SEO Denetiminin İlk Adımları: Dizin Sorunları

Sihirli bir SEO değneğiniz olsa bile, sayfa dizine eklenmemişse bir web sayfası sıralamasına giremeyecektir. Janet Driscoll Miller, SEO denetimleri sırasında web sayfalarının indekslenebilmesinin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

İndeksleme herhangi bir SEO denetiminde ilk adımdır. Peki neden?

Siteniz dizine eklenmiyorsa, aslında Google ve Bing tarafından okunmamıştır. Arama motorları bunu bulamıyor ve “okuyamıyorsa”, büyü veya arama motoru optimizasyonu (SEO) miktarı web sayfalarınızın sıralamasını iyileştirmeyecektir.

Sıralamaya girebilmeniz için öncelikle sitenin indekslenmesi gerekir.

Siteniz Dizine Ekleniyor Mu?

Bir sitenin dizine eklenip eklenmediğini belirlemenize yardımcı olacak birçok araç var.
Dizin oluşturma, özünde sayfa düzeyinde bir işlemdir. Başka bir deyişle, arama motorları sayfaları okur ve bunları bireysel olarak ele alır.

Bir sayfanın Google tarafından dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmenin hızlı bir yolu, site operatörünü, bir Google aramasıyla kullanmaktır. Yalnızca alan adını girmek, Google’ın alan adı için dizine eklediği tüm sayfaları size gösterecektir. Ayrıca, söz konusu sayfanın dizine eklenip eklenmediğini görmek için belirli bir sayfa URL’sini de girebilirsiniz.

Siteniz veya sayfanız indekslenmemişse, en sık görülen suçlu; bir sayfada kullanılan meta robots etiketidir veya robots.txt dosyasında uygunsuz kullanımın engellenmesidir.

Sayfa düzeyinde hem meta etiketi, hem de robots.txt dosyası, sayfanızdaki veya web sitenizdeki içeriğin nasıl ele alınacağıyla ilgili olarak motor dizin oluşturma robotlarına arama yapmak için talimatlar sağlar.

Fark, robotların meta etiketinin tek bir sayfada gördüğünü, robots.txt dosyasının ise, site için bir bütün olarak talimatlar vermesidir. Ancak, robots.txt dosyasında, sayfaları veya dizinleri tek tek ve dizin oluştururken robotların bu alanları nasıl ele alması gerektiğini belirtebilirsiniz.

Robots.txt

Sitenizin bir robots.txt dosyası kullanıp kullanmadığından emin değilseniz, kontrol etmenin kolay bir yolu var. Alan adınızı /robots.txt ile takip eden bir tarayıcıya girin.

Google Search Console ayrıca, robot dosyanızdaki hataları tanımlamanıza yardımcı olan kullanışlı bir robots.txt Test Aracı’na da sahiptir. Ayrıca, robotlar dosyanızın mevcut biçiminde Googlebot’u engelleyip engellemediğini görmek için, sitede bulunan bir sayfayı alt kısımdaki çubukta da test edebilirsiniz.

Sitede bir sayfa veya dizine izin verilmediyse, robotlar dosyasında Disallow’dan sonra görünür.

XML site haritaları

Sitenizde yeni bir sayfa olduğunda, ideal olarak arama motorlarının hızlı bir şekilde bulup dizine eklemesini istiyorsunuz. Bunu kolaylaştırmanın bir yolu, bir eXtensible işaretleme dili (XML) site haritası kullanmak ve arama motorları ile kayıt etmektir.

XML site haritaları, web sitenizdeki sayfaların bir listesini içeren arama motorları sağlar. Bu, özellikle işaret eden çok sayıda yeni bağlantıya sahip olduğunuzda, arama motoru robotlarının bu içeriği bulmak için bir bağlantıyı takip etmesini zorlaştırır. Şimdi, birçok içerik yönetim sistemi WordPress için Yoast SEO Eklentisi gibi bir eklentiye veya mevcut bir XML site haritası yeteneğine sahiptir.

 

Hakkında Banu Öztürk

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunu olan Banu Öztürk, yazmaya, araştırmaya ve gezmeye meraklıdır. Mezun olur olmaz iş hayatına atılmıştır. İçerik üretmekten büyük keyif alır. İçerik Editörlüğü ve Sosyal Medya üzerine yoğunlaşmıştır. İçerik, onun için sadece sözcüklerden ibaret değildir…

One comment

  1. muzaffer

    Çok teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir