Blogunuzun performansını düzenli olarak ölçmek, hedeflerinizi gerçekleştirebilmeniz için size yol gösterici olacaktır. Yazımızda Google Analytics hakkında bilgiler vereceğiz.
Blog Performansını Ölçmek
Hangi kelimelerde arama sonuçlarında çıktığınızı, hangi yazılarınızın ne kadar tıklandığını veya blogunuza gelen trafiğin kaynaklarını bilirseniz, başarıya çok daha çabuk ulaşabilirsiniz. Bunun için Google Analytics mükemmel bir araç.
Blogunuzun performansını ölçmeye karar verdikten sonra karşınıza belki de onlarca farklı metrik çıkacaktır. Domain otorite değerinden Alexa TR sıralamasına, aldığınız backlinklerden blog trafiğine hatta artık tamamiyle öldüğü anons edilen Page Rank değerini bile inceleyebilirsiniz. Bugünkü yazımızda en önemli performans ölçüm aracı olan Google Analytics’in bazı başlıklarını inceleyeceğiz.
Google Analytics
Google Analytics, Google tarafından bizlere ücretsiz sunulan ve okuyucularınızın blogunuz ile ilgili yaptığı tüm hareketlerini en ince ayrıntısına kadar takip edebileceğiniz bir platformdur. Google Analytics kodunu blogunuzun header alınana yapıştırdıktan sonra Google, tüm okuyucularınızın haraketlerini takip etmeye başlıyor ve bu bilgileri blog sahipleri ile ücretsiz paylaşıyor.
Google Analytics, tam manasıyla derya deniz. Yani başından sonuna anlatmaya kalksak herhalde 10-15 makale yazmamız gerekir. Bugünkü yazımızda sizlerle Google Analytics üzerinden basitçe geçip, kafanızı pek karıştırmadan bilgi paylaşımında bulunmak istiyoruz.
Kitle
Blogunuzun performansını ölçmeye başlayacağınız ilk yer tabi ki blogunuza giriş yapan kullanıcı sayısını ve davranışlarını bilmek olmalıdır. Google Analytics’e giriş yaptıktan sonra incelemek istediğimiz tarih aralığını belirleyip,
- Soldaki menüden Kitle başlığını seçiyoruz.
- Genel Bakışa giriyoruz.
- Bir metrik seçin denilen kısımdan oturumu seçiyoruz.
Karşımıza çıkan başlıkları inceleyelim…
Oturum: Blogunuzda açılan oturum sayısı. Yani blogunuza bugün iki kişi girdi diyelim. İlk okuyucunuz blogunuza 3 kere giriş diğer okuyucunuz ise 1 kere giriş yaptıysa, oturum sayısı 4 olarak hesaplanır. Blogunuz eğer yeni açıldıysa bu metrik sizin için pek değerli olmayabilir ama uzun vadede oturum sayısı sizin her şeyiniz olacaktır.
Kullanıcılar: Blogunuza giriş yapan kullanıcı sayısıdır. Bu metrik hem yeni hem de daha önce blogunuza giriş yapmış kullanıcıları da hesaplamaktadır. Yani bir okuyucu blogunuza o gün iki kere girdiyse, bu iki olarak hesaplanır.
Sayfa Görüntüleme Sayısı: Görüntülenen toplam sayfaların sayısını gösterir. Bir okuyucunuz aynı sayfayı iki kere açarsa, bu toplama 2 olarak yazılır.
Sayfa/Oturum: Bir okuyucunun ortalama blogunuzdaki kaç sayfayı okuduğunu ifade eder. Bu sayı ne kadar yüksekse blogunuz o kadar başarılı demektir.
Ortalama Oturum Süresi: Okuyucularınızın blogunuzda ortalama ne kadar kaldığını gösterir. Okuyucularınızı iç linklerle veya doğru blog yapısıyla blogunuzda ne kadar uzun tutarsanız, arama sonuçlarında o kadar başarılı olacaksınızdır.
Hemen Çıkma Oranı: Blogunuza giriş yapılan sayfadan yani tek sayfa okunduktan sonra çıkma oranını gösterir. Bu oran ne kadar az olursa sizin için o kadar iyidir.
Yeni Oturumların Yüzdesi: Blogunuza ilk defa giriş yapan okuyucuların oranını göstermektedir. (Not: Bir okuyucunuz tarayıcısındaki cookieleri silerse, o da yeni bir okuyucu olarak kayıtlara geçecektir.)
Edinme
(Edinme, çok saçma bir çeviri olmuş ama yapacak bir şey yok)
Edinme başlığının altından blogunuza gelen trafiğin hangi kanallardan geldiğini kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bu kanallardan gelen kullanıcıların davranışlarını da karşılaştırabilirsiniz. İlgili tarih aralığını seçiyoruz, sonra:
- Soldaki menüden Edinme başlığını seçiyoruz.
- Genel Bakışa giriyoruz.
- Birincil boyuttan En Popüler Kanalları, Hedef seçeneğinden Tüm Hedefleri seçiyoruz.
Karşımıza çıkan başlıkları inceleyelim…
Social: Sosyal medyadan blogunuza gelenler,
Organic Search: Arama motorlarından blogunuza gelenler,
Direct: Blogunuza herhangi bir kanaldan değil, direkt giriş yapan kullanıcılar,
Paid Search: Reklamlarınızdan blogunuza gelenler,
Referral: Başka site, forum vs..lerden blogunuza gelenler
Bu sıraladığım tüm başlıkların içerisine girerek, sonuçların detaylarını inceleyebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler:
Anahtar kelimeler başlığının altında yer alan organik isimli sayfaya girdiğiniz taktirde de, hangi kelimeler ile arama sonuçlarında çıktığınızı kontrol edebiliyorsunuz.
Davranış
(Ekran görüntüsünden sayfa isimlerini çıkardım)
Davranış başlığı altından, okuyucuların hangi sayfalarınızı daha fazla arttığını kontrol edebilirsiniz.İlgili tarih aralığını seçiyoruz, sonra:
- Soldaki menüden Davranış başlığını seçiyoruz.
- Genel Bakışa giriyoruz.
- Bir metrik seçin denilen kısımdan sayfa görüntülenme sayısını seçiyoruz.
Hangi sayfaların daha fazla okunduğunu öğrenmeniz, doğru iç linkleme yönteme ile diğer sayfalarınızın trafiğini yükseltmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca okunmayan yazılarınızı bu alandan kontrol edip, tekrar düzenleyebilirsiniz.
Daha öncede belirttiğim gibi, Google Analytics anlat anlat bitmez ancak ilk aşamada bu kadar bilgi yeter sanırım.
Özetle…
Google Analytics’teki ana başlıkları özetlemek gerekirse,
Kitle: Bu kısımdan oturum, kullanıcı, sayfa görüntülenme sayısını, sayfa/oturum oranını, ortalama oturum süresini, hemen çıkma oranını, yeni oturumların yüzdesini öğrenebilirsiniz.
Edinme: Bu kısımdan blogunuza gelen trafiğin hangi kanallardan geldiğini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca hangi anahtar kelimeler ile blogunuza giriş yapıldığını da analiz edebilirsiniz.
Davranış: Bu alandan ise hangi sayfalarınızın daha çok okunduğunu öğrenebilirsiniz.
Bu yazıyı sıkılmadan belki 5. defa okumuşumdur. Yazı akışını bozmadan nasıl bu kadar harika devam edebiliyorsunuz. Bu konu hakkında okuduğunuz dökümn veya kitaplar mı ?
🙂 teşekkür ederim…hayatım okumakla geçiyor ama hangi kaynaktan daha çok etkileniyorum bilmiyorum inanın 🙂