E-mail pazarlama, dijital pazarlama çalışmalarının önemli bir koludur ve doğru kullanıldığı taktirde dönüşüm oranını arttırma konusunda önemli katkılar sağlar.
Öte yandan, birçok dijital pazarlama otoritesine göre durum biraz farklı. Özellikle ülkemizde yasadışı şekillerde satılan email listeleri, usulsüzce temin edilen email adresleri veya bilinçsiz email pazarlama çalışmaları sayesinde, email çalışmalarına olan güven de önemli oranda azaldı.
Peki e-mail pazarlama çalışmalarından satış dönmesi zor mu? Anlatayım…
Bunca kötü şöhrete rağmen, e-mail pazarlama çalışmaları hala çok değerli olmaya devam ediyor. Hatta bazı eticaret sitelerinin (özellikle yeni kurulan sitelerin) en değerli kanalı, email pazarlama çalışmalarıdır.
Başarılı email çalışmaları ile başarısız olanları ne ayırıyor o zaman? Email pazarlama çalışmalarının başarıya ulaşması için neler yapmak gerekir?
E-mail A/B Testleri
Müşterilerinize gönderdiğiniz emailleri test etmeniz, kampanyalarınız başarısı için oldukça kritiktir. Yani hangi tarz emaillerin dönüşlerinin daha başarılı olduğunu veya gönderdiğiniz emaillerin tıklanma veya açılma oranlarını arttıran faktörleri tespit ettiğiniz taktirde, email pazarlama konusunda rakiplerinizin bir adım önüne geçtiniz demektir. (Bknz: A/B testi nedir?)
Peki attığınız emaillerde hangi konuları test etmelisiniz?
Email Pazarlama- Test Edilmesi Gerekenler
Konu Başlığı: E-mail konu başlığınızı ilgi çekici ve merak uyandırıcı ifadeler ile oluşturmayı deneyebilir veya bu alanda indirim, son fırsat, son şans, kampanya gibi kelimeleri test edebilirsiniz.
Gönderen: Emailinizin gönderen kısmında yazan isim, tıklanma oranını arttıran etkenlerden bir tanesidir. Bu alanda firma isminin yanı sıra; kişi ismi, departman ismi veya takma isim de kullanabilirsiniz.
E-mailin Gönderildiği Gün: E-mailin gönderildiği gün, e-mail optimizasyon çalışmalarının bel kemiğidir. Sektöre göre değişiklik gösterebilecek bu çalışma ile haftasonu farklı, hafta içi farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Haftanın 7 gününü de ayrı ayrı test etmelisiniz.
E-mailin Gönderildiği Saat: Kullanıcıların emailleri hangi saatlerde okuduğunu biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum çünkü bu zaman iş modeline göre değişiyor 🙂 Yemeksepeti attığı e-mailleri saat 11:00 – 11:30 gibi atıyorken (insanların iş yerinde tam acıkma saati), içerik pazarlama işi ile ilgilenen başka bir firma, Pazartesi saat 16:00 yı tercih edebiliyor. Email saatlerinizi mutlaka test edin derim.
E-mail Gönderme Sıklığı: Gün içerisinde müşterilerinize 2 kere email gönderebilir veya bu limiti haftada 2 kere ile sabitleyebilirsiniz. Müşterilerinizin sıkılmayacağı ayrıca satış oranınızın da düşmesine neden olmayacak şekilde, email sayısını test edebilirsiniz.
Görsel/Yazı Oranı: Emaillerinizde sadece yazıya mı yer veriyorsunuz. Bir sonraki emailde sevimli bir görsel kullanın ve sonuçları izleyin. (Deneme ile sabit 🙂 )
Uzun Metin / Kısa Metin: E-mail gövdesinde kaç kelimelik içerikler kullanıcıları sayfanıza çekmeyi başarır? Çok kısa metinler emailin gönderilme sebebini açıklamanıza yetmeyebilir veya çok uzun e-mailler insanları okumaktan soğutabilir. Doğru kelime sayısını da devamlı test etmelisiniz.
Link / Buton: Müşterilerinizin emaillerinizden açılış sayfanıza ulaşmaları için link mi kullanıyorsunuz buton mu? Buton renginiz yeşil mi, kırmızı mı? Çok önemli, çook 🙂
Link Sayısı: E-mailinizin her yerinde link mi var? Bu tarz bir yapı, müşterilerinizin kafasını karıştırıyor olabilir mi? Veya sadece tek link kullanımı ile müşterilerinize çok az seçenek mi sundunuz? Denemelisiniz..
Üyelikten Çık: Üyelikten çıkma butonu/linki, e-mailin tepesinde mi duruyor? İnsanların aklına bu fikri mi sokmaya çalışıyorsunuz yoksa 🙂
Yazı Tipi: Küçücük yazı tipleri mi tercih ediyorsanız yoksa gözünüze güzel gözüküyor diye içeriklerinizde “el yazısı” mı kullanıyorsunuz? Ufakcık bir değişiklikle belki de harikalar yaratacaksınız. Kim bilir?
Harekete Geçirici Mesaj Sayısı: Harekete geçirici mesaj (call to action) kullanıyor musunuz? Peki bu mesajınız her e-mailde aynı mı? Eğer bu önemli pazarlama ifadesini kullanmıyorsanız çok şey kaybediyorsunuz demektir, eğer kullanıyorsanız emaillerinizde bu mesajı birden fazla kez kullanmayı deneyebilirsiniz.
Harekete Geçirici Mesajın Konumu: Peki bu harekete geçirici mesajı, e-maillerinizin hep aynı alanlarında mı kullanıyorsunuz? Ufak bir yer değişikliğine ne dersiniz?
Açılış Sayfası: Emaillerinize eklediğiniz linkler ile müşterilerinizi doğru açılış sayfalarına gönderiyor musunuz? Eğer e-maillerinizde hatalı açılış sayfaları tercih ederseniz, sonuç kesinlikle hüsran olacaktır. Farklı açılış sayfalarını test etmelisiniz.
Nasıl Test Edeceğiniz ile İlgili İpuçları
1 – Hızlı Hareket Etmeyin: Başlıkları basitçe değiştirerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Her şeye çılgınca saldırmayın.
2 – Her Seferinde Tek Bir Deneme Yapın: Yapacağınız testi sırayla ve tek bir konu üzerinden yapın. Böylelikle başarının hangi değişiklikten geldiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
3 – Zaman: Yaptığınız değişiklikleri, eski çalışmalarınız ile aynı gün ve saatte deneyin. Zaman değişikliği başarının nedenini değiştirebilir.
4 – Kayıt Tutun: Yaptığını tüm değişiklikleri en ince ayrıntısına kadar not alın. Geriye dönüp datanızı incelediğinizde, karşınızdaki datanın temiz ve üzerinde çalışılabilir durumda olması gerekir.
5 – Test Grubu: Test e-mailleriniz için seçeceğiniz grubu olabildiğince geniş tutmalısınız. Test ne kadar çok kişiyi hedeflerse, sonuçlar da o kadar anlaşılabilir olur.
Bir Makale Daha?
Eticaret Yazılım Firmaları: Eticaret Platformu Seçerken Sormanız Gereken 11 Soru