İyi bir eticaret sitesi nasıl olmalı sorusunun cevabı kategori sayfalarından geçmektedir. Kategori sayfaları, eticaret siteleri için oldukça önemlidir. Doğru tasarlanmayan kategori sayfaları, müşteri bağlılığını azaltacağı gibi satışlarınızı da düşürecektir.
Bir müşteriniz kategori sayfanıza birçok faklı yönlendirme ile farklı kaynaklardan gelmiş olabilir. Bunlar genel olarak:
- Ana sayfadan
- Site içi diğer sayfalardan (ürün sayfalarından, diğer kategorilerden vs…)
- Dış kaynaklardan (arama motorları, referans siteler vs…)
Gelin kategori sayfalarının amaçlarını sıralayalım:
- Alt kategorilere ait tüm alanları temsil etmek
- Kullanıcıları alt kategorilere yönlendirebilmek
- Müşterileri bilgilendirici mesajlar vermek
- Kullanıcının bir sonraki adımını kolaylaştırmak
- Kullanıcı deneyimini görsel kullanımı ile arttırmak
- Önemli markalara yer vermek
- Önemli ürünlere yer vermek
İyi Bir Eticaret Sitesi Nasıl Olmalı
Kategori sayfaları müşterileriniz için yolculuğun başlayacağı sayfalar olmalıdır. Müşterilerinize bu sayfada iyi bir deneyim sunabilirseniz, onları varış noktası olan ürün sayfalarına göndermeyi de başarabilirsiniz.
Prensip 1: Müşterilerinizin yolculuğu mikro davranışların makro davranışlara dönüşümü ile sonuçlanmalıdır. (Örnek: satışın gerçekleşmesi)
Bir müşterinin satın alma niyeti oluştuysa, o kişi satın alma işlemini gerçekleştirmek için birçok adımı göze almıştır. İlk adım da bir sayfadan diğerine geçiş yapmaktır.
Bu adımı müşterileriniz için oldukça basit yapmalısınız. Yani eğer kullanıcı satın alma niyeti içerisindeki ikinci adımı nasıl yapacağını web sitenizde bulamıyorsa, onu kaybediyorsunuz demektir.
Prensip 2: Tüm kategori sayfalarında oldukça net call to action yani harekete geçirici mesajlar olmalıdır.
Prensip 2 ile prensip 1 aslında oldukça örtüşüyor diyebiliriz. Yani eğer müşterilerinizi satın alma için bir sonraki adıma kullandığınız call to actionlar ile yönlendirebilirsiniz, satışa bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
Kategori sayfalarınızda kullandığınız linkleri ve butonları sayfalarınıza kullanıcı deneyimini planlayarak doğru renklendirme ile yerleştirmelisiniz. Bu yöntem ile dönüşüm oranını arttırma konusunda önemli adımlar atmış olursunuz.
Prensip 3: Kullanıcıların göz hareketleri ve içerik yerleştirme…
Eğer ziyaretçilerinizin sayfalarınızda hangi alanları gözleri ile daha iyi süzdüğünü bilirseniz, satış için gerekli ürün veya harekete geçirici mesajları bu alanlara yerleştirebilirsiniz.
- Müşterileriniz sayfalarınızda geçirdikleri zamanın %80’ini “above the fold” alanında geçirmektedir.
- Müşterileriniz, kalan zamalarının %69’unu sitenizin sol tarafında geçirmektedirler.
- Bir sayfanızda yer alan kelimelerin sadece %20’i kullanıcılar tarafından okunmaktadır.
Prensip 4: Görsel kullanımları…
Müşterileriniz kategori sayfanıza geldikleri zaman hızlıca gidecekleri sayfalara karar vermek isterler. Bu süreci hızlandırabilmek için kaliteli ve pazarlama prensipleri ile oluşturulmuş görseller kullanmanız gerekir.
Görsel kullanımı, metin kullanımlarına oranla çok daha etkilidir. Bir web sayfasında bir görsel varsa o görsel mutlaka ziyaretçilerinizin dikkatini çekecektir. Dolayısıyla bu alan sizin için oldukça değerlidir.
ETicaret Kategori Yapısı
Kısım 1: Müşteri Bilgilendirme Alanı
Müşteri bilgilendirme alanı genellikle sayfanın en üst kısmında yer alır ve bu alanın amacı müşterilerinize iletmek istediğiniz önemli mesajlara yer vermektir.
Bu alanda yer verebileceğiniz temel mesajlar:
- Kargo bilgileri. Örnek: Yurt içi gönderiler ücretsiz!
- İade: Ücretsiz iade imkanı!
- İletişim: Müşteri hizmetleri:
- Taksit seçenekleri
Kısım 2: Öne Çıkarılmış Görsel
Öne çıkarılmış görselin en temel amaçları:
- Alt kategorileri, ürünleri ve/veya kampanyaları duyurmak
- Müşterilerin bir sonraki adıma geçişlerini kolaylaştırmak
- Müşterilerin doğru sayfaya geldiklerini onaylamak
- Kullanıcı deneyimini arttırmak
Öne çıkarılmış görselde eğer bir kampanyadan bahsediyorsanız ve bu görsel tıklanabiliyorsa, bu alanda mutlaka call to action kullanılmalıdır. Aksi taktirde müşterileriniz görseli tıklayıp hazırladığınız açılış sayfası yerine sayfanın altlarına doğru gitmeye başlayacaklardır.
Kısım 3: Sol Menü
Görsel açıdan pek zengin olmayan sol menüler, fonksiyon açısından altın değerindedir. Yukarıda yer alan F göz tarama grafiğine tekrar bakarsanız ne demek istediğimi çok net anlarsınız diye düşünüyorum.
Bu alanda genel olarak kategori, alt kategori ve marka isimleri yer almaktadır. Sol menüde marka isimlerine yer vermek tamamiyle size kalmıştır çünkü bazı senaryolarda bu alan pek de istenilen gibi çalışmamaktadır.
Sol menüde en çok yapılan hata, birçok filtreleme ile kullanıcıların dikkatini dağıtmaktır. Bu alanı olabildiğince basit tutmalısınız. Kapsamlı filtreleme işlemlerini ürün sayfalarına bırakmalısınız.
Kısım 4: Alt Kategori Alanı
Müşteriniz kategori sayfanıza ulaştığında, gözü ilk olarak öne çıkarılan görseli arayacaktır. Eğer ortalıkta bir görsel yoksa, ikinci adım sol menüye ulaşmak oradan da otomatik olarak sayfanın ortasına gelmek olacaktır.
Sayfanın ortasına gelen kullanıcının aklında tek bir soru olacaktır: “Şimdi nereye tıklayacağım?” Alt kategorilerinizin yer aldığı alandaki başlıklar oldukça net olmalıdır.
Alt kategori alanı oldukça önemli dolayısıyla konuyu biraz daha açmak da fayda var.
- Eğer çok fazla alt kategoriniz varsa görselliği bozmayacak şekilde olabildiğince alt kategorileri yan yana tutmaya çalışın. Yani mouse aşağı kaydırma işlemi ne kadar az olursa, sonuç da o kadar iyi olacaktır.
- Alt kategorilerinizin sergileneceği kutucuların içerisine call to action koymanıza gerek yok. Burada önemli olan, kutunun herhangi bir yerinin tıklanabiliyor olmasıdır.
- Sol menünüzde tüm alt kategorileri belirtmek şartı ile bu alanda tüm kategorilere yer vermenize de gerek yok. Yani sadece çok satış yaptığınız alt kategorileri bu alana yerleştirebilirsiniz.
- Alt kategori sıralaması mutlaka en popülerden en az popülere doğru gitmelidir.
- Alt kategorilerinin görselleri oldukça önemlidir. Yüksek çözünürlükte ve pazarlama prensipleri ile oluşturulmuş görsel kullanmalısınız.
Kısım 5: Ürünler
Kategori sayfanızın ürünler kısmında dikkate almanız gereken en önemli konu, hangi kriterlere göre bu alanı doldurmanız gerektiğidir.
Büyük e-ticaret siteleri bu alanı değerlendirmek konusunda oldukça şanslılar. Kullandıkları birçok farklı eklenti / yazılım ile kullanıcı davranışlarını çerezler ile toplayabiliyor ve ziyaretçiler için en iyi kararı sisteme bırakabiliyorlar. Dolayısıyla satışlar birden katlanmaya başlıyor.
Eğer çok büyük değilseniz bu tarz çalışmalar sizin için oldukça maliyetli olacaktır. Dolayısıyla siz kararlarınızı manuel olarak vermek zorunda kalabilirsiniz.
Peki eğer işi programlara bırakamıyorsanız, bu işi manuel nasıl yapabilirsiniz?
- En çok satanlar: En çok satan ürünler herkesin ilgisini çekecektir. Ürünler kısmına o kategorinin en çok satan ürünlerini yerleştirebilirsiniz.
- Yeni gelenler: Eğer siteniz yeni değilse, ziyaretçileriniz sitenize yeni gelen ürünleri merak edeceklerdir.
- En çok oy alanlar: Ürünler için kullanıcılara oy verdirmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Ancak eğer başarırsanız bu veriyi mutlaka ürünler alanında kullanmalısınız derim.
- En çok görüntülenenler: En çok görüntülenme datası da fayda sağlayabileceğiniz bir veridir dolayısıyla ürünler alanında bu bilgiden de yararlanabilirsiniz.
Başarılı eticaret sitelerini incelediğiniz taktirde, hemen hemen hepsinin farklı kategori yapılarını tercih ettiğini göreceksiniz. Bu seçimlerin altında yılların getirdiği deneyimler yatmaktadır.
Ancak eğer kategori sayfalarının var olma sebebini unutur ve bu sayfalara ürün sayfaları gibi davranırsanız ne yazık ki bu sayfalardan alacağınız fayda istediğiniz gibi olmayacaktır.