Site içi SEO, SEO çalışmalarının çok önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Konu oldukça detaylı dolayısıyla birazdan anlatacaklarımı dikkatlice okumanızı öneririm.
SEO Faktörleri
SEO konusu masaya geldiği zaman, 3 çok önemli başlık hemen gündeme oturur: Site içi seo, site dışı optimizasyon ve SEO ihlalleri.
Site içi optimizasyon, en basit anlatımla, kendi websitenizin içerisinde yaptığınız SEO çalışmalarını temsil etmektedir. Yani içerik çalışamları, site içi linkleme, meta-title çalışmaları, Heading etiketleri, SEO uyumlu URL yapıları gibi birçok konu site içi SEO faktörlerini içermektedir.
Site dışı faktörler ise, websitenize gelen backlinkler, spam linkler, sosyal medyadan gelen bağlantılar olarak basitçe sıralanabilir.
İhlaller de, adından da anlaşılabileceği gibi Google’ı aldatmaya yönelik veya bilinçsiz ama masumane yapılan SEO hatalarını temsil etmektedir.
Başarılı SEO Faktörleri – Periyodik Tablo
Gelelim periyodik tablonun ne anlattığını anlamaya…Aşağıdaki tabloda her madde, 2 harfle anlatılmıştır -tıpkı kimya derslerinde gördüğümüz periyodik tablo elementleri gibi.
Tablo ikiye ayrılmış, site içi seo ve site dışı optimizasyon farklı kısımlarda gösterilmiş. Ayrıca her kutucuğun sağ üst kısmında rakamlar göreceksiniz. 3, o maddenin çok önemli olduğunu, 2 biraz daha az önemli, 1 ise daha da az önemli olduğunu anlatıyor. -1, -2, -3 ise ihlallerin değerlerini gösteriyor ve anlayacağınız gibi -3 en önemli ihlali bize anlatmak istiyor.
Periyodik tablodaki kutucukların sadece birinin veya birkaçının tek başına websitenizi arama motoru sonuçlarında tepeye çıkarması mümkün değildir. Ancak önemli olan birkaç maddeyi takip ettiğinizde bile Google’da hemen yükselmeye başladığınızı farkedeceksiniz.
Bugünkü yazımızda sadece site içi optimizasyon için oluşturulmuş elementleri inceleyeceğiz.
Site İçi Optimizasyon
İçerik Optimizasyonu
Cq – İçerik Kalitesi: Websitenize ürettiğiniz içerik kalite mi? İçerikleriniz, diğer websitelerin sunduğu içeriklerden farklı mı yoksa standart bilgiler/hizmetler mi veriyorsunuz? İçerik pazarlama özellikle içerik pazarlama için seo stratejisi oldukça önemli.
Kullanıcılarınızı websitenizde birkaç saniye daha fazla tutabilecek sebepleriniz var mı?
Ziyaretçilerinize değerli bir şeyler sunabiliyor musunuz?
Yukarıda saydığım sorulara vereceğiniz cevaplar, içeriğinizin kalitesini belirleyecektir. Ne kadar kaliteli içerik yaratırsanız, arama motoru sonuçlarında o kadar iyi başarılar yakalayacaksınız ve site içi optimizasyon stratejisinizi iyi uygulamış olacaksınız.
Cr – Anahtar Kelime Araştırması: Ürettiğiniz kaliteli içerikten sonraki en önemli konu, anahtar kelime araştırmasıdır.
Google her ne kadar kullanıcıların arattıkları sorguları önce anlamaya çalışıp daha sonra ilgili sonuçları listelese de, bu konuda hala sıkıntılar olduğu çok açık. Dil veya coğrafi konulardan ötürü bu konu bir süre daha tartışmalara açık geçeceğe benziyor. Yani,
İnsanların internette yaptığı aramaları hangi kelimeler ile yaptığını bilmemiz ve içeriklerimizi bu şekilde oluşturmamız gerekiyor. Örneğin, eğer hemoroid ile ilgili bir yazı paylaşacaksanız, belki de bu kelime yerine basur kelimesini tercih etmelisiniz. Kim bilir 🙂 Anahtar kelime araştırmasını nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, Google anahtar kelime planlayıcısı hakkında yazmış olduğumuz yazıyı okuyabilirsiniz.
Cw: Anahtar Kelime Kullanımı: Anahtar kelime çalışmasından elde ettiğiniz kelimeleri içeriklerinizde ne kadar kullanmalısınız? Bu önemli bir soru!
Anahtar kelimelerinin kullanım yoğunlukları birçok otorite tarafından hala tartışılmaktadır. Bazıları %3-%4 lerden bahsederken, bazıları ise oran vermenin tamamiyle saçma olduğunu söylüyor. Peki ne yapmak gerekiyor?
Doğru cevap iç güdüleriniz diyebiliriz. Yani kullanıcıları irite etmeyecek ancak arama motorlarlarına da doğru mesajı verebilecek oranlar bence oldukça mantıklı. Yani kendinizi ziyaretçilerinizin yerine koyun ve içeriklerinizi öyle oluşturun.
Cf: Güncel İçerik: Google, güncel içerik oluşturan websiteleri, arama sonuçlarında göstermeyi pek seviyor ancak bu iş sanıldığı kadar da kolay değil!
İçerik üreten sitelerin güncel paylaşımlar üretmesi çok kolayken, e-ticaret siteleri için durum biraz farklı olabiliyor. Yani bir e-ticaret siteniz varsa sizden devamlı güncel içerikler veya yeni oluşturulan sayfalar beklenemez. Sonuç?
Size bu konu ile ilgili önerim, ürün, kategori ve marka sayfalarınızda içerik alanları oluşturmanız ve bu alanları elinizden geldikçe güncellemeniz. Google botları sayfalarınıza geldiği zaman güncel bilgiler buluyorsa, rakiplerinize oranla önemli bir avantaj sağlamış olursunuz.
Cv: Dikey Arama: Son dönemde adından çok fazla söz ettirmeyi başaran dikey arama, bildiğimiz aramanın biraz daha dışında kalıyor.
Google aramalarındaki standart listelemenin dışında da websitenizin organik trafik alabileceğini biliyordunuz herhalde!? Yani Google haritalar, görseller, haberler, alışveriş, yerel/yöresel SEO, YouTube SEO çalışmaları vb…
Size çok basit bir örnekle konuyu biraz daha açıklamak istiyorum. Bir müşterimizin bizle çalışmaya başlamadan önce nerdeyse hiçbir sayfası Google arama sonuçlarında listelenmemesine rağmen ciddi oranda bir organik trafik elde ettiğini gördük. Konuyu kısaca araştırdıktan sonra müşterimizin anasayfasının Google harita sonuçlarında listelendiğini farkettik. Çok popüler ve hacimli bir aramada bu alanda yer alan firmalar, çok ciddi oranlarda organik trafik ve dolayısıyla dönüşüm/satış elde edebiliyorlar.
Ca: Direkt Cevaplar: Google, kullanıcıların yaptığı aramalara direkt cevaplar vermeye ve bu cevapların yer aldığı websitelerin linklerini paylaşmayı arttırmaya başladı.
Eğer Google’a bir şarkı sözü yazarsanız, ilgili video klibin görüntüsünü arama sonuçlarında görebilmeniz mümkün. Google tarafından, bu tarz sonuçlar için verilen linkler tam bir güven sinyali niteliğinde. Eğer bunu başarabildiyseniz, websitenizin diğer sayfaları da Google’da üst sıralarda çıkıyor demektir.
Site Yapısı
Ac: Taranabilirlik: Google, websitenize geldiği zaman ne kadar fazla sayfayı tararsa, Google indeksindeki sayfa sayınız o kadar fazla olacaktır. Dolayısıyla, yapılan bir Google aramasında yer almak istiyorsanız, arkadaşa bu konuda yardımcı olmalısınız 🙂
Eğer websitenize koyduğunuz bir engel yoksa, robots.txt dosyasına yazılan bir engelleme, şifreleme vs…, Google websitenizi tarayacak ve değerli bulduğu sayfaları indeksleyecektir. Ancak burda dikkat edilmesi gereken konu taranma oranları olmalıdır. Yani kaç sayfanız Google tarafından taranıyor.
Google’a taranma konusunda yardım etmek için site haritası oluşturmalı ve siteiçi linkleme konularına önem vermelisiniz.
Ad: Duplike İçerik: Google’a yapacağınız en büyük kötülük onun kafasını karıştırmak olacaktır. Nasıl mı? Cevap duplike yani biraz daha ağır bir tabir ile kopya içerik.
(Dışardan kopya içerik almadığınızı varsayıyorum…)
Websitemize ait bazı sayfalar bazen birbirlerinin aynısı olabiliyor. Bazen hem www. ile açılan hem de subdomainsiz açılan sayfalar, bazense yanlış SEO stratejisinden ötürü birbirinin aynısı onlarca sayfa… Böyle bir durumda Google hangi sayfanızı arama sonuçlarında çıkarması gerektiğine net karar veremiyor ve sonuçlarda yukarı çıkmak isterken gerilediğinizi fark ediyorsunuz.
Duplike içeriğe çözüm: 301 yönlendirmeleri ve canonical etiketinden geçiyor. Eğer biribirinin aynısı, gereksiz sayfalarınız varsa 301 yönlendirmesi ile tek bir sayfaya yönlendirmeli, öte yandan bazı sebeplerden dolayı vazgeçemeyeceğiniz duplike sayfalar varsa canonical etiketi kullanmanız gerekmektedir..
Am: Mobil Uyumluluk: Mobil uyumluluk, site içi seo alanında hiç kuşkusuz bu senenin yükselen trendi. 21 Nisan’da Google tarafından yapılan resmi açıklamaya göre mobil uyumluluk artık arama motoru sonuçlarını etkileyen bir faktör.
Ancak yine unutulmamalıdır ki, mobil uyumluluk sadece mobilden yapılan aramaları etkilemektedir. Yani mobil uyumluluğu olmayan bir websiteniz varsa masaüstü bir bilgisayardan yapılan aramada Google sıralamanız etkilenmeyecektir.
As: Website Hızı: Google, tüm websitelerin hızlı olmasını ve kullanıcılara iyi bir deneyim sunulmasını istiyor. Yani eğer websiteniz hızlı açılıyorsa SEO açısından başarılı bir iş yapıyorsunuz demektir.
Website hızını etkileyen onlarca faktör var ancak en önemlilerini sıralamak gerekirse; cache kullanımı, görsellerin farklı serverlardan çekilmesi, Inline kod kullanımlarının azaltılması ve fazla kodların temizlenmesidir.
Au: URL Yapısı: SEO açısından URL yapısı çok önemlidir. En basit anlatımla, bir kullanıcı sayfanızın URL’ine baktığı zaman, o sayfanın ne ile alakalı olduğunu anlayabilmelidir.
URL konusunda en sık yapılan hataların başında parametre kullanımı gelmektedir. Gereksiz parametreler URL yapısını çok karmaşık bir hale getirmekte ve arama motoru optimizasyonu açısından websiteleri negatif anlamda etkilemektedir.
URL ler oluşturulurken mümkünse anahtar kelime çalışması yapılmalı ve URL’ler bu çalışmanın sonuçlarına göre belirlenmelidir.
Ah: Https / Güvenlik: Son dönem SEO trendlerinden bir tanesi de https kullanımıdır. Google, websitelerin https kullanması ve kullanıcılara daha güvenli bir bağlantı sunmasını talep etmektedir dolayısıyla arama motoru kriterlerinin arasına bunu da almaktadır.
Sadece içerik odaklı ve üye girişi gerektirmeyen bir websiteniz varsa https tercih etmeyebilirsiniz. Https hem biraz maliyeli olacaktır hem de websitenizin açılış hızını biraz zorlayacaktır. Ancak eğer websitenizden satış yapıyorsanız, mutlaka SSL sertifikası almanız önerilir.
HTML
Ht: Başlık Etiketi: Başlık etiketleri, site içi seo açısından hep çok önemli olmuştur ve çok önemli olmaya da devam edecektir.
Başlık yazarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular vardır. Özetle bunlar,
- Her sayfanızın başlık açıklaması özgün olmalıdır.
- Başlık etiketleri 55 karaktere kadar olabildiğince uzun olmalıdır.
- Açıklayıcı ve kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde oluşturulmalıdır.
- Anahtar kelimeniz başlıkta mutlaka geçmelidir.
Hd: Meta Etiketi: Başlık etiketlerinden sonra en önemli HTML etkeni, meta etiketleridir.
Meta yazarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular vardır. Özetle bunlar,
- Her sayfanızın meta açıklaması özgün olmalıdır.
- Meta etiketleri 155 karaktere kadar olabildiğince uzun olmalıdır.
- Açıklayıcı ve kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde oluşturulmalıdır.
- Anahtar kelimeniz meta açıklamasında mutlaka geçmelidir. Hatta mümkünse 2-3 defa geçebilir.
Hs: Yapılandırılmış Veri: Yapılandırılmış veri, Google’a websitemizi çok daha iyi anlatabilmemiz için harika bir yöntemdir ve SEO başarınızı kesinlikle arttıracak bir çalışmadır.
Yapılandırılmış veri yani tüm dünyanın konuştuğu dille “rich snippets” yardımı ile Google’a ürünlerimizi, içeriğimizi, kullanıcı oylamalarını, tarih bilgilerini rahatlıkla tanıtabiliriz.
İnanın Google, düşündüğünüz kadar harika değil! Ona ne kadar yardımcı olabilirsek, arama sonuçlarında websitemiz o kadar üst sıralara çıkacaktır.
Hh: H Etiketleri: H etiketleri önemli olduğu kadar birçok site içi seo çalışmasında hatalı kullanılmaktadır dolayısıyla bu konuya da dikkat çekmekte fayda var.
H etiketleri, başlıktan sonra kullanıcılarınıza önemli bir konuya giriş yaptığınızı ve adeta bir alt başlık altında içeriğinizi sunacağınızı anlatabilmenin bir yoludur. H etiketleri konusunda yapılan en büyük hata bu konuyu abartmaktır. Yani her başlığa H etiketi atayamazsınız. İçeriğinizin büyüklüğüne göre H1 etiketini her sayfada 1 den fazla kullanmamakta fayda var.
Ayrıca H etiketlerinde anahtar kelime kullanarak, Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız mümkün olacaktır.
Bir Makale Daha ?
Merhaba Emre Bey,
değerli bilgileriniz için teşekkürler