Web 2.0 PBN ile Google’da Hızla Yükselin

Merhaba arkadaşlar, ben Atamyrat Hangeldiyev, Hangeldiyev reklam ajansının kurucusuyum.

PBN – Private Blog Network, Türkçesi özel blog ağı – yani siteniz için bloglar oluşturarak bunları backlink kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

PBN genelde süresi dolan güçlü domainler ile kurulur. Fakat bu masraflı bir yöntemdir. Ayrıca en ufak hatada (örneğin, iz bırakarak Google’a yakalanmak) ağdaki tüm siteleri çöpe çevirebilir, bu sitelerden link aldığınız sitelerinizi tehlikeye atabilirsiniz. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir, açıkçası bu konuda paranoyak bile olmalısınız. Pek masraflı olmayan bir diğer yöntem de web 2.0 PBN’dir, süresi dolmuş, silinmiş ancak yüksek otoriteli Tumblr, WordPress, Weebly gibi bloglar ile etkili PBN kurmaktır.

Bu blogları kendiniz Scrapebox ile de bulabilirsiniz, ya da Fiverr’da çok ucuza da satın alabilirsiniz. Ben genelde Tumblr kullanıyorum, çünkü yüksek PA değerine sahip WordPress, Weebly, Blogspot bulmak kolay değil, ancak gene de çeşitlilik açısından bu bloglardan da kullanıyorum, ve kesinlikle tavsiye ederim, web 2.0 PBN’inizin %80’i Tumblr, %20’si de diğer platformlar olursa riski azaltırsınız. Çünkü amaç çeşitlendirerek Google’a doğal görünmektir.

Yüksek PA değerine sahip Tumblr blogların sayısının fazla olmasının sebebi, örneğin, ben kendi Tumblr hesabımla başka bir Tumblr blogunda reblog yaptığım zaman, ya da beğendiğimde o siteden link almış oluyorum, bunları Ahrefs’te göremezsiniz, çünkü Tumblr Ahrefs botlarını engellemiştir. Bu linklere şu şekilde erişebilirsiniz:

Örneğin, blogumuz theginalinettis.tumblr.com diyelim,

Check www.checkmoz.com gibi bir sitede Moz değerlerine bakıyoruz, bu blogun PA değerinin 55 olduğunu görüyoruz. Tavsiyem, Tumblr’larda PA 50 üzeri blogları kullanmak, blogspot, WordPress veya weebly’de bu kadar yüksek PA’lı, silinmiş blog bulmanız neredeyse imkansızdır, en fazla PA 30 bulabilirsiniz. Bu yüzden diğer blogları Ahrefs’ten kontrol edin, PA’sı 10 bile olsa kaliteli backlinklere sahip olabilirler.

Check Moz

Google’da “theginalinettis liked this” diye aratalım, gördüğünüz gibi yaklaşık 1000 adet backlinki bulunmaktadır.

theginalinettis liked this

“theginalinettis reblogged this” diye de aratalım, yaklaşık 9000 tane daha backlinki olduğunu görüyoruz.

Tabii bu linkler nofollow’dur, ancak nofollow linkler de az da olsa etkilidir, bu teori değildir, anlattıklarımın hepsi kanıtlanmıştır.

Tumblr bloglarınızı aynı hesapta tutabilirsiniz, ne de olsa sistem her bloga genelde farklı IP verir.

Tumblr’dan dofollow link almanın tek yolu linkinizi açıklama kısmına eklemektir (Görünümü düzenle => Tema düzenle => Açıklama), makalenin içinden alırsanız nofollow verir.

Her bloga 150-200 kelimelik özgün ve ilgili makale ekleyebilirsiniz.

Web 2.0 PBN’deki bloglarınızdan sadece ana sitenize link almayın, sitenize aldığınız tanıtım yazılarını güçlendirmek için de kullanabilirsiniz.

“Siteniz yeni ise her gün 3 adet, 5-6 aydan büyükse her gün 5 adet blog oluşturabilirsiniz. Her blogdan 1 adet link alın, weebly, blogspot veya wordpress gibi platformlarda da 1 tane de dev rakibinize anahtar kelimeye alabilirsiniz. Evet, biraz ona yardım etmiş oluyorsunuz, ancak aynı zamanda da Google’ın güvenini kazanmış oluyorsunuz.”

Sakın anahtar kelimeye link almayın, marka adınıza (SEO sözlük, seosozluk, seosozluk.com), markanız + anahtar kelimenize (SEO sözlük dijital pazarlama hizmeti, seosozluk SEO çalışması), jenerik kelimelere (tıklayın, devamı için, buraya tıklayın, siteyi ziyaret edin vs…) alın.

Eskiden Google’ın Submit URL denen aracı vardı, herhangi bir linki Google’da saniyeler içerisinde indeksletebiliyordunuz. Artık tek yol siteyi Search Console hesabına eklemektir. Web 2.0 PBN’ninizdeki blogları ana sitenizin bulunduğu Search Console hesabına eklemeyin, çünkü tekrar söylüyorum, Google’a yakalanmamamız gerekir. Ayrıca bloglarınızı sadece indekslemek için ekleyin, Google gibi getir yöntemi ile indekslettikten sonra o blogu Search Console hesabınızdan kaldırın, sitenizi doğrulamanız için Google’ın verdiği HTML etiket kodunu da sitenizden kaldırmayı unutmayın. Çünkü Search Console ile işimiz bitmiştir, ayrıca Google’a yakalanmamak için tüm izlerimizden de kurtulmamız gerekir.

Google’a yakalanmamak kelimesi ürkütmesin. Site dışı SEO yapan herkes aslında black hat SEO uzmanıdır. Çünkü Google site dışı SEO yapmanızı istemiyor, Google’a göre doğal SEO insanların sitenize kendi isteğiyle link vermesidir, bu kaynak göstermek amaçlı olabilir, ya da tavsiye ile ilgili olabilir. Kendi sitenize bir tane bile link aldığınızda aslında spam yapmış oluyorsunuz. Yani SEO demek aslında spamdır. Sitenizde yüksek kaliteli içerik paylaşacaksınız da, insanlar bu içeriğinizi tüketecek de, beğenip yorum yapacak da, sosyal medya hesaplarında paylaşacak da, kendi sitesinden sizin sitenize doğal link verecek, Google da sitenizi yükseltecek öyle mi?

Hakkında Atamyrat Hangeldiyev

İleri düzey SEO uzmanı ve iş adamı.

2 comments

  1. Mustafa

    Süresi dolmuş derken kastınız nedir ve bu süre ne kadardır?

  2. Amana Servisi

    Güzel mantıklı bir yazı olmuş anlayana…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir