PR ve SEO

PR ve SEO’nun birbirinden çok farklı iki kavram olduğunu mu düşünüyorsunuz? “Çevrim içi halkla ilişkiler yöneticisi”, bu ünvan artık bir çok SEO ajansında karşımıza çıkıyor. Aslında bu iki pazarlama disiplininin hedefleri aynı: markayı doğru hedef kitlesi ile doğru zamanda buluşturabilmek. Konuyu detaylarıyla incelemeden önce pr ve seo tanımlarına bakalım.

PR (Public Relations) Tanımı PR yani halkla ilişkiler; bir şirketin çeşitli iletişim yollarıyla halk, şirket çalışanları ve paydaşlar ile olumlu iletişim kurmasını sağlayan stratejiler bütünüdür.
SEO (Search Engine Optimization) Tanımı SEO yani arama motoru optimizasyonu, web sitenizin herhangi bir arama moturunda görünürlüğünü attırmak için yapılan çalışmaların genel adıdır. SEO çalışmaları iki temele dayanır: teknik çalışmalar ve içerik çalışmaları.

PR Çalışmalarının SEO’ya Faydaları

SEO’da içerik pazarlaması devrimi yaşandı ve teknikler değişti. Artık eski yöntemler işe yaramıyor. Kaliteli ve çekici içeriğin ön plana çıkması pr çalışmalarını da bu stratejiye dahil etti.

1) Backlink

Arama motorlarında üst sıralarda listelenmek istiyorsanız iyi bir bağlantı profiline sahip olmanız gerekiyor. Güvenilir web siteleri, güvenilir web sitelerine bağlantı verme eğilimindedir. Peki bir web sitesinin bağlantı profili nasıl değerlendirilir? Değerlendirme parametreleri şöyle sıralanabilir:

  1. Web sitenin toplam bağlantı sayısı
  2. Bu bağlantıların kalitesi
  3. Bu bağlantı kaynaklarının çeşitliliği

Eğer bir PR ekibi ile çalışıyorsanız güçlü medya bağlantılarının dijital medyada da var olduğunu fark etmişsinizdir. PR ekipleri hedef kitlenizin yer aldığı otoritesi yüksek web sitelerine basın bülteninizi gönderirken link inşaa faaliyetleriniz için backlinkler toplamanıza yardımcı olur. Unutmayın, otoritesi yüksek web sitelerinden gelen bir kaç link, güvenilir olmayan bir siteden gelen bir çok linkten daha değerli.

2) Kaliteli İçerik

Google algoritmalarını kaliteli içerik yönünde değiştirdi. Bu yönelim medya şirketlerinin dikkatini çekti. Peki PR bunun neresinde? PR ekipleri, bağlantı kazanmanıza yardımcı olacak tanıtım kampanyalarında ilgi çekici ve kaliteli içeriğin nasıl yaratılacağını çok iyi biliyorlar.

Google, ilgi çekici ve kaliteli içeriği neden önemsiyor? 
 
Google, internet kullanıcılarının iyi içerikle karşılaştıklarında bunu anlayacaklarını ve diğer kullanıcılarla paylaşma eğiliminde olacaklarını belirtiyor. Yani web siteleri için organik trafik oldukça değerli.
3) Arama Motoru Sıralaması

PR faaliyetlerini dijitalde sergilemek arama motoru sıralamanız için iyi bir fikir olabilir. Şirketinize değer katacak videoların, podcastlerin ve çeşitli postların web sitenizde yer alması arama motorlarında üstlerde listelenmenize destek olur. Web sitesindeki görsel içeriğin çoğaltılması kesinlikle işe yarıyor. Bir çok marka testimonials videolar ile web sites içeriğini zenginleştiriyor. Evet, aslında testimonials videolar bir PR faaliyeti.

4) Sosyal Medya’da Etkin Olmak

Son dönemlerde oldukça gündemde olan bir başlık: sosyal medya platformları. Sosyal medya hesaplarında yürüteceğiniz halkla ilişkiler faaliyetleri; yeni takipçiler kazanmanıza, mevcut takipçiler ile iletişim kurmanıza olanak tanır. Sadece bu kadar değil. Bu platformlardan gelen yorumlar, beğeniler oldukça önemli. Sosyal medyada paylaşılan içerikler, organik aramalarda sinyal olarak kullanılmakta. Yani içeriğin sosyal medyada paylaşılması aynı zamanda bağlantı kazanmanız demek.

Siz de PR çalışmalarıyla seo faaliyetlerinizi desteklemek istiyorsanız, Edvido ile güvenilir pr(iletişim) ajanslarından teklif alabilirsiniz

SEO’nun PR Kampanyaları Üzerindeki Etkisi

PR kampanyalarının sonuçlarının ve yatırım getirilerinin ölçülmesi zor. Neyse ki SEO var!

Artık karşımızda ayrı çalışan arama motoru optimizasyonu ve halkla ilişkiler ekipleri yok. Bu ekipler ortak bir amaç için teknoloji ve insan ilişkilerini bir arada yöneterek harika işler ortaya çıkarıyor. Pek çok pazarlamacı halkla ilişkiler faaliyetlerinin ölçümlenebilir olmadığı görüşündeydi. Neyse ki SEO bu görüşü değiştirmenin bi yolunu buldu. Artık PR kampanyalarının etkinliğini, SEO ekipleri tarafından güvenilir bir şekilde ölçülebiliyor.

Buraya Dikkat!

Google arama motoru sıralamasında artık mobil öncelikli karar veriyor. Bu nedenle SEO ekipleri, çeşitli yayın ve basın bültenlerinin mobil uyumlu hale getirilmesinde PR ekiplerine destek sağlamalı.

İtibar Yönetimi ve SEO

SEO’nun aslında bir PR faaliyeti olduğunu söylemek sizce yanlış mı?

İtibar yönetimi, çoğunlukla PR başlığının altında yer alır. Ancak online’da işler biraz farklı. Bir kullanıcının, şirketinizin adını bir arama motorunda arattığında şirket hakkında çıkan kötü bir habere -ki bu gerçek bir haber olmayabilir- şirket web sitesinin hemen üstünde rastlaması hiç hoş olmaz. Bu gibi problemler SEO çalışmalarıyla aşılıyor. Online itibar yönetimi, SEO çalışmaları ile desteklenmek zorundadır.

PR Bazlı SEO Prosesi Nasıl Çalışır?

  1. Haber niteliği taşıyan bir şeyler yapın: yeni bir ürünü piyasaya sürebilir, şirketinizdeki gelişmelerden etrafı haberdar edebilir, endüstri analizi veya sektör araştırması yapabilirsiniz.
  2. Değer yaratın: blog post, infografik, basın bülteni, video, podcast yaratabilirsiniz.
  3. Paylaşılabilir hale getirin: şirket blogu, sosyal medya, medya ilişkileri, online ilişkiler.
  4. Şirket hedeflerinize yönelik kazanç sağlayın: yeni müşteriler, seo backlinkleri, sosyal medya takipçileri, lead kazanın.

Özetle, güçlü bir çevrim içi pazarlama stratejisi için seo ve pr faaliyetlerinin birleşmesi gerek. Sıralamaları iyileştirmenin ve web site trafiğindeki kayıpların önlenmesinin tek yolu bu.

PR ve SEO Çalışmalarının Optimizasyonunu Nasıl Sağlarım?

  • Google, artık mobil öncelikli karar veriyor bu nedenle vakit kaybetmeden çeşitli yayın ve basın bültenlerinin mobil uyumlu hale getirilmesi gerek.
  • Şirket basın bültenlerinde SEO ajansı tarafından belirlenen doğru anahtar kelimelerin kullanılması PR ajansınızın yaptığı işi güçlendirir. SEO ajansınızdan basın içeriklerinizle alakalı gazetecilerin hedefleyebileceği keywords içeren bir listesi isteyin.
  • PR ajansınızın sahip olduğu online medya bağlantılarından doğru URL’de backlink aldığınızdan emin olun.
  • İçerik takviminizi her iki ajans ile eş zamanlı paylaşın.

BONUS

SEO ve PR ekipleri birlikte içerik pazarlaması üzerinde çalışırken ortak bir editoryal takvimden yararlanır. Böylece uyumsuzluklar ve çatışmalar önlenir.

Editoryal Takvim Nedir?

Editoryal takvim diğer adıyla içerik takvimi;

  • blog
  • e-posta bülteni
  • basın bülteni
  • sosyal medya postu

olarak üretilecek içerikler için oluşturulan bir yayın programıdır. Editoryal takvimde; içerik listeleri, içerik oluşturma zamanları, yayınlanma zamanları, bu içeriği yayınlamakta sorumlu kişiler, yeniden okuma ve düzenleme gerektiren içerikler yer alır.

Hakkında Aleyna Güzel

Aleyna Güzel, kariyerine satışta başlayan bir pazarlamacıdır. Kariyerinin çoğunu pazarlama sektöründe, içerik pazarlaması, sosyal medya yönetimi, marka yönetimi ve kampanya yönetimi gibi alanlarda tecrübe kazanarak geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir