Email pazarlama stratejinizin başında, gönderdiğiniz e-maillerin kullanıcılar tarafından açılması gelmelidir. Yani emailleriniz önce açılacak ki, daha sonra kullanıcılar reklamınıza ulaşıp, sitenize gelebilsin…
Bu durum kulağa biraz basit gibi gelse de, aslında birçok e-ticaret firması bu konuda çok ciddi hatalar yapabilmektedir. Çok iyi düşünülmeden hazırlanan emailler, gereksiz maliyetler oluşturduğu gibi ayrıca potansiyel kazançları da azaltmaktadır.
Email pazarlama çalışmaları kesinlike profesyonel pazarlama uzmanları tarafından hazırlanmalı ve mutlaka ölçümlenebilmelidir. İnanın, sizin hazırladığınız bir emailin etkileri ile bu işte profesyonel olan birinin hazırladığı bir emailin etkileri arasında dağlar kadar fark olacaktır 🙂
Neyse,
E-mail açılma oranları nasıl arttırılır diye bakmadan önce isterseniz gelin biraz rakamlara bakalım…
Piyasanın (tüm dünya) en büyük email servislerinden mailchimp’in yaptığı bir araştırmaya göre;
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, ortalama email açılma oranları %21, ortalama tıklanma oranları ise %2.7 civarında. Yani %21’i ne kadar arttırabilirsek, tıklanma sayılarını da o derece arttırabileceğiz demektir.
Gelin email açılma oranı nasıl arttırılır inceleyelim…
Email Açılma Oranı Nasıl Arttırılır?
1 – Etkili Başlıklar Kullanın
Kullandığınız başlıklar, kullanıcılarınıza gönderdiğiniz emaillerde onların ilk görecekleri alan olacaktır. Dolayısıyla bu kısma çok dikkat etmelisiniz.
Email başlıklarında kullanacağınız dil etkileyici olmalıdır. Dolayısıyla mutlaka A/B testleri ile email pazarlama çalışmalarınızı test etmelisiniz. Sonunda en iyi çalışan başlık formatını bulabilirsiniz.
2 – Bir Kişiye Yazın
Direkt bir kişiye yazılan emaillerin açılma oranı, toplu gönderim izlenimi veren emaillere göre çok daha fazladır. Emaili açan kişi, başlık alanında kendi isimini görürse, diğer emaillere oranla çok daha fazla etkilenecektir.
Başlıktan sonra emailin içerisinde de elinizden geldiğince kullanıcının adını kullanabilirsiniz. Böylelikle daha sonra yapacağınız email pazarlama çalışmalarında kullanıcının aklında kalabilirsiniz.
3- Kaliteli İçerikler Kullanın
Emailinizde yer alacak içerikleri oldukça kaliteli hazırlamalısınız. Kullanıcıları kandırmaya yönelik içeriklerle onları bir kere kandırabilirsiniz, daha sonraki yeriniz istenmeyen posta kutusu olacaktır.
Email başlıklarınızda farklı bir bilgi veya servis bilgisinden bahsetmeniz email açılma oranınızı uçuracaktır. Kullanıcılara her yerde rahatlıkla ulaşabilecekleri bilgileri sunmamalısınız.
4 – Şirket Adı yerine Şahıs İsmi Tercih Edin
Emailin gönderen kısmında şirket adı yerine kişi adı kullanırsanız, müşterilerinizin ilgisini çok daha fazla çekebilirsiniz.
Şirket tarafından gönderilen emailler gereksiz reklamları anımsatırken, kişilerden gelen emailler önemli gözükecektir. Dolayısıyla emailiniz yüksek ihtimalle açılacaktır.
5 – Doğru Zamanda Email Gönderin
Zamanlama, dijital pazarlamanın – özellikle email pazarlamanın bel kemiğidir. Gönderdiğiniz emailleri mutlaka doğru zamanlarda göndermelisiniz.
Email çalışmalarında doğru zaman yine A/B testlerinin sonucunda ortaya çıkacaktır. Her sektör veya iş modeli için doğru zaman değişken olacağı için, kendi işiniz için doğru zamanı sadece siz bilebilirsiniz.
6 – Spam Filtresine Düşmeyin
Email filtreleri, her geçen gün çok daha akıllı olmaya başladı dolayısıyla eğer emailleriniz önemsiz posta alanına düşüyorsa, o zaman işiniz bitti demektir.
Email çalışmalarında kaliteli firmalar ile çalışmalı ve başlıklarda bedava, ücretsiz, fırsat vs..gibi spam kelimelerden kaçınmalısınız.
7 – Email Listenizi Sınıflandırın
Topladığınız emaillerdeki kişi profilleri hiçbir zaman aynı olmayacaktır. Emaillerinizi her defasında tek bir listeye göndermemelisiniz.
Gönderdiğiniz emailin başlığı, email listenizdeki kişi profili ile ne kadar örtüşüyorsa email açılma oranınız da o kadar artacaktır. Yani erkekler için olan bir ürünü, kadınlar ile dolu bir email listesine göndermek istemezsiniz.
8 – Email Listenizi Güncel Tutun
Email listenizi zaman içerisinde devamlı güncel tutmalı ve temizlemelisiniz.
Aktif olmayan kullanıcıları listenizden çıkarmalı ayrıca yanlış email adresi (örnek: gmail yerine gamil) verdiğini düşündüğünüz kullanıcılar üzerine de bir çalışma yapmanızda fayda olacaktır.
9 – Email Listesi Satın Almayın / Dikkat Edin
Email listelerinin satıldığını mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak bu konunun bazı sakıncaları var:
- Email listesi satın almak yasal değil
- Eğer bu tarz bir liste satın alır ve doğru kişileri hedefleyemezseniz, emekleriniz boşa gider
- Eğer doğru listeye ulaşamazsanız bu işten çok zarar (maddi) edersiniz
Bir Makale Daha?
Teşşekürler işime yarayacağını umuyorum.