E-ticarette Tekstil Rüzgarı

Türkiye tekstil konusunda çok uzun yıllardır sektör devleri arasında yer alan bir ülke. Hem iç Pazar ihtiyaçlarının giderilmesi hem de dış pazara yönelik ihracat hamleleri konusunda adından söz ettiren bir ülke. Özellikle Avrupa tekstil pazarında Türkiye’nin girmediği ülkelerde tekstil fiyatları ihracatçılarımızın girdiği ülkelere kıyasla ciddi miktarda pahalılık göstermekte. Bazı ülkelerde olmayışımızın sebebi ise pazar ihtiyaçlarının çok düşük olmasından ya da bizim nispeten başarılı olmadığımız tekstil ürünlerine yönelimin daha fazla olmasından kaynaklanan bir takım durumların mevcut olmasıdır. Örneğin İskandinav ülkelerinde özellike rüzgar geçirmez, su geçirmez ürünlerin çok daha fazla tutulması ve nüfusun düşük olması gibi sebepler tekstil ihracatçılarımızın önünün kesmektedir. Ekstrem kış koşullarına uygun ürünler üretmekte başarılıyız ancak Avrupa pazarında faaliyet gösteren üreticiler de en az bizim kadar başarılı faaliyetler gösterdikleri ve gümrük vergisi konusunda yer yer bizden daha avantajlı durumda oldukları için kimi zaman bu tarz pazarlar girmekte zorluk çekebilmekteyiz.

Söz buraya gelmişken şunu da belirtmekte fayda var. Ekstrem doğa koşullarına uygun tekstil ürünlerinin dev markalarının ürünleri de ülkemizde, pek çoğu bölge olarak Denizli civarında üretilmektedir. Bu alanda sadece ar-ge ve dizayn çalışmaları ülkemiz dışında yapılmaktadır. Konuya çok hızlı giriş yaptık değil mi? Tabi ki konu hızlı ilerleyecek çünkü konumuzun başlığında bir rüzgardan bahsetmiştik. E-ticarette tekstil rüzgarı demiştik. Hızlı giriş yaptık ve hızımızı kesmeden rüzgar gibi devam etmeye niyetimiz var. Haydi devam edelim.

Tekstil Ticaretinde E-ihracat Dönemi

Tekstil ülkemizin ticaret faaliyetleri açısından çok önemli bir kalem. Bu alanda ülkemize giren ürün miktarı da çıkan ürün miktarı da çok fazla. Tekstil pazarı o kadar büyük ki pek çok üretici ve pazarlamacı bu pastadan payını almaya çalışıyor. Pastada hala pek çok kişiye gerek büyük gerek küçük dilim bazında yer var. Ülkemiz tekstil ihracatçıları özellikle Doğu Avrupa alanında ciddi faaliyet göstermekte. Peki biz konumuza geri dönersek e-ticaret kendi içinde kaç kategoriye ayrılır ve bu biz bu yazımızda hangisi üzerine değineceğiz gelin buna bakalım. E-ticaret kendi içinde faaliyet kolu olarak üçe ayrılır:

• E-ticaret
• E-ihracat
• E-ithalat

E-ticaret

E ticaret genel kategori olmakla birlikte özelleşmiş anlamı ülkemiz üreticisinin yine ülkemiz insanına online olarak satış yapmasıdır. Gayet büyük bir pazardır. Özellikle tekstil açısından inceleyecek olursak abiye, iç giyim, spor giyim kategorilerinde ciddi arz ve talep mevcuttur. Kar marjı cinsinden orta düzey gelir potansiyeli kategorisinde yer alır. Rekabet derecesi ise özel bir ürün üreticisi ya da pazarlamacısı değilseniz çok yüksektir. Genel kategorilerde pazarda tutunmak ve iş yapmak istiyorsanız büyük yatırımlar yapmanız gerekir.

E-ithalat

E-ithalat kar marjı olarak çok yüksek kar marjları içerir. Amazon, ebay, etsy başta olmak üzere çok büyük pazar yerleri mevcuttur. Bu pazar yerlerinin satış standartlarını, banka hesap isteklerini karşılamak iç pazara göre daha zordur. Özellikle müşteri hakları çok yüksektir. Birkaç kere üst üste hakkınızdaki şikayet dosyalarını kapatamadığınızda mağazanız direk kapanabilmektedir.
İşin güzel tarafı eğer bütün harcamalarınız Türk lirası cinsindense bu pazar yerlerinde veya kendi sitenizde satışı dolar veya euro cinsinden yapacağınız için bir anda kar marjınız çok yükselmektedir. Uluslararası alanda tutunabilmek, para kazanmak için ihtiyacınız olan şeyleri şöyle özetleyebiliriz:

• Özel ürün (piyasada ilgi çekici niteliğe sahip)
• Doğru kargo organizasyonu
• Profesyonel mağaza görünümü
• Pazarlama stratejisi

E-ihracat

E-ihracat ülkemizin cari açığı dengelemesi açısından oldukça önemli. Pazara iyi bir ürün / ürünler soktuğunuz takdirde bir anda inanılmaz rakamlara ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan kuvvetli bir ticaret güdüsü, doğru ürün ve zamanlama. Daha sonrasında tek yapmanız gereken bir sonraki ticaret hamlesini düşünmek olabilir.

E-Ticarette Tekstil Rüzgarı Demiştik

Konunun başına dönecek olursak şu anda binlerce üreticimiz ve pazarlamacımız uluslararası pazarlarda çok ciddi cirolara ulaşmış durumdular. Büyük hacimlere ulaştığımız alanların başında ise tekstil gelmektedir. Eskiden sadece toptan satış tarafında yer alırken artık toptancılarımız kendi perakendelerini yürütürken butik girişimcilerimiz de günden güne büyümektedir.

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir