İnternet ve internete dayalı uygulamaların gündelik hayatımızda artık değişilmez bir konum elde etmesiyle birlikte internet ortamı işletmeler ile insanların bir araya geldiği global bir pazar haline geldi. İnternetin gücü sadece iş ve işletme bazında değil tabi ki. Günümüzde sosyal medya platformlarının hükümetleri etkileyebilecek kadar gücü olduğuna dair pek çok örnek önümüzde. Dolayısıyla internet ve sosyal medyanın gücü asla yabana atılabilecek bir şey değil.
Elbette ki bu güç sadece hükümetler açısından değil, özel sektörde faaliyet gösteren firmalar açısından da muhakkak dikkate alınması ve ona göre strateji geliştirilmesi gereken bir güç. Zira internet ve sosyal medya platformlarında hükümetler olduğu kadar özel sektörde faaliyet gösteren firmalar da yoğun bir eleştiri yağmuruna tutulabiliyor. Bu nedenle firmaların internet varlıklarını sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri gerekiyor.
Bu noktada klasik reklamcılık faaliyetlerinden farklı olarak internete özgü bir pazarlama stratejisi olarak içerik pazarlamacılığı kavramı doğdu? Elbette ki bu kavramın ortaya çıkışı internet ile birlikte olmadı. Ancak içerik pazarlamacılığı kavramının bu kadar popülerleşmesinin en birinci sebebi internetin varlığı ile firmaların anlık olarak kitlelerine erişme şansına kavuşması olmuştur.
Bu yazımızda kısaca içerik pazarlamacılığı kavramından bahsederek nasıl yapıldığına dair birkaç örneği ortaya koymak istiyoruz.
İçerik Pazarlamacılığı Nedir?
İçerik pazarlamacılığından önce içeriğin çerçevesini çizmeye çalışalım.
İçerik, bir kaynağın, tabi ki bu bir firma veya bir basın kuruluşu gibi herhangi bir kaynak olabilir, hedef kitlesine belli bir mesaj gayesi güderek o mesajı ulaştırdığı yöntemdir. Bu yeri gelir bir metin olabilir, yeri gelir bir fotoğraf olabilir, yeri geldiğinde de içerik profesyonel bir video olabilir.
Ancak özellikle internet pazarlamacılığının önemini arttırdığı noktada internetteki rekabetin büyüklüğü düşünüldüğünde firmalar ve onların oluşturdukları internet adreslerinin belli özellikleriyle ön plana çıkmaları bir zorunluluktur. Zira rakiplerinin önüne çıkabilen firma veya internet sitesi başarıya ulaşmış olacaktır.
İşte bu noktada Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in meşhur sözü devreye giriyor: “İçerik kraldır.” veya orijinal tabiriyle “Content is king.”
Microsoft’un kurucusu Bill Gates, internetteki başarının anahtarını bu cümle ile ortaya koymuştur. Nitekim bugüne kadar gelen internet deneyimi de bize bunu göstermektedir.
İnternet üzerinden yapılan reklamlar ve reklam kampanyaları her ne kadar çok çarpıcı olup da tüm internet dünyasına kısa sürede yayılabiliyor olsa da internet kullanıcılarının reklamlara çok fazla ilgi göstermediği tespit edilmiştir. Bunun en önemli sebeplerinden biri internette bulunan sıradan bir kullanıcının internetteki varlığının her bir gününde günde ortalama 4000 reklam ile karşı karşıya kalması gösterilebilir. Bu nedenle internet kullanıcısına doğru bir şekilde temas edebilmek için reklamları kullanmak çok etkili bir strateji olmasa gerektir. Zira internet reklamcılığında rekabet haddinden çok daha fazladır.
Bununla birlikte internet kullanıcılarının internetten bilgi edinme veya interneti kişisel faydaları için kullanmaya daha yatkın oldukları bilinen bir gerçektir. Nitekim bir kimse evinde televizyonu salt bilgi edinmek için kullanmazken artık internet bilgi edinmenin en önemli kaynağı haline gelmiştir.
Bu nedenle kaliteli içerikle veya içerik programlarıyla kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını gidermek ve onlara somut bir fayda sağlamak içerik pazarlamacılığının özeti olarak belirtilebilir.
İçerik pazarlamacılığı nasıl yapılır?
Şimdi içerik pazarlamanın ne olduğunu anladığımıza göre bunun nasıl yapılabileceğine daha yakından bir göz atalım.
İçerik pazarlamacılığı dediğimiz alan o kadar geniş bir alan ki. Ne yazık ki bu alanın tek bir matematiği yok. O yüzden aslına bakılırsa kullanıcı ile bir şekilde etkileşim kurmayı başarmış markaların yaptıkları her şey içerik pazarlamacılığı olarak alınabilir. Ancak dediğimiz gibi salt reklam amacıyla yapılan çalışmalar bu noktada doğru örnekler olmayacaktır.
İçerik pazarlamacılığının sadece internet ile ortaya çıkmış bir alan olmadığından bahsetmiştik. Ancak internet ile birlikte bu terim resmen altın çağını yaşıyor. Artık bir markanın sıfırdan kurularak büyüyebilmesi internet olmadan mümkün değil. Bununla birlikte mevcut bir markanın da yarıştan kopmaması adına internette muhakkak görünür olması gerekiyor.
Elbette içerik pazarlamacılığını internet üzerinden yapmak isteyenlerin markalarına uygun bir internet sitesi kurmaları gerekecektir. Bu noktada uygun bir alan adı seçimi yapılması şarttır. Markaya en uygun alan adını bulmak içinse hostinger.web.tr domain sorgulama aracı kullanılabilir.
Bu sorgulama işleminin ardından internet sitesi kurulur ve siteye içerikler eklenmeye başlanır. Bu içerikler peyderpey eklenerek kullanıcıların içerikler ile buluşması amaçlanır.
Kullanıcıların internette aradıkları bir içeriğe ulaşmak için en çok tercih ettikleri yöntem elbette ki arama motorlarıdır. Bu noktada içerik pazarlamacılığının en önemli yanlarından biri de SEO çalışmalarıdır. Zira kullanıcıların sıfırdan bir markanın içeriklerine erişim sağlayabilmesi için arama motorlarını kullanacakları aşikardır. Siz de içeriklerinizi kullanıcılar ile buluşturmak istiyorsanız arama motorlarında görünür olmaya çalışmalısınız.
Bununla birlikte sadece yeni kurulmuş ve büyümeye çalışan markalar içerik pazarlamacılığı çalışması yapmazlar. Dünyanın en büyük markaları da bu stratejiyi yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Zira içerik pazarlamacılığı tabiri caizse kullanıcılara bir el uzatmak ve onlara fayda sağlamak anlamına geldiği için belki de internetin en verimli pazarlama yöntemlerinden biri olarak görülmektedir.
Bu noktada dünyaca ünlü markaların içerik pazarlamacılığı alanında yaptıkları kampanyalardan birkaç örnek sunmak istiyoruz.
İçerik pazarlamacılığına küresel örnekler
İnternet siteleri üzerinden içerik pazarlamacılığı yapan en büyük firmaların yaptıkları çalışmalardan bazılarını örnek olarak ortaya koymak istiyoruz.
Coca-Cola Journey
Coca-Cola markası reklam stratejisi noktasında dünyanın en önde gelen markalarından biri. Bu noktada son yılların en popüler yöntemlerinden biri olan içerik pazarlamacılığını da başarılı bir şekilde yürütüyor. Coca-Cola’nın kullanıcılarına yönelik olarak sunduğu Coca-Cola Journey, aslına bakılırsa bir internet dergisi. Ancak bu dergi, klasik dergi mantığında yayınlanmıyor.
Site üzerinde kullanıcılar da içerik üreterek burada yayınlayabiliyor. Bununla birlikte resim, müzik, video gibi her türden içerik tiplerine de sitede yer veriliyor.
Sırf içerik üzerine kurulmuş bir site olan Coca-Cola Journey, bu alanın en iyi örneklerinden biri.
Four Seasons Magazine
Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olan Four Seasons, internet üzerinden açık kaynak yayın yapan dergisi ile sektörünün haberlerini yapıyor. Ayrıca bu siteden bir oteli seçerken nelere dikkat etmek gerekir veya nerede hangi otel ne özelliğe sahiptir gibi bilgileri de bulmak mümkün.
Bu noktada kendi markası olmasına rağmen kullanıcılarına güvenilir bir içerik kaynağı sunması ve alanında otoriter bir marka olması Four Seasons’ın bu internet dergisi ile başarılır bir içerik pazarlaması örneği ortaya koyduğunu gösteriyor.
Siteye ve dergiye https://www.fourseasons.com/magazine/ adresinden ulaşmak mümkün.
GoPro’nun görüntü paylaşım mecrası
Aksiyon kamerası alanında dünyanın en iyilerinden biri olan GoPro markası da içerik pazarlamacılığı noktasında öne çıkan markalardan biri.
Firmanın kendi kameraları ile çekilen görüntüleri paylaşmaya imkan tanıyan resmi sitesi üzerinden dünyanın dört bir yanında GoPro aksiyon kameralarını kullanan kullanıcılar görüntülerini paylaştılar ve paylaşmaya devam ediyorlar.
Youtube ve Instagram videolarının da elbette siteye eklenmesi mümkün. Bu sayede kameralarının kalitesini doğrudan kullanıcıdan gelen içerikler ile göstermektedir. Ayrıca görsel içeriklerin daha çok ilgi çektiği düşünüldüğünde GoPro’nun projesi gerçekten içerik pazarlamacılığının en iyi örneklerinden biri.
internet aleminin çokça kullanıldığı bu devirde ince bilgilere değinilmiş faydalı bir içerik olmuş