W3 Total Cache Nedir?
W3 Total Cache, 1 milyondan fazla WordPress web site sahibi tarafından kurulmuş, web sitenizin hızını arttıran ücretsiz bir WordPress eklentisidir. Aktif olarak güncellenen bu eklenti web site performansını arttıran en iyi WordPress eklentisi olarak kabul ediliyor.
Eklentiyi bu adresten indirebilirsiniz.
Harika bir WordPress eklentisi olan W3 Total Cache, websitenizin hızını önemli ölçüde arttırabilmektedir. Peki bu eklentiyi kurmak isteyen WordPress kullanıcıları, kurulum aşamasında hangi konulara dikkat etmelidirler?
Genelde WordPress eklentileri çok basit kurulumlardan sonra hemen kullanıma başlayabileceğiniz eklentilerdir ancak W3 Total Cache ayarları biraz daha karmaşık gibi, dolayısıyla bugünkü yazımızda bu eklentinin kurulumunu detaylı bir biçimde anlatmak istiyorum.
Website Açılış Hızı
W3 Total Cache ayarları hakkında bilgi vermeye başlamadan önce website açılış hızının SEO açısından neden çok önemli olduğunu anlamaya çalışalım.
Google, son algoritmalarında, site içi optimizasyon konusunun önemli bir kısmı olan website açılış hızına verdiği önemi arttırmaya başladı. İnternet kullanıcılarının çok daha kaliteli hizmet alabilmeleri için, websitelere çok hızlı erişebilmeleri lazım ancak ne yazık ki her website bu konuya gerekli önemi vermiyor. Google’da site açılış hızını arttıran websiteleri ödüllendirmeyi, algoritmalarının arasına ekledi. Tabi ki ödül, başarılı websiteleri arama sonuçlarında üst sıralara taşımak!
Website açılış hızınızı optimize edebilmek için yapabileceğiniz en büyük iyileştirme, CDN (content delivery network) yani içeriğinizin bir bölümünü farklı lokasyon bazlı sunuculardan alarak, sayfa açılış hızınızı arttırmak olmalıdır. Ancak bu servis biraz maliyetli olabileceği için hızlı bir çözüm olarak karşımıza cache yöntemi çıkıyor.
WordPress kullanıcıları birçok konuda olduğu gibi bu konuda da çok şanslılar. Ücretsiz indirebilecekleri W3 Total Cache eklentisi ile website açılış hızını herhangi bir ücret ödemeden arttırabilmektedirler. Peki W3 Total Cache ayarları nasıl yapılmalıdır?
Önemli! Bu çalışmayı yapmadan önce GTmetrix üzerinden sitenizin hızını kontrol edin, sonra çalışmadan sonra tekrar kontrol edin.
W3 Total Cache Ayarları 2020
W3 Total Cache eklentisini websitenize kurduktan sonra adım adım hangi menülerden ayarlarınızı yapabileceğinizi anlatayım.
General: Enable seçin. (Enable seçtikten sonra sitenizi bir kontrol edin eğer bir problem yoksa alttaki değişiklikleri yapmaya devam edebiliriz)
Page Cache: Enable (Disk: Enhanced seçeneği paylaşımlı sunucu için ideal. OPcode dedicated sunucu için, Memcached ise bulut sunucular için tercih edilebilir)
Minify: Enable (Eğer cloudfare kullanıyorsanız bunu işaretlemeyin, cloudfare zaten yapıyor)
Database Cache: Enable (Eğer CDN kullanıyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin)
Object Cache: Bunu işaretlemeyin, web siteyi genelde yavaşlatıyor.
Browser Cache: Enable
CDN: Enable (CDN Type: General Mirror) FSD CDN de baya başarılı bir özellik ama ücretli sürümünde var.
Reverse Proxy: Eğer sunucu firmanız Varnish özelliğini destekliyorsa bunu Enable yapın ve sunucunuzun IP adresini bu alana girin.
User Experience: Eğer temanızın Lazy Loading özelliği varsa onu aktif edin ve bunu enable olarak işaretlemeyin. Eğer yoksa enable yapabilirsiniz, SEO için oldukça önemli.
Statistics kısmına dokunmayın.
Monitoring kısmına dokunmayın.
Fragment Cache: Disk seçin
Licence kısmına dokunmayın
Miscellaneous: Optimize disk enhanced page and minify disk caching for NFS kısmını işaretleyin.
İşte tüm ayarlar bu kadar! Eğer belirtmediğim bir başlık ile karşı karşıya gelirseniz, bu özelliği aynı şekilde değiştirmeden bırakabilirsiniz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra website açılış hızınızı tekrar kontrol etmenizi öneriyorum. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız, websitenizin açılış hızı eskiye oranla önemli oranda artacaktır.
Bir Makale Daha?
Web Sitem Çok Yavaş Açılıyor – WordPress Sitem Çok Yavaş Açılıyor Sorununa Çözüm!
peki Emre kardeşim, WP Super Cache eklentisini tavsiyenle kurmuştum. Bu eklentiyi de ek olarak kurayım mı? Ya da hangisini kullnalım?
Hocam ikisi de çok iyi eklentiler…super cache le de devam edebilirsiniz.
Hocam wp yeni geçiş yaptım. Sitemde boyutlari yuksek degerde resim kullanmaktayim. Bu eklenti bu durum için yeterli olur mu? Yoksa resim optimizasyonu icin farkli eklenti kurmalimiyim? Tavsiyenizi bekliyorum.
Doğru bir geçiş yapmışsınız 🙂 Bu eklentinin yanında WP Smush eklentisini yükleyebilirsiniz. Ancak yine hatırlatmak isterim ki, görsel boyutlarını elinizden geldiğince düşük tutun. Kolay gelsin
Bu eklenti diğer cache eklentilere karşı daha işlevli hem site hızını arttırıyor hemde optimize ediyor yararlı bir eklenti paylaşım iiçin sğolun
“Check” olan yerleri ne yapmalıyız. Olduğu gibi bırakın mı demek istiyorsunuz. Check derken 🙂
evet düzelttim 🙂
Emeğiniz için Teşekkürler.
Merhabalar, hocam size çok önemli bir sorum olacak;
W3 total Cache’yi kurdum. Bir güzel etkinleştirdim. En başlıca şeyleri sizlerin önerdiklerinizi enable yaptım.
ANCAK; minify kısmındaki “js”‘nin aktifleştirilmemesi gerektiğini yabancı sitelerden öğrendim. Zira bu durum ADSENSE gelirinde %50’lere varan düşüşlere sebep oluyormuş.
Doğrumuzur bu. Sizin de görüşünüzü almak isterim?
merhaba bu söylediğinizi ilk defa duyuyorum ancak pek ilgisinin olduğunu düşünmüyorum
Merhabalar ayarları söylediginiz gibi yaptım fakat sayfa görüntüleme sayısında sıkıntı cıktı, rakamlar güncellenmiyor nasıl düzeltebilirim acaba ?
Yardımcı olursanız cok memnun olurum. Emeğinize sağlık.
merhaba cache temizleyince güncellenecektir.
Sıkıntılı bir hız sorunu yaşarken kullandığım cache eklentisini değiştirdim ve ayarlar için sizin sayfanıza denk geldim. Sonrasında bir güncelleme yapmadığınızı düşünerek dediğiniz şekilde gerçekleştirdim. Sonuçlar umarım iyi olur.. Teşekkürler her şey için..
Allah razı olsun nediyeyim hocam 🙂 sitem uçuyor çuyor 🙂
Hocam ekstradan birşey sormak istiyorum. Bu w3 total cache eklentisini kurduğumuzda sitedeki sorgu sayısında azalma oluyormu ? Cpu kullanımına ne derecede etki eder bu plugin.?
cpu kullanımını kesinlikle düşürüyor. sorgu sayısında azalma derken? Sorunuzu biraz daha açıklayabilir misiniz?
hocam sorgu sayısı olayını çözdüm ama çok büyük bir problemle karşı karşıyayım. W3 total cache eklentisinden kaynaklandığını düşünüyorum, anasayfa linkim google da görünmüyor örnek olarak ” site:www.domain.com ”şeklinde arattırmama rağmen çıkmıyor. yalnızca alt kategori linklerim çıkıyor. yani ana sayfa linki hariç bütün linkler çıkıyor bu problem hakkında biginiz varmıdır hocam ?
cache eklentisinin böyle bir problem oluşturabileceğini düşünmüyorum. daha önce çıkıyor muydu? bu arada eğer tayfun***[.]com ise siteniz, ben Google’da aratınca anasayfanız çıkıyor.
Hocam dikkatli bakarsanız anasayfa linkinin yanında kategori uzantıları mevcut. bahsettiğiniz site bana ait evet hocam. daha düne kadar böyle bir problem yoktu sabah kontrol etmek amaçlı google’da arama yaptırdığımda böyle bir problemle karşılaştım. w3 total cache hakkında google ile ilgili yazılar okudum ama tam anlayamadım size sormaya karar verdim siteyi incelerseniz sevinirim hocam robots dosyasında da problem görünmüyor
merhaba, tekrar baktım, ana domaininizi görüyorum. İsterseniz eklentiyi 1-2 gün pasif hale getirin, tekrar kontrol edin
Malesef tüm adımları uygulamama rağmen sonuç yine hüsran 🙁
6.9 sn’den 6.5sn’ye düştü 😀 Ben en az bi 3 sn filan etki eder diye düşünmüştüm. 0.4 snlik bi etkisi oldu :/
merhaba, sayfa açılış hızını etkileyen daha birçok faktör bulunmaktadır. Ayrıca bazı cachelar hosting firmalarına göre performans değişiklikleri gösterebiliyor. Dilerseniz Super Cache veya Wordfence’i deneyebilirsiniz. Kolay gelsin
teşekkürler mobil görünüm 8 puan, masa üstü hızı 11-12 puan arttı
O problemin 23 total cache ile alakası yokmuş yorumu okuyanlar korkmasınlar 🙂 ayarlar ideal 🙂
Teşekkürler, bu ayarlar ile site hızın da ciddi bir artış oldu