Arama Motoru Nedir?

Arama Motoru Nedir?

Bugünkü konumuz arama motoru nedir, nasıl çalışır üzerine olacak. Arama motorlarının tarihine baktığımızda 1990 yılında Archie isminde bir arama motoru karşımıza çıkıyor, günümüzdeki arama motoru yapısından çok farklı. Genelde dosya arama üzerine yani bilgisayarınızda nasıl bir dosya arıyorsanız aynı o prensiple çalışan bir arama motoru. Şu an basit gelse bile o dönemde önemli bir icattır. Yine aynı dönemde benzer siteler de karşımıza çıkıyor. Onlar biraz daha internet tabanlı, biraz daha başlık üzerine yani sayfanın başlığına göre sıralamalar yapan arama motorları. Yalnız bunların en büyük dezavantajı düzensiz ziyaretler yapması yani birisi web sitesine gün içinde defalarca geliyor, web sitesinin performansını düşürüyor. Yani insanlara bir süre sonra faydadan çok zarar vermeye başlayan siteler karşımıza çıkıyor.

1994 yılına geldiğimizde hepimizin bildiği Altavista pazara giriş yapıyor. Rakiplerinden çok fazla avantajı var Altavista’nın. İşte sınırsız bant genişliği, ileri düzey aramalar, aynı günün içerisinde indexine alma veya farklı dillerde sonuç gösterme arama motorunun aslında ilk başlangıcı olarak kabul edilebilir. Yani günümüzdeki arama motoruna en benzer model 1994 yılında Altavista ile geliyor. Hemen 2 yıl içerisinde pazarın da genişlemesiyle Yahoo, Webcrawler ve Google’ın yine pazara girmesi Altavista’nın planlarını altüst ediyor. Çünkü daha farklı teknolojilerle daha üst düzey hizmet vermeye başlıyor bu 3 arama motoru. Yahoo zaman içerisinde e-mail konusuna biraz daha ağırlık veriyor ve rekabeti biraz geriye düşüyor. Webcrawler kabaca Altavista gibi birkaç farklı özelliği ile pazarda olduğu için Google’ın yaptığı inanılmaz farklılıklar birden fark yaratmaya başlıyor ve artık pazarı Google domine etmeye başlıyor.

Google’ın tarihine baktığımızda da 2 tane öğrenci Stamford’da Larry ve Sergey isimli iki öğrenci tanışıyor ve bir proje oluşturuyorlar. İsmini de Google koyuyorlar. Google’ın diğer arama motorlarından en büyük farkı Pagerank algoritma geliştirilmesi. İlerleyen videolarımızda Pagerank üzerine çok detaylı anlatımlarımız olacak. Ama kısaca yine anlatmak istiyorum ne anlama geldiğini. Eğer Google site A’yı değerli bir web site olarak görüyorsa ve site B,C,D aynı şartlar içerisinde internetin biryerlerindeyse ve bu A sitesi örneğin D sitesine bir link verirse B,C,D’nin sıralamasında D üst sıraya çıkıyor. Yani mantık çok basit. A sitesi D sitesine referans oluyor, Google da bunu değerli buluyor ve sıralamada üste çıkartıyor. Diğer arama motorlarının bu aklına gelmediği için Google burada inanılmaz bir çığır açıyor diyebiliriz.

Google’in nasıl çalıştığına baktığımızda ise; öncelikle bir web site, bir sayfa içerik oluşturuyor. Daha sonrasında Google’ın bu sayfayı bulabilmesi için bir link görmesi gerekiyor. Yani iki tane basit methodla kendimizi Google’a tanıtabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi site haritası yani Google belirli periyotlarda hangi sayfaları, yeni sayfalarımızı iletirsek Google geliyor bunarı ziyaret ediyor ve indeksine alıyor. Veya yukarıda anlattığım gibi farklı bir siteden backlink alırsak Google yine o site aracılığı ile bizim sayfamızı keşfedebiliyor. Burada önemli olan Google’ın bu süreç içerisinde herhangi bir engelleme ile karşılaşmaması. Yani eğer robots.txt dosyasında bir engelleme varsa veya size backlink ile gelen linkin sonunda “no follow” etiketi varsa Google ne yazık ki sayfanıza erişemeyecektir. Bu da çok önemli bir konu. Bu aşamayı geçtikten sonra ihlal kontrol var. Sizin sayfanız, yani oluşturduğunuz içerik Google yönergelerine uygun mu? Yani Google sayfanızı sıralamalarda gösterebilecek kadar değerli görüyor mu? Eğer bunda da Google’dan okey alabiliyorsanız sıra sayfanıza bir değer biçmeye geliyor.

Google sayfanızın domain otorite değerini, yani domaininizin genelinin değerini, sayfanızın değerini ve Pagerank belirledikten sonra sayfanızı indexine alıyor. Yani sayfanızı kaydedip kendi veri tabanına indiriyor. Daha sonra kullanıcı arama yaptığında biraz önce bahsettiğim bu değerler özelinde bir sıralama gerçekleşiyor. Yani rakiplerinizin domain otorite değeri, sayfanızın değerini ve Pagerank değerine göre sizin sayfanız Google sıralamalarında ya rakiplerinizin gerisinde kalıyor ya da önüne geçiyor. Daha sonra da kullanıcı geçmişi devreye giriyor. Yani benim yaptığım arama ile sizin yaptığınız aynı arama aynı sonuçları gösterecek diye bir garanti yok. Çünkü Google kullandığı çerezler sayesinde sizin geçmişinizi de inceliyor ve size en faydalı sonucu göstermeye çalışıyor. Daha sonrasında da bildiğimiz organik yani reklamsız sonuçlar oluşmuş oluyor. Bugünkü videomuz bu kadar. Yorumlar kısmına sorularınızı bekliyoruz. Buradaki maddelerimizin de daha detaylılarını zaten ilerleyen videolarımızda anlatacağız. Şimdilik teşekkür ediyoruz.

Bir Makale Daha?

SEO Nedir? SEO Teknikleri – 2024

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir