WordPress Türkçe Dil Paketi Kurulumu

WordPress Dil Değiştirme

WordPress 4.0 sürümü ile dil seçimi, kurulum sırasında seçilebiliyordu ve bu blog yazarlarına önemli bir kolaylık sağlıyordu. WordPress 4.1 güncellemesi ile dil değişikliği çok daha kolay bir hale geldi. Nasıl mı?

WordPress admin paneline girdikten sonra sol taraftaki menüden Ayarlar >> Genel seçiyoruz.

wordpress Genel menüsü

Karşınıza açılan sayfanın en altında Site Lisanı diye bir seçenek göreceksiniz. Burdan Türkçe’yi seçip, değişiklikleri kaydet diyelim. Artık WordPress paneliniz ve sitenizde yer alan birçok İngilizce kısım (tarihler, yönergeler veya bir takım başlıklar…) Türkçe!

wordpress-dili

Bazen de her şey bu kadar kolay olmaz 🙁

İlgili menüye girdiniz ve sayfanın sonuna kadar inmenize rağmen Site lisanı falan yazmıyor. Üzülmeyin onunda çaresi var 🙂

WordPress dil değişikliği dosyası nasıl yüklenir diye anlatmaya başlamadan önce, site yedeklemesi nasıl yapılır anlatmak istiyorum.

Site Yedeklemesi

Blogunuza yapacağınız her önemli değişiklikten veya güncellemeden önce mutlaka sitenizin yedeklemesini almalısınız. Böylelikle yapacağınız ufak hatalar tüm emeklerinizin çöp olup gitmesini önleyebilir.

Dolayısıyla WordPress Türkçe dil paketini yüklemenden önce de sitemizin yedeklemesini alıyoruz. Nasıl mı?

1. Öncelikle hosting hizmeti aldığınız şirketin yönetim paneline giriyoruz.

2. Burdan sitemizin FTP bilgilerine ulaşıyoruz. Bilmemiz gerekenler; FTP kullanıcı adı, FTP Server (Host) ve ilgili FTP şifreniz.

3. Bu bilgileri aldıktan sonra bilgisayarınıza en popüler FTP programı olan FileZilla’yı indiriyoruz.

4. Programı kurduktan sonra aşağıdaki ilgili ilk 3 alanı doldurup, Quickconnect diyoruz ve karşınıza 4. alan yani sitenize ait dosyalar çıkıyor.

FTP ekran görüntüsü

5. Dördüncü kısımda gördüğünüz tüm dosyaları seçin ve masaüstünde açacağınız bir klasörün içerisine kopyalayın. (Sitenizin tüm yedeklemesini almak istiyorsanız, phpmyadmin oturumundan sql yedeklemesini de almalısınız ama bugünkü konumuz için buna gerek yok)

Sitenizin yedeklemesini aldınız sıra geldi ilgili dil dosyasını yüklemeye.

FTP’den WordPress Türkçe Dil Dosyası Eklemek

Öncelikle bu işlem sandığınızdan çok kolay. Birçok blog yazarı Cpanel, FTP veya yedekleme kelimelerini duyunca hemen geriliyor. Bu işlemi yapabilmek için herhangi teknik bir bilgiye ihtiyacınız yok. Aşağıdaki adımları sırasıyla yapın yeter.

  1. İlgili dil klasörünü indirin.
  2. Bilgisayarınıza indirdiğiniz zip dosyasını açın ve içerideki dosyayı bilgisayarınıza kopyalayın.
  3. Yani şu an masaüstünde “languages” isimli bir klasör olmalı.
  4. Biraz önce anlattığım gibi FTP hesabınıza giriş yapın.
  5. Yukarıdaki ekran görüntüsünün 4 numaralı alanından, wp-content isimli dosyaya çift tıklayın ve dosyayı açın.
  6. Biraz önce masaüstüne kopyaladığınız “languages” isimli bir klasörü bu alana sürükleyerek atın.
  7. Artık wp-content klasörünün içerisinde languages isimli bir klasör var.
  8. Sitenizi açıp her şey yolunda mı diye kontrol edin. Yani siteniz açılıyor mu, bir bakın.
  9. Eğer siteniz açılıyorsa Filezilla’yı kapatabilirsiniz.
  10. Eğer sitenizde bir problem oluştuysa, biraz önce yüklediğiniz languages isimli dosyayı silin. Eğer problem devam ediyorsa bu işleme başlamadan önce almış olduğunuz sitenizin yedeğini FTP ye yükleyerek, her şeyi başa döndürün.

Dosyamızı FTP’ye yükledikten sonra WordPress yönetim panelimize giriyoruz ve Ayarlar >> Genel sekmesine giriş yapıyoruz. Biraz önce gözükmeyen site lisan sekmesi artık karşınızda!

Bu yaptığımız işlem, yönetim panelinizi Türkçe yapacağı gibi sitenizin görselindeki İngilizce ifadeleri de Türkçe’ye çevirecektir.

Özet:

FTP’den dosya yüklemek sandığınızdan da kolay. Yukarıda anlattığım adımları sırayla takip ederseniz, okuyucularınıza çok daha iyi bir deneyim sunmanız mümkün.

Eğer WordPress dil değişikliği ile ilgili hala kafanızda soru işaretleri varsa, bize seo@seosozluk.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir Makale Daha?

WordPress SEO – WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir