Uzun zamandır e-ticaret sitelerine ve portallara SEO danışmanlığı vermekteyiz ve SEO konusuna talebin artması bizleri oldukça sevindirirken, müşterilerimizden gelen talepler de bizleri bir o kadar hayrete düşerebiliyor.
Bugünkü yazımızda müşterilerimizden gelen en ilginç SEO isteklerini sizlere aktarmak ve aslında SEO nedir ve nasıl yapılmalıdır sizlerle paylaşmak istiyoruz. (Müşterilerimizin isimlerini tabi ki paylaşmayacağız…)
İlginç SEO İstekleri
Müşteri her zaman haklıdır anlayışı, konu SEO olunca biraz değişebiliyor. Yani olmayacak duaya amin demek, insanları kandırmak ve onların paralarını hiç bir şey yapmadan almak, iş etiğine aykırı olacağı gibi, kısa/orta vadede bir SEO firmasının da sonunu getirebilir.
Dolayısıyla biz SeoSozluk olarak yapılması pek mümkün olmayacak veya yapılsa bile başarı sayılamayacak konularda hizmet vermeyi tercih etmiyoruz.
Konuyu kısa kesip, bu ilginç seo taleplerine bakalım…
1 – Anahtar Kelimede Birinci Olmak: Herkes websitesine ait anahtar kelimede birinci olmak ister ancak bu istek sanıldığı kolay mıdır, başarabilmek için neler gerekir?
Google arama sonuçlarında birinci olmak ile beşinci olmak arasında dağlar kadar fark vardır. Eğer Google AdWords reklam hizmetinden yararlanmıyorsanız, organik sonuçlarda birinci çıkmanız, organikten gelecek pastanın en büyük dilimini hatta pastanın yarısını sizin alacağınız anlamına gelir. Dolayısıyla bu alanda ki rekabet inanılmaz zorludur.
Bundan bir sene kadar önce “yaprak site” diye bilinen yani tek sayfalık bir ürün sitesinin SEO çalışması için bir müşteri ile görüşmeye gittik. Müşterimizin talebi, zayıflama hapı kelimesinde Google’da birinci sayfa hatta birinci sırada yer almak. Not: müşterimiz, o kelimede Google indeksinde yer almıyordu, hatta büyük ihtimal Google tarafından spam’e düşmüştü.
Müşterimize bu talebinin nerdeyse imkansız olduğunu anlattık ve gerçekçi hedefler sunarak onu ikna etmeyi zor olsa da başardık.
Not: Her websitenin birinci sırada yer alması için bir SEO çalışması tabi ki yapılabilir. Ancak bu çalışma uzun, zorlu ve çok yüksek bütçeli olacaktır ayrıca gerekirse websitenin tekrar yazılması da gerekebilir.
2 – Sadece Anahtar Kelimede Yükselme: Sadece anahtar kelimede yükselme istediği müşterilerimizin çok büyük bir kısmından gelebiliyor, peki bu strateji ne kadar doğru?
Eğer gelir elde etme amacı ile bir website kurduysanız tek amacınız para kazanmaktır herhalde 🙂 Yani hangi kelimelerden trafik almanız gerektiği konusuna, bir SEO uzmanının karar vermesi çok daha sağlıklı olacaktır.
Bir süre önce rent a car sektöründe hizmet veren lokal bir işletme ile SEO görüşmesine gittik. Masaya oturduktan 2 dakika sonra araba kiralama kelimesinde ilk sayfa talebi ile karşılaştık. Yani müşterimiz bizden sadece araba kiralama kelimesinde onu Google’da yukarıya çıkarmamızı, başka herhangi bir şey yapmamızı istedi. Peki bu strateji sizce doğru olabilir mi?
Araba kiralama kelimesinde ilk sayfada çıkmak istediğinin altında iki neden yatmaktadır. 1. bu kelimenin arama hacminin çok yüksek olması 2. araba kiralamak isteyenlerin Google’a sadece bu kelimeyi yazdıklarının düşünülmesi.
Müşterimize araba kiralama kelimesinde birinci sayfada çıkmanın mümkün olabileceğini ancak bunun için hem çok beklememiz hem de çok ciddi bir bütçe ayrıması gerektiğini, öte yandan eğer bu kelimenin dışında satış getirebilecek birçok kelimede bırakın birinci sayfayı birinci sıranın bile mümkün olduğunu anlatınca, bayraklar bir anda suya indi ve işimizi yapmaya başlayabildik.
Amacımızın satış getirebilecek kelimelerde müşterilerimizi Google sıralamasında yukarılara çıkarmak olduğunu unutursak, müşterilerimizi kandırmış oluruz. Araba kiralama kelimesi, sanıldığı kadar çok satış getirmeyebileceği gibi bu çalışma için oldukça önemli harcamalar da yapmak zorunda kalabiliriz.
3- Sadece Backlink ile Başarı: Backlink çalışmaları gün geçtikçe değerini yitirmeye başladı ve belki de yakın zamanda backlinkler Google sıralamasını etkileyen faktörler arasından çıkarılacak. Kim bilir!
Türkiye’de ki backlink algısı bambaşka. Hatta birçok e-ticaret sitesi backlink=SEO gözüyle konuya yaklaşıyor ve konuşmalar bir süre sonra çok saçma bir çizgiden devam ediyor.
Bu hafta içerisinde (hatta bu yazıyı yazmama neden olan) bir email ile karşılaştık. Emailin başlığı 29TL lik SEO 🙂 Onu görür görmez haklı olarak bir gülme geldi 🙂 Aklımda bir an yarım ekmek arası SEO gibi bir şey canlandı 🙂
Bu arada kesinlikle belirtmek istiyorum ki müşterimizin bu talebi kendine ve piyasaya göre mantıklı. Yani piyasada 5TL ye bile SEO paketleri satıldığı için neden 29TL lik SEO çalışması olmasın ki 🙂 Müşterimizin o kadar bütçesi var demek.
Eğer yaptığınız işten kalıcı başarılar elde etmek istiyorsanız, kalitesiz backlink paketlerinden falan uzak durun. Bu çalışmalar sizin başarınızı baltalayacağı gibi belki de websitenizin sonunu getirecektir.
5 – 1 Aylık SEO Çalışması ile Başarı: Yine çok standart olan bir teklif: 1 Aylık SEO çalışma ücreti ne kadar?
SEO çalışmaları uzun soluklu ve ayağı yere basan çalışmalar olmalıdır. Yani 1 aylık 3 aylık SEO çalışması diye bir şey olmamalıdır. Nasıl AdWords veya Facebook reklamlarına düzenli bütçe ayırıyorsunuz, SEO çalışmalarına da mutlaka bütçe ayırmalısınız. Eğer bir start-up sanız, kendi SEO çalışmanızı kendiniz de yapabilirsiniz ancak bu yine de biraz riskli olabilir. Yani doğru diye düşündüğünüz şeyler kötü sonuçlar doğurabilir.
1 Aylık SEO çalışmasına tamam diyen bir SEO ajansı çok yüksek ihtimalle websitedeki teknik hataları kontrol edip, siteye backlink gönderecektir. İlk başta işe yarayacak gibi duran bu strateji, 3 ay sonra yine aynı noktaya gelmenize neden olabilir.
SEO çalışmaları düzenli kontrol edilmesi gereken ve arama motoru güncellemelerine uyum sağlayabilen çalışmalar olmalıdır. Yoksa 2015’te hala tek konuştuğunuz konu backlink olur.
6 – Yazılımsal Değişiklik Olmadan Yapılan SEO Çalışmaları: Bazı müşterilerimizin websitelerin yönetici paneline erişim imkanı olamayabiliyor ve bu durumda bizi SEO çalışmasını yapamaz bir duruma sokabiliyor.
Bu örnek başımıza genellikle küçük işletmelerde geliyor. Yani işletme sahibi, websitesini birilerine yazdırmış ama kime yazdırdığını bile hatırlamıyor. Ortada ne panele giriş şifreleri, ne de yazılımcının telefon numarası… Belki de yazılım firması battı veya iş değiştirdi, kim bilir. Bu tarz durumlarda müşterilerimize yeniden bir website yaptırmalarını önerebiliyoruz ve yeni yapılacak websitenin kurulum aşamasının başından sonuna kadar sürece dahil oluyoruz. Dolayısıyla website açıldığı anda zaten çok güçlü bir SEO alt yapısına sahip olmuş oluyor.
Ancak geçen sene başımıza çok ilginç bir olay geldi. İsmi bulunduğu sektörden dolayı çok bilinmeyen ama oldukça kurumsal bir firma, kurumsal seo danışmanlığı için bizimle iletişime geçti. Kendileri ile görüştüğümüzde çok ilginç bir durumla karşılaştık, o da websitenin admin panel giriş bilgilerinin olmayışıydı. Süreç şirketin genel merkezinin yer aldığı Kore’den takip ediliyormuş ve bu erişim kimseye verilmiyormuş. Peki bizden istenilen şeyin ne olduğu sorduğumuzda ise aldığımız cevap yine backlink çalışması. Dürüst olmak gerekirse o işe almadık ama almadığımız için de hiç üzülmedik.
Hem anlatim dili hem deginilen konular cok basarili, her makaleyi ilgiyle takip ediyorum. Tesekkurler SeoSozluk 🙂
“yarım ekmek arası SEO” çok güldüm ya :):)