Google Penguen algoritması, 2012 yılında tüm web dünyasına bir tokat gibi inmiş ve site dışı optimizasyonun kurallarını koyan korkulu bir kabus olarak hayatımıza girmiştir. Özellikle black hat seo işi ile uğraşan birçok kişi, Google Penguen penaltısına maruz kalmış ve bu yüzden çok trafik kaybetmiştir.
Google penaltısı ile cezalandırılan websiteleri, bazen kısa süreli bazen ise çok uzun sürelerde arama motoru sonuçlarından çıkartılabiliyor. Yaptığınız iyileştirmeler sonuç verinceye kadar da organik sonuçlardan önemli trafik kaybı yaşayabiliyorsunuz.
Organik sonuçlarda gerilere düşen online işletmeler, genellikle çözümü Google AdWords reklamlarında buluyor ve reklam bütçesi ile aradaki trafik kaybını minimuma indirmeye çalışıyor. Oysa ki birkaç düzenli inceleme ve alacağınız önlemlerle bu duruma düşmekten kurtulabilirsiniz. Nasıl mı?
Google Penguen Algoritması
Google Penguen filtresine takılmamak için neler yapmanız gerektiğini anlatmadan önce bu algoritma hakkında bilgi vermekte fayda var.
Backlink, her zaman arama sonuçlarını en çok etkileyen kriterlerin başında geldi. Yani websitenize ne kadar çok kaliteli backlink geliyorsa arama sonuçlarında o kadar üst sıralarda çıkabilmeniz mümkün. Google Penguen algoritması ise, websitenize gelen bu backlinkleri otomatik analiz eden bir sistem olarak düşünülebilir. Yani websitenize gelen her backlink sizin için yararlı olmayabilir hatta websitenize önemli derecede zarar bile verebilir.
Bu arada birçok kişi tarafından yanlış bilinen bir konuya da açıklık getirmek istiyorum. Google, Penguen güncellemelerini duyurduğu zaman websitelerinde düşüş yaşayanlar, bu güncellemeden cezalandırıldıklarını düşünebilirler ancak durum biraz farklı. Yani algoritma güncellemeleri, oyunun kurallarında değişikliğe gidildiğini bizlere gösterir ancak bu bir penaltı değildir. Websitenize Google’dan penaltı geldiği zaman bunu zaten Web Yöneticisi Araçlarında görüyor olacaksınız.
Zararlı Backlinkler
Zararlı backlinklerden nasıl kurtulabileceğinizi birazdan anlatıyor olacağım. Ama öncellikle gelin zararlı backlinklerden ne kast ediyorum onu açıklayayım.
- Spam sitelerden gelen backlinkler (semalt.com veya iloveitaly.com gibi…)
- Alakasız kaynaklardan gelen backlinkler (araba kiralama ile ilgili bir websiteniz var ve bulunduğunuz sektör ile uzaktan veya yakından alakası olmayan birçok siteden size backlink geliyorsa)
- Tek kaynaktan gelen yoğun backlinkler (paravan blog mantığı. İki tane paravan blog açıp, ana sitenize yüzlerce link gönderiyorsanız)
Bağlantıları Reddetme Aracı
Şimdi sıra websitemize gelen zararlı linkleri tespit etmeye bu linkleri temizlemeye geldi.
- Web Yöneticisi Araçlarına giriş yapıyoruz.
- Arama trafiğini seçiyoruz.
- Sitenize bağlantılar sekmesini tıklayıp,
- Karşımıza çıkan listeyi incelemeye başlıyoruz.
- Sitemize bağlantı veren tüm siteleri tek tek inceliyoruz ve spam olduğunu düşündüğümüz bağlantıları notepad’e kaydediyoruz.
- Bağlantıları reddetme aracına giriş yapıyoruz.
- Bağlantıları reddet diyip, kaydettiğimiz .txt uzantılı notepad dosyasını yükleyip kaydet diyoruz.
Önemli: Zararlı olduğundan emin olmadığınız siteleri kesinlikle bu araca yüklemeyin.
Doğru Backlink Stratejisi
Google’a göre doğru backlink stratejisi, backlinklerin doğal yollar ile kazanılması üzerine. Yani siz kaliteli hizmet vermeye devam edeceksiniz, birileri sizi fark edecek ve websitenize backlink verecek. Peki bu iş pratikte nasıl işliyor?
Doğal yollar ile backlink kazanmak tabi ki harika ama inanın kimsenin o kadar vakti yok. Hele yeni kurulmuş bir start-up’sanız, acele etmelisiniz. Batmakla batmamak arasında ince çizgide ilerlerken bir de doğal yollardan backlink kazanmak çok da gerçekçi olmayacaktır. Ne yapmak lazım?
Öncellikle kesinlikle 3 kuruluşluk backlink paketlerine para vermeyin. Ödediğiniz ücret bir yana websitenize gelecek olası bir penaltı belki de firmanızın sonunu getirir. Yapmanız gereken;
- Anahtar kelimenizi Google’da aratın
- Karşınıza çıkan blogları veya portalları bir yere not edin
- Birçok ücretsiz SEO aracı ile rakiplerinizin backlink aldığı siteleri öğrenin ve yine bir yere not edin
- Open site explorer aracı ile bulmuş olduğunuz blogların veya portalların sayfa otorite değerlerini inceleyin.
- Değerleri yüksek çıkan bloglara/portallara tek tek email göndererek backlink talebinizi iletin.
- Eğer websitenizde ürün satıyorsanız, bu bloglara/portallara indirim kuponu veya ücretsiz ürün verin.
- Çok değerli gördüğünüz sitelere ise 50TL ye kadar ücret ödemeniz mantıklı olacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kesinlikle alacağınız linkleri aynı zamanda almayın. Süreci yayın ve belirli aralıklarda bu linkleri sitenize yönlendirin. Aksi taktir de bu durumun doğal olmadığı hemen anlaşılacaktır.
- Bir siteden çok fazla link almayın ve aynı sayfadan maximum 3 tane link satın alın.
- Sizden daha zayıf olan sitelerden backlink almamaya çalışın.
Bir Makale Daha?
çok teşekürler…
Bilgi İçin Çok Teşekkurler
kaliteli linklere bizlere onerdiginiz için teşekkuler
başarılı bir çalışma olmuş