Canonical Etiketi Nedir? Canonical Etiketi Teknikleri

Canonical Etiketi Nedir?

Canonical etiketi (“rel=canonical”), arama motorlarına belirtilen sayfa adresinin farklı bir sayfanın kopyası olduğunu iletmek için kullanılan bir HTML etiketidir. Canonical etiketi kullanmak yinelenen içerik problemini engellemektedir.

2009 yılında Google, Bing ve Yahoo! rel=canonical etiketini Web dünyası ile tanıştırdı. Bu etiketin doğuş sebebi çok basit bir mantığın üzerine kurulmuş olsa da, uygulaması bir o kadar kafa karıştırır hale geldi. Umarım bugünkü yazımızdan sonra bu konuyu kafamızda netleştirebileceğiz.

Canonical etiketinin en temel amacı kopya içeriği ortadan kaldırmaktır. Peki nedir bu kopya içerik?

Rel=Canonical Etiketi Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Diyelim bir websiteniz var ve bu sitede birbiri ile tamamiyle aynı iki sayfa var. Böyle bir durum olabilir mi? Kesinlikle evet. Yani arka plan rengi, yazı tipleri vs..farklı kalan her şey aynı! Bu durum oldukça tehlikelidir.

Google’ın en büyük düşmanı herhalde kopya içeriktir. Yani websitelerde yayınlanan aynı içerikleri okuyuculara sunmak Google’ın engellemek istediği konuların başında geliyor. Hal böyle olunca website sahipleri yaptıkları masum hatalarla çok büyük cezalar ile karşılaşabiliyor.

Örneğin seosozluk’te iki aynı sayfa var diyelim…

seosozluk.com/seo-uzmani

seosozluk/seo/seo-uzmani

Canonical etiket tam da bu durum için yaratılmış 🙂 Ne yazık ki birçok e-ticaret firması websitelerinde bu hataya düşüyor ve canonical etiket kullanmadıkları için yok yere Google tarafından cezalandırılıyor.

Rel=Canonical Etiketi Nasıl Kullanılmalıdır?

Bu konuyu yukarıdaki sayfa linklerini kullanarak, örnekle açıklamak isterim.

“seosozluk.com/seo-uzmani” ve “seosozluk/seo/seo-uzmani” URL lerinden en önemli olduğunu düşündüğünüzü seçin ve onu canonical olarak belirleyin.

“seosozluk.com/seo-uzmani” sayfasının daha önemli olduğunu düşünüyorsanız, “seosozluk/seo/seo-uzmani” sayfasının <head> kısmına,

<link rel=”canonical” href=”seosozluk.com/seo-uzmani”> eklemelisiniz. Yani canonical olmayan sayfadan canonical sayfaya link göndermeniz gerekir.

Bu hareketle Google’a: bu iki sayfanın içeriği aynı ancak benim için önemli olan sayfa “/seo-uzmani”dır dediniz dolayısıyla Google indeksinde bu sayfaya yer verecektir.

Sıkça Yapılan Rel=Canonical Hataları

Koca koca websitelerin yaptığı canonical hatalarını görseniz inanamazsınız. Anasayfasına canonical link ile dışarıdaki websitelere link gönderen siteler bile var ki bunlar sitelerinin anasayfasını arama sonuçlarından çıkarabiliyor. Gelin sıkça yapılan diğer canonical hatalarını inceleyelim,

  • Arşiv sayfalarınızın 2. veya 3. sayfalarına canonical link göndermeyin. Arşiv sayfalarının ilk sayfalarından sonraları pek de arama motorları tarafından indekslenmiyor dolayısıyla bu işlem iki sayfayı da değersiz kılacaktır.
  • Canonical etiketi içerisine yerleştireceğiniz sayfa linkini tam olarak yazın. Yani websiteniz https ise http olarak URL kullanmayın.
  • Canonical etiketini kesinlikle <head> içerisinde kullanmalısınız. Bazen <body> içerisinde de kullananlar oluyor ki bu işlem tamamiyle geçersiz olacaktır.

Not: Ne zaman 301 yönlendirmesi yapmanız ne zaman ise canonical etiketi kullanmanız gerektiğine çok dikkat etmelisiniz. canonical link arama motorları için çok önemli iken 301 yönlendirmeleri daha çok kullanıcıların deneyimini hedeflemektedir. Yani eğer gerçekten 2 tane aynı sayfaya ihtiyacınız yoksa 301 yönlendirmesi kullanmanız daha doğru olacaktır.

Umarım konuyu basit bir şekilde anlatabilmişimdir. Eğer açık olmayan konular varsa bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Bir Makale Daha?

Robots.txt Nedir? Robots.txt Oluşturma İpuçları

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

6 comments

  1. semih

    Merhaba. Öncelikle bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Benim kafama takılan bir soru var sormak istiyorum;
    Mesela bir blog sayfam var. Blogun anasayfasında 10 tane haber olduğunu düşünelim. haberin birinde başlık altında da 250 karakterlik bir metinimiz var. Kullanıcı haberin devamını görebilmek adına haberin üzerine tıklayıp haberin kaynak sayfasına ulaşıyor. Bu durumda aynı sayfa adından 2 tane yok ama Blog anasayfasında kullanılan 250 karakterlik yazı tabii ki haberin devamındada yayınlanıyor. Kısacası hem anasayfada hemde haberin devamında 250 karakterlik aynı yazı var. Bu durumda da kopya içerik durumu olarak algılanır mı? Canonical tagı kullanmalı mıyız?

    • Bir problem olacağını düşünmüyorum. Zaten anasayfaya rel=canonical bu şekilde eklenemez. 250 kelimeyi biraz kısaltmanızı önerebilirim.

  2. Mahir

    En önemli olanı derken neye göre önemli? Benden Okuyan arkadaşlara bir tavsiye. sef yani arama motoru dostu link yapısına göre seçmeni gereken seosozluk.com/seo-uzmani link yapısıdır. İki sebebi var.
    1- ana sayfaya olan uzaklık. Bilindiği kadarıyla google bu durumu ipliyor ve sayfanız ana dizine ne kadar yakınsa o kadar önemli olarak görülüyor.
    2- Benim yaptığı sitede karşılaşılan sorun. Yine sef ile alakalı. canlı örnek vereyim
    https://www.malcoktarim.com.tr/f1-hibrit-tohumlar/hibrit-domates-tohumlari/sirik-domates-tohumlari/A-Z-Tohum-Seyhan-F1-Hibrit-Sofralık-Sırık-Domates-Tohumu-1000-Adet

    Bu yapıda hem ürün anasayfadan 4 klasör içeride yani baya uzakta kalıyor. Hemde tavsiye edilen “linkleriniz site adı ile birlikte 70 karakteri geçmesin” durumuna tezat.

  3. özkan

    Ya güzel abicim ben senin yazılarını okudum çok da beğendim fakat şu an sayfa kanyanığı koduna bakıyorum bu sayfaya da canonical tanımlamışsın hemde aynı link yapısı için. Üstelik anasayfanda da mevcut canonical etiketi. Ben beyin spazmı geçirmeden beni uyandırır mısın 😀

    • 🙂 WordPress canonical etiketini otomatik aynı sayfalar için ekliyor. Biri sayfanı komple çalarsa sayfa senin sayfanı refere etsin diye

  4. mp

    Teşekkürler. basit ve anlaşışır olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir