Sosyal medya ve dijital pazarlamanın yaygınlaştığı bu günlerde kullanıcıların kolayca ulaşabileceği birçok içerik mevcut. Kullanıcıların erişebileceği bu içeriklerin kolay anlaşılır ve ilgi çekici olabilmesi için doğru etkileşim yaratacak tasarımın yapılması gerekmektedir. Etkileşim kavramı; hazırlanan tasarımın kullanıcı tarafından görülüp, o içerikle etkileşime girme durumunu ifade eder.
Bilimsel verilere göre insan beyni bilgiyi %90 oranında görsel olarak kaydeder ve metin okumak yerine görsel içeriği algılamayı tercih eder. Bu sebeple pazarlama ve iletişim profesyonelleri sosyal medyada paylaşılan reklamların veya dijital pazarlama alanında hazırlanan çalışmaların görsel ağırlıklı olmasına dikkat ederler. Hazırlanan reklam materyalinin içeriğinde ne kadar görsel var ise o reklama ait trafik daha çok olur.
Sosyal medya kullanıcılarının son yıllarda görselliğin ön planda olduğu mecralar olan Instagram ve Facebook’u, metin odaklı bir mecra olan Twitter’a göre daha çok tercih etmelerini de buna bağlayabiliriz.
Yazıya oranla görsel içeriğin insan beynine 60.000 kat daha hızlı işlenmektedir. Aşağıdaki örnekle bu farkı inceleyelim.
Görsel içerik Metin içerik
Yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere verilmek istenen mesajın anlaşılabilirliğini artırmak için görsel kullanımı büyük öneme sahiptir. Bu sebeple etkileşim ve tasarımda verilmek istenen mesaja uygun görsel içeriğin belirlenerek doğru kullanımla yerleştirilmesi gerekir.
Nahit KAZAR / Grafik Tasarımcı
Portfolyom: https://behance.net/nahitkazar