Bugünkü yazımız tüm web site sahiplerinin korkulu rüyası sitenize doğal olmayan bağlantılar uyarısı ve algoritma cezaları. Bu tarz cezalar web sitenizin çok ciddi trafik kaybı yaşamasına neden olacaktır o yüzden bu yazımı çok dikkatli okumanızı öneriyorum.
SEO çalışmalarının web site sahipleri için ne kadar değerli olduğunu herkes bilir. Özellikle start up firmalar ve growth hackerlar, başarılı SEO stratejilerinin yardımıyla düşük maliyetlerle büyük başarılar elde edebilirler.
Ancak bilinçsizce yapılan SEO çalışmaları büyük problemleri de beraberinde getirir. Özellikle hatalı backlink çalışmalarından kaynaklanan hasarlar, projenizle vedalaşmanıza bile neden olabilir.
Eskiden Google’ın spam departmanının başında olan Matt Cutts’ın yaptığı bir açıklamaya göre: Google, 400,000 in üzerinde web siteye her ay manuel işlem uyguluyor. Hatta Panda ve Penguen algoritması gibi önemli güncellemeler ile bu sayı çok daha fazla oluyor. 400,000 cezaya karşılık, her ay sadece 20,000 yeniden inceleme talebinin gelmesi ise oldukça şaşırtıcı. Yani cezai yaptırım ile karşı karşıya gelen sitelerin sadece %5’i bu cezadan kurtulmanın yollarını arıyor.
Eğer Google manuel işlemler tarafından size de bir uyarı geldiyse, hemen vazgeçmeyin ve aşağıda anlattıklarımı hemen uygulayın!
Neden Google Tarafından Cezalandırıldınız?
Eğer organik trafiğiniz bir anda düşmeye başlarsa, bu durumu mutlaka sorgulamanız gerekir. Yüksek ihtimalle başınıza iki Google cezasından bir tanesi gelmiştir. Ya Google ekibi tarafından size bildirilen manuel işlemler cezasına ya da Google algoritma güncellemelerinden bir tanesine takılmışsınızdır; Sitenize doğal olmayan bağlantılar veya algoritma cezaları
Gelin bu iki ceza tipini de inceleyelim.
1 – Sitenize Doğal Olmayan Bağlantılar – Manuel İşlemler
Eğer web sitenizin manuel işlemler uyarısı ile karşılaşıp karşılaşmadığını kontrol etmek istiyorsanız yapmanız gereken oldukça basittir. Google search console hesabınıza giriş yaptıktan sonra güvenlik ve manuel işlemler sekmesini tıklayın. Eğer karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü çıkmıyorsa, başınız belada demektir.
Olası bir manuel işlemler uyarısı aşağıdaki gibidir.
Eğer karşınızda bu ekran varsa hemen korkmayın birazdan neler yapmanız gerektiğini detaylıca anlatacağım.
2 – Google Algoritma Cezaları
Google, belirli dönemlerde gerek yeni algoritmaları ile gerekse bilinen algoritmalarına gelen güncellemeleri ile birçok web siteyi cezalandırmakta hatta arama sonuçlardan atmaktadır.
Eğer manuel işlemler alanında herhangi bir uyarı yoksa, trafiğinizdeki düşüşün başladığı tarihte yüksek ihtimalle bir algoritma güncellemesi gerçekleşmiştir. Panda, Penguen veya Hummingbird algoritmalarından bir tanesine denk geldiyseniz, işiniz bir hayli zor.
Bu algoritmalar ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalelerimi okuyabilirsiniz…
Web Siteniz İçin Zararlı Olan Backlinkler
Siteniz neden spam işlemlere düştü?
Kalitesiz backlinkler, sitenizin manuel işlemlere düşmesine neden olabilir. Aşağıda belirttiğim türden backlinklere sahipseniz, Google sıralamasının olumsuz etkilenmesi de kaçınılmazdır.
- Google tarafından banlanmış sitelerden gelen backlinkler
- Hep aynı sayfalardan oluşmuş, kalitesiz web sitelerden gelen bağlantılar
- Sizin sektörünüz ile alakasız ve size çok sayıda gelen backlinkler
- Saçma sapan bir sürü dizin sitesinden gelen backlinkler
- Footer ve sidebarlardan gelen backlinkler
- Reklamlardan rel nofollow etiketsiz gelen backlinkler
- Hidden linkler
- Yetişkin veya yasal olmayan sitelerden gelen backlinkler
Google spam cezalarının nerdeyse %95’i web sitelerin backlink profilleri doğrultusunda verilmektedir. Yani sitenize gelen backlinklerin büyük bir kısmı zararlı sayılabilecek bağlantılardan oluşuyorsa, manuel işlemlere düşmeniz an meselesidir.
Manuel İşlemlerden Spam Nasıl Kaldırılır?
Manuel işlemler sekmesinde bir uyarı ile karşılaştıysanız, mutlaka backlink profilinizi incelemeye almalısınız. Zararlı olduğunu düşündüğünüz backlinkleri mutlaka engellemelisiniz.
Nasıl mı? Anlatayım…
Yapmanız gerekenler:
- Google Search Console hesabımıza giriş yapıyoruz
- Bağlantılar linkine tıklıyoruz
- En çok bağlantı veren sitelere tıklıyoruz
- Sağ üstteki “ok ikonuna” tıklayıp tüm bağlantıları indiriyoruz.
Önemli! Google Search Console hesabının altında yer alan backlink listesi, sitenize gelen tüm backlinkleri göstermemektedir.
Backlink analizimizi daha iyi yapabilmek için, dünyanın en büyük backlink analiz araçlarından biri olan Majestic’i de kullanıyoruz.
Majestic hakkında bilmeniz gereken önemli notlar:
Fresh Index: Eğer fresh indexi seçerseniz, son 90 günde toplanan güncel backlink bilgileri listelenecektir.
Historic Index: Eğer historic indexi seçerseniz, tüm backlink bilgileri listelenecektir.
Summary Sekmesi: İncelediğiniz sitenin backlink özetini görebileceğiniz sayfa. Eğer bu sayfada listelenen bilgiler hakkında daha detaylı bilgi istiyorsanız, o zaman diğer sekmeleri de incelemeniz gerekecek.
Ref Domains: Hangi domainlerden link geldiğini gösteren alan. Burada sitenize bağlantı veren sitelerin alexa, trust flow veya citation flow gibi değerlerini görebilirsiniz.
Backlinks: Bu sekmede size gelen backlinklerin detayına ulaşabilirsiniz. Backlinkin silinip silinmediğini ve güncellik durumunu da bu alanda inceleyebilirsiniz.
Anchor Text: Anchor text – anahtar kelime yoğunluğunuza bu sekmeden ulaşabilirsiniz.
Backlink sekmesinden karşımıza çıkan linkleri export diyip bilgisayarımıza indiriyoruz. Yaptığınız işten emin olmak için historic indexi indirmenizi öneririm.
Şu an elimizde 2 tür backlink listesi oldu: – Google Search Console’dan aldığımız liste ve majestic’den aldığımız liste. Normal bir SEO çalışması yapıyor olsanız, size bu linkleri backlink sayısına, domain authority ve trust flow değerlerine göre listelemenizi ve tehlikeli gözükenleri engellemenizi söylerdim. Ancak eğer manuel işlemler alanında bir penaltı ile karşı karşıyaysanız, o zaman bu işi manuel yapmanızı öneririm.
Yani tek tek tüm backlinklerin üzerinden geçin. Zaten bazı domainlerin spam olduğunu anlayacaksınız ve listeyi topluca eleyeceksiniz.
Bağlantıları Reddetme
Artık elinizde bomba niteliğinde spam backlinklerin listesi var. Artık yapacağınız işlem çok kolay.
- Google bağlantıları reddet sayfasına giriyoruz.
- Sitemizin adresini seçip, bağlantıları reddetme butonuna basıyoruz.
- Bağlantıları reddet diyip, ilgili listeyi sisteme yüklüyoruz.
Eğer bağlantıları reddetme aracı ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, daha önceden hazırladığım makalemi okuyabilirsiniz.
İşimiz henüz bitmedi. Son bir adım daha var.
- Google Search Console hesabına tekrar giriş yapıyoruz ve manuel işlemler sayfasına giriyoruz. İnceleme talebinde bulunun butonunu tıklıyoruz.
İşte bu kadar! Bu işlemleri yaptıktan kısa bir süre sonra siteniz manuel işlemlerden kalkacaktır.
Bir Makale Daha?
“Reklamlardan nofollow etiketsiz gelen backlinkler” Bunun hakkında kısaca bilgi verir misiniz nasıl olacak?
nasıl bir bilgi istiyorsunuz, nofollow ile ilgili sitede bir yazım mevcut. Orada sorarsanız sevinirim
Her zamanki gibi süper bir anlatım olmuş hocam sağolun, linkli sayfanızı dahil okudum yalnız bir konuya değişmemiş siniz, manüel uygulamadan çıkan site eski sıralamasına kavuşacak mı? Evet ise ne kadar sürede? Bu sure zarfında site sahibi ne yapmalı?
🙂 teşekkürler…Bu sorunun cevabı oldukça değişken, sitenin durumuna göre değişir. Ama genellikle trafik kaybı yaşanır. Yakın zamanda bu konu ile ilgili detaylı bir yazım olacak, takipte kalın 🙂
Emre bey yetersız ıcerıkten dolayı manuel spam cezası aldım sımdı sıte ıcerıgını komple degıstırdıkten sonra inceleme istegı yollamadan baclınk temızlıgı de yapmamız gereklımıdır? Bırde eskı sıralama ma tekrar gerı donermı sıtem
yapın tabii
neden sitem acımıyor