Gerek arama motorları gerekse kullanıcılar websitelerde yer alan URL lerin okunabilir ve anlaşılabilir olmasını istiyor. Haksız da değiller… Peki okunabilir, anlaşılabilir SEO URL ne demek ve Seo link yapısı nasıl olmalıdır onu anlatayım…
SEO URL Yapısı
URL (uniform resource locator) websitenizin adresidir. örnek: https://www.seosozluk.com/
*Moz.com‘dan alınmıştır
Yukarıdaki görselde yer alan yapı tam manasıyla SEO URL yapısıdır. Gördüğünüz gibi düzgün bir breadcrumb yapısı kullanılmış ve her klasör adı doğru isimlendirilmiştir. Doğru bir kullanım olan başka bir URL inceleyelim.
https://www orneksite.com/akilli-telefonlar/iphone6
Gelin bir de SEO açısından oldukça kalitesiz bir URL inceleyelim…
https://wwworneksite.com/static/Browse/ID72/14418875/c_1/1%7Ccategory_root%7CTech.htm
Yukarıdaki iki URL inde aynı sayfaya gittiğini düşünelim, aradaki farkı görüyor musunuz? İnanın Google’da görüyor!
Doğru URL Yapısının SEO’ya Etkisi
Doğru URL kullanımının SEO konusuna 2 direkt etkisine bakalım..
1 – Tıklanma Oranı: Google arama sonuçlarını etkileyen faktörlerden bir tanesi de tıklanma oranıdır. Yani kullanıcılar Google’da arama yaptıktan sonra sayfanızı ne kadar fazla tıklarsa, Google sizi bu arama ile o derece ilişkilendirir ve arama sonuçlarında yukarıya taşır. Dolayısıyla bu noktada başlık, meta açıklaması ve URL yapısı önem kazanıyor.
Kendinizi düşünün. Google’da bir arama yaptınız ve karşınıza karman çorman bir URL çıktı. Bu siteye girmek ister misiniz? Açıkçası kullanıcı olarak ben istemem.
2- Anahtar Kelime Kullanımı: Anahtar kelime, anahtar kelime, anahtar kelime…Anahtar kelime kullanımının SEO üzerindeki olumlu etkileri anlatmakla bitmez. Google arama hacimlerine göre URL oluşturmanız, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır.
Örneğin “Ankara gelinlik çeşitleri” kelime grubunda üst sıralarda çıkmak istiyorsunuz diyelim. Herhangi bir anahtar kelime çalışması yapmadan siteadi.com/ankara-gelinlik-cesitleri gibi bir URL oluşturdunuz ve ürünlerinizi listelediniz. Peki sadece Ankara’da “gelinlik modelleri” kelimesi ayda 27.100 kere aranıyorken, “gelinlik çeşitleri” kelimesinin sadece 50 kere arandığını öğrenseniz?
URL de anahtar kelime kullanımı sıralama sonuçlarını etkiliyor ve bu duruma kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. (Not: Son yapılan Google algoritma güncellemeleri ile URL’de sadece anahtar kelime kullanmaktansa, o kelimenin “long tail” halini kullanmanız daha da değerli olmaya başladı. örnek: /son-moda-gelinlik-modelleri)
En Yaygın URL Kullanım Hataları
Masumca oluşturduğunuz veya kullandığınız URL ler size zarar veriyor olabilir. Gelin bu hataları inceleyelim…
Anasayfa’yı Sadece Bir URL Açmalı
Anasayfanın birden fazla URL ile açılması en çok rastlanan hatadır. Olukça da kritiktir! Örnekle açıklayalım…
Anasayfa URL: www.seosozluk.com
Anasayfa’yı Açmaması gereken URLler:
- seosozluk.com
- seosozluk.com/index.php
- www.seosozluk.com/index.php
- www.seosozluk.com/anasayfa
- seosozluk.com/anasayfa
Yukarıda yazdıklarım URL’ler www.seosozluk.com sayfasına 301 yönlendirmesi ile yönlendirilmelidir.
Eğer bu yönlendirmeler yapılmazsa Google sayfalarınızı kopya içerik statüsüne sokabilir. Yani bu sayfaların hepsinde aynı içeriği yayınlıyorsun ve beni manipüle ediyorsun diyebilir. Aman dikkat 🙂
Http ve Https Sayfaları
Yukarıda verdiğim örneğe benzer bir durum da https/http sayfalarda yoğunlukla yaşanmaktadır. Müşterilerimizin birçoğu bu durumun ciddiyetinin farkında değil.
Google birkaç ay önce websitelerin https e geçmesini önerdi. E tabi Google bir şeyi öneriyorsa biz buna emir gözüyle de bakabiliriz. Başta e-ticaret siteleri olmak üzere birçok online platform, websitesini sertifikalandırıp https’e geçti. Peki http’de yaratılan sayfalar ne olacak?
Https’e geçtiğiniz taktirde anasayfanız başta olmak üzere tüm sayfalarınızı 301 ile doğru sayfalara yönlendirmelisiniz. Yani aşağıdaki örnekte olduğu gibi, bu iki sayfada açılıyorsa Google’ın sizi cezalandırması an meselesi olacaktır.
- https://seosozluk.com
- https://seosozluk.com
Bknz: http den https e geçiş
URL’de Parametre ve # Kullanımı
URL yapısında parametre kullanımından kaçının. Yazımın başında anlattığım hatalı/karışık URL ler gibi parametre kullanımı da SEO açısından sakıncalıdır. URLlerinizi basit bir şekilde oluştursanız, bu durumun arama motoru sonuçlarını olumlu etikeleyeceğini göreceksiniz.
Hatalı örnek: seosozluk.com/Servisler.aspx?pgr=1&cid=31
Doğru örnek: seosozluk.com/seo-servislerimiz
# kullanımı da başka bir dert. Aslında bakarsanız bu konu IT ile SEO uzmanlarını karşı karşıya getiren bir konudur. # kullanımı ile amaçlanan: kullanıcının sayafasını yenilemeden ve filtereden yaptığı seçimleri tekrar girmeden hareket edebilmesine sağlamak. Yani kullanıcı geri tuşuna bastığında yaptığı filtrelemenin (kırmızı-kısa kollu-50tl-kazaklar) kaybolmaması.
Bu durum kullanıcı deneyimi açısından kulağa hoş gelse de, minik bir problemimiz var demek zorundayım. Google #işaretinden sonrasını taramıyor…Yani bu sayfa arama motoru gözünde değersiz oluyor. Bu kullanımdan kaçınmak gerekir.
Türkçe ve Kaçış Karakterleri
URL lerinizde Türkçe karakterler ve kaçış karakterleri kullanmanız SEO açısından sakıncalıdır. Peki nedir bu kaçış karakterleri…
Boşluk | # |
$ | % |
& | @ |
` | / |
: | ; |
< | = |
> | ? |
[ | \ |
] | ^ |
{ | | |
} | ~ |
“ | ‘ |
+ | , |
Yukarıdaki işaretlerinizin URL lerinizde olmadığından emin olun derim.
Bir Makale Daha?
Seo yla ilgili ilk defa bu kadar açıklayıcı ve anlaşılabilir makale okuyorum.Tebrik ediyorum.
Hocam teşekkür ederim bir sorum olacak. örnek olarak şöyle bir url sizce uygun mu?Çok mu uzun sizce?
“http://www.tmrarbak*****
evet biraz uzun olmuş gibi..seo uyumlu url yapısını biraz kısa tutmanız da fayda var
İyi geceler yazınızı inceledim fakat içinde bir çakışma var URL yapısında sitesi.com/urun/iphone doğru bir seçim diyorsunuz fakat kaçış işaretlerinde / işaretten kaçının bunu anlamadım
merhaba, / işareti sitesi.com/urun/iphone bu örnekte klasör ayrımını ifade etmektedir.
Merhaba,
Url çoklu dil yapısına sahip. ../en/ ve ../tr/ klasörleri ve tr.html ve en.html sayfaları var. html gizleme aktif yani tr ve en uzantısız bağlanıyor. Durduk yere .com/en ve tr yazdığında dosya algılıyor ve .com/en/ sonuna “/” koyuyor ve 404 hatası veriyor dosya algılıyor. Mesela index diye klasör olmadığı için index yazarsan bağlanıyor. Htaccess te bir yöntemi varmı, çünkü standart yönlendiler yemedi.
Sadece ana dizinde ki dosyalarına ait olan bu sorunu diğer düm dosyalarda linklerine .html koyarak geçici olarak sorunu engelledim. Yanlız google aramalarında anasayfa url lerim problem
kolay gelsin. iyi günler dilerim. benim sorum doğru url ile ilgili aşağıda yazdığım url lerden seo uyumlu olanı yada seo için daha uyumlu olanı hangisidir.
1-https://www.benimsitem.com.tr/bambum-picanti-cam-matara-500-ml-egzotik-desen4_25176.html
2-https://www.benimsitem.com.tr/urun/bambum-picanti-cam-matara-500-ml-egzotik-desen4
tüm sitenin yapısına göre değişir ama birinci seçeneği tercih ederim. ama çok crawl edilen, index değeri yüksek siteler için farketmeyebilir