profesyonel içerik yazarlarına yazdırın.

Güvenirlilik

  • Açılış sayfasında mutlaka müşterilerinizin iletişim bilgilerinize ulaşabileceği linkler bulundurun. Hatta iletişim bilgilerinizi, açılış sayfasında kullanabiliyorsanız çok iyi olur.
  • Müşterilerden form talep ediyorsanız, bu formun doldurulma sebebini onlara mutlaka belirtmelisiniz.
  • Açılış sayfanızda AdSense gibi reklam alanları kullanıyorsanız, kullanıcıların bu alanları rahatlıkla ayırt edebilmelerini sağlamalısınız.
  • Açılış sayfasından “hakkımızda” sayfasına mutlaka bir link çıkışı yapın ve bu sayfada işletmenizin faaliyetlerinden bahsedin.

Gezinebilirlik

  • Müşterilerinizin açılış sayfanızda rahatlıkla gezinebilmelerini sağlayın. Bu konu oldukça önemlidir.
  • Sipariş sürecini de çok basit yapmalısınız. Müşterileriniz tek klik ile siparişin tamamlanacağı sayfaya ulaşabilmeliler.
  • Mobil tasarım başta olmak üzere, müşterilerinizin suratına pop-uplar patlatmayın. En azından AdWords reklamlarının gittiği açılış sayfalarına 🙂

Sayfa Açılış Hızı

  • Reklamlarınız için kullandığınız sayfaların açılış hızı roket gibi olmalıdır. Ne kadar hız, o kadar çok müşteri!
  • Sayfalarınızda cache kullanımına dikkat etmelisiniz.
  • Açılış sayfasındaki görselleri optimize etmelisiniz.

Bazı Google AdWords hesapları çok komplike olabiliyor ve binlerce farklı açılış sayfası karşımıza çıkabiliyor. Dolayısıyla istediğimiz gibi çalışmayan açılış sayfalarını kontrol edemediğimiz için, çuvalla parayı Google’a boşu boşuna kazandırabiliyoruz 🙂

AdWords kampanyalarında çok iyi çalışmayan açılış sayfalarını nasıl ayıklamamız gerekiyor? Anlatayım…

Açılış Sayfa Kontrolü

AdWords kampanyalarında her anahtar kelime için bir açılış sayfası tanımlamayı unutmuyorsunuz değil mi? Unutmadığınız varsayıyorum ve devam ediyorum 🙂

Anahtar kelimeler için tanımlanan açılış sayfalarında en sık rastlanan problemler:

  1. Hatalı URL girişi
  2. Eski URL’nin yenisi ile değiştirilmemesi
  3. İyi performans sergilemeyen URL’ler ile yola devam etmek

Gelin bu 3 problemin üzerinden geçelim.

Hatalı URL Girişi

Hepimiz insanız nihayetinde 🙂 Gün içerisinde stresli ve yoğun tempoda çalışırken, kendimiz için çok masum ancak işletmeler için çok kritik hatalar yapabiliyoruz.

Örnek:

AdWords hesaplarında çok fazla rastlanan konulardan bir tanesi, reklamların 404 ve 500 hata kodlu sayfalara gitmesi. Yani reklamlarınızı açtıktan bir süre sonra, bir ürünü sitenizden kaldırmaya karar verdiniz diyelim. Eğer ilgili açılış sayfasına veya sayfaya ait anahtar kelimeye müdahele etmezseniz, müşterileriniz 404 sayfaları ile karşılaşacak demektir. Sonuç: çöpe giden paralar 🙁

Eski URL’ler

Özellikle e-ticaret sitelerinde ürün hareketliliği oldukça yüksektir. Değişen kampanyalara her an müdahale etmek için hazır olda beklemeniz gerekir.

Örnek:

Bir ürün sitenizden kalkmasa bile, pazarlama yapılacak bir konumda da olmayabilir. Yani eskiden AdWords giderlerini çıkarıp, size kar ettiren bir ürün artık aynı performansı sergilemiyor olabilir. Dolayısıyla reklam verilmemesi gereken anahtar kelimeleri durdurmalısınız.

Kötü Çalışan URL’ler

Bazen reklam kampanyalarında kullandığımız anahtar kelimelerin performansları hiç de umduğumuz gibi ilerlemez dolayısıyla iyi çalışmadığını düşündüğümüz kelimelerle ile vedalaşmak gerekir.

Örnek:

Organik meyve satışı yapan bir sitenizin olduğunu varsayalım. Sattığınız meyvelerin maliyet dönüşüm değeri fena gitmiyorken, bir bakıyorsunuz son 3 ayda ananasın maliyet dönüşüm değeri 160TL olmuş. Yani 160TL ye bir anans satıyorsunuz 🙂 Eğer bu ananas alan arkadaşlar, alış veriş sürecinde çılgınlar gibi alış veriş yapmaya devam etmiyorsa, o reklamı kapatın gitsin 🙂

Hızlıca 404 ve 500 hatası veren açılış sayfaları ler nasıl ayıklanır, bir de ona bakalım…

Aşağıdaki adımları teker teker takip edelim:

  1. Google AdWords hesabından anahtar kelimeler sekmesini tıklayıp, sadece aktif olan anahtar kelimeleri listeliyoruz. (Aktif kampanyalar – aktif reklam grupları – aktif anahtar kelimeler)
  2. Daha sonra indir butonuna basıp tüm listeyi bilgisayarımıza indiriyoruz.
  3. Sadece Nihai URL lerin yer aldığı sütunu bırak kalan tüm sütunları siliyoruz.
  4. Nihai URL lerden oluşan listemizi, ücretsiz indirdiğimiz Screaming Frog isimli SEO aracına yüklüyoruz.
  5. Hesabınızın büyüklüğüne göre birkaç dakika için Screaming Frog 404-500-301 veren URL leri karşınıza çıkaracak.

Peki 404 – 500 gibi hataların dışında performansı kötü olan anahtar kelimeler/açılış sayfaları nasıl ayıklanır?

Dürüst olmak gerekirse, kötü çalışan anahtar kelimeler hakkında çok detaylı bir çalışma yapmak ve çalışmanın sonuçlarına göre karar vermek gerekir. Ancak yine basitçe kontrol etmemiz gereken metrikleri listelemek gerekirse:

  1. Maliyet / Dönüşüm: Maliyet verisi tek başına hiçbir şey ifade etmez. Yani eğer çok maliyetli bir kelime çok iyi dönüş getiriyorsa, o kelimeyle ömür boyu çalışabilirsiniz. Önemli olan maliyet/dönüşüm verisidir. Yani yaptığınız AdWords harcamasına kaç TL satış geldi? Dönüşüm optimizasyonu önemli!
  2. Hemen Çıkma Oranı: İlgili açılış sayfasında fark edeceğiniz hemen çıkma oranındaki düşüklük, mutlaka dikkatinizi çekmelidir. Yani müşterileriniz o açılış sayfasını neden hemen terk edip, siteden çıkmak istedi?
  3. Ortalama Oturum Süresi: Ortalama oturum süresi, sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili çok önemli ipuçları verebilir. Örnek: Bir sayfadanın ortalama oturum süresi 10 saniye! Bu işte kesin yanlış giden bir şeyler var, dolayısıyla konuyu detaylıca incelemeniz gerekir.

Bir Makale Daha?

PPC Nedir? SEO mu PPC mi? – Hangisi Websiteniz için Daha Uygun?

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

2 comments

  1. Mustafa

    bu bilgi için teşekkür ederim, bir süredir bu konu hakkındaki makaleleri araştırıyorum.

  2. Caner

    teşekkür ederiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir