Website trafiğinizi arttırabilmek için AdWords reklamı verebilir veya Facebook reklamlarına başvurabilirsiniz. Kullanıcı trafiğiniz artar mı? Kesinlikle! Tabi para harcamanız gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. Peki ya yeterli bütçeniz yoksa?
SEO yani arama motoru optimizasyonu, websitenize gelen kullanıcıların doğal yollar ile websitenize gelmesi için yapılan çalışmalardır. Yani kullanıcılar herhangi bir reklama tıklamadan Google sonuçlarından websitenize ulaşır ve sonuç olarak herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmazsınız.
Çok teknik veya karmaşık olmayan SEO çalışmalarınızı kendiniz de yapabilirsiniz. Birkaç pratik SEO tekniği ile arama motoru sonuçlarında çok daha üst sıralara çıkabilir dolayısıyla gelirinizi önemli ölçüde arttırabilirsiniz. Nasıl mı?
Bugün yazımızda SEO dan hiç anlamayan website sahiplerinin bile kolaylıkla uygulayabilecekleri bir optimizasyon yöntemi hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Analizi
Öncellikle “uzun kuyruklu anahtar kelime” denilince ne anlatılmak isteniyor onu açıklamak istiyorum. Uzun kuyruklu asıl planladığımız anahtar kelimelerin birkaç kelime daha uzun halleri, anahtar kelimemizi biraz daha fazla tanımlayan kelimeler olarak düşünülebilir. Başka bir deyişle, uzun kuyruklu anahtar kelime kullanan bir kullanıcının ne aramak ve bulmak istediği, diğer kullanıcılara oranla çok daha nettir. Yani “ayakkabı” kelimesini Google’da aratan birisi, ayakkabı mı almak istiyor, ayakkabının tarihçesini mi araştırmak istiyor yoksa siyasi bir olay (ayakkabı kutusu rüşvet haberleri) hakkında bilgi mi almak istiyor?
Örneğin: kışlık ayakkabı kelimesini örnek alalım. Bu kelimenin olası uzun kuyruklu halleri aşağıdaki gibi olacaktır.
“kışlık ayakkabı erkek”, “erkek kışlık ayakkabı modelleri”, “erkek kışlık ayakkabı modelleri ve fiyatları”, “bayan kışlık ayakkabı”, “kışlık ayakkabı bayan” vs…
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime SEO Çalışması
Peki yukarıda anlattıklarımı yazılarımızda nasıl kullanacağız?
Uzun kuyruklu anahtar kelime çalışmasına başlamadan önce Web Yöneticisi Araçları’ndan hangi kelimeler ile trafik aldığımızı kontrol ediyoruz.
- Web Master Yöneticisi Araçlarına giriş yapıyoruz.
- Arama trafiği menüsünün altından arama sorgularını seçiyoruz.
- Tarih aralığından son bir ayı seçiyoruz.
- Karşımıza google.com’da (google.com.tr değil!!!) hangi arama sonuçlarında listelendiğimiz bilgisi çıkıyor.
- En çok listelenen kelimeleri seçiyoruz. (Bu alanda bazen bizimle direkt alakalı olmayan kelimelerde çıkıbiliyor dolayısıyla sadece uygun ve en çok listelendiğimizi kelimeleri inceliyoruz)
- En çok listelendiğimiz ve bizimli %100 alakalı olan kelimeleri tespit edip, bu kelimelerin içine girip ilgili sayfamızı buluyoruz.
Yani şu an elimizde hangi kelimelerde en çok listelendiğimiz ve bu kelimelere tıklayanların hangi sayfalarımıza gittiği bilgisi var.
Google Arama Sonuçları ve Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler
Hangi kelimelerde Google’da listelendiğimizi öğrendikten sonra sıra ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulup bu kelimeleri sayfalarımıza yerleştirmeye geldi.
Uzun kuyruklu anahtar kelime araştırmasının birden fazla yöntemi var. Yani isterseniz AdWords anahtar kelime aracını kullanırsınız isterseniz Google arama kutusunun otomatik getirme özelliğini kullanırsınız. Hatta rakiplerinizin sitesine girip anahtar kelimenizi aratıp burdan bile uzun kuyruklu anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.
Bugünkü yazımda Google’ın bizlere sunduğu farklı bir özellik üzerinde durmak istiyorum. Bu çalışmanın en önemli özelliği çok basit ve oldukça efektif oluşudur.
Aşağıda belirttiğim yöntemle sayfalarınızın trafiğini %20-%30 oranında arttıracaksınız.
- Arama sonuçlarında en çok listelendiğimiz bir anahtar kelimemizi seçiyoruz. Örnek: kışlık ayakkabılar.
- Google arama kutusuna kışlık ayakkabılar yazıp aratıyoruz.
- Google sonuç sayfasının en altına iniyoruz.
- Karşınızda ihtiyacımız olan tüm uzun kuyruklu anahtar kelimeler.
Şimdi yapmanız gereken, kışlık ayakkabılar anahtar kelimesinden gelen kullanıcıların giriş yaptığı sayfanıza yukarıdaki kelimeleri çok abartmamak şartı ile eklemek.
Not:
- Listelenen kelimelerin sizle birebir alakalı olanlarını seçmelisiniz.
- Bir uzun kuyruklu kelimeyi yazınızın uzunluğuna göre maximum 2-3 defa kullanmalısınız.
- Yine yazınızın uzunluğuna göre 4-5 taneden fazla uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmamanızda da fayda var.
Özetle:
Tek bir anahtar kelimede arama sonuçlarında yer almaktansa ilgili birçok uzun kuyruklu anahtar kelime ile sayfalarınızın tıklanma oranını iyileştirebilir dolayısıyla gelirinizi önemli ölçüde arttırabilirsiniz.
Bir Makale Daha?
güzel olmuş hocam eline sağlık.
Teşekkürler bu yöntemi kullanacağım.Peki daha önce yayınladığımız eski yazilarimiza da eklemeli miyiz ? Yoksa sadece yeni yazilarimizda mi kullanmaliyiz bu anahtar kelimeleri?
Eski veya yeni tüm makalelerinizde uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.
Merhabalar hocam benim film öneri sitem var ve bu sitede yazılarımda anahtar kelime yazamıyorum çünki anahtar kelime yazabileceğim bir yazı değil filmlerin konuları yazıyor yönetmeni yazıyor. Diyelim 1 tane anahtar kelime yaptım başka yapamıyorum çünki kendim yazdığım bir yazı değil yani hepsi filmlerin konusunu anlatan yazı oluyor siteme nasıl seo yapıcam mesela bu film sitelerinde aynı şekilde baktığınız zaman hiç bir şekilde anahtar kelime yazmıyor ama film izle diyince direk ön sırada çıkıyorlar bunu nasıl halledebilirim.
Furkan merhaba. Siten otorite sahibi olana kadar önemli / arama hacmi yüksek olan filmlerin konularını sen yazabilirsin. Ayrıca backlink ile siteni düzenli beslemen gerekiyor. Otorite sahibi olduktan sonra işler çok daha kolay olacaktır.