Basit ve Etkili SEO Checklist Oluşturma (SEO Kontrol Listesi)

2020’de organik arama trafiği tüm trafiğin %53’ünü oluşturdu ve trafiğin sadece %15’i ücretli aramalardan geldi. Ayrıca Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) 1 numaralı konumu, tıklamaların neredeyse dörtte birinden fazlasını aldı.

Rakamlardan da anlayabileceğiniz gibi SEO’nun dijital bir öncelik olduğu söyleyebiliriz.

Peki dijital pazarlamada yeri bu kadar önemli olan SEO konusunda siz bir çalışma yapıyor musunuz?

Eğer web siteniz için SEO çalışmaları yapıyorsanız, çabalarınızın karşılığını almak için aşağıdaki SEO kontrol listesini inceleyebilirsiniz:

Web sitenizde arama motoru sonuçlarını etkileyen birçok teknik unsur vardır. Bunlar genellikle birkaç kategoriye ayrılır: İndekslemeyi etkileyenler ve kullanıcı deneyimini etkileyenler. Bazı teknik durumları düzeltmek diğerlerinden daha kolaydır. WordPress gibi bazı CMS’ler, siz farkına bile varmadan birçok sorunu çözecektir. Yoast gibi eklentiler, birçok teknik sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca çoğu sorun için nispeten kolay çözümler sağlayabilen birçok ücretsiz ve ücretli araç vardır.

Teknik Optimizasyonlar

İyi bir hosting sağlayıcı ile çalışın: Hosting, web sitenizin yüklenme hızına etki eden faktörlerden biridir. Bu nedenle seçtiğiniz sunucu türü, sunucu özellikleri, istek cevap süresi SEO performansınız için önemli bir kavramdır. Atakdomain.com üzerinden alacağınız web hosting hizmeti ile bir adım önde başlayabilirsiniz.

​​SEO dostu bir URL yapısı oluşturun: Basit, açıklayıcı ve anahtar kelime açısından zengin URL yapıları, hem tarayıcıların hem de kullanıcıların sayfanın ne hakkında olduğunu hızlı bir şekilde anlamalarına yardımcı olur.

URL’deki alakasız parametreleri kaldırın: URL’lerin okunmasını veya anlaşılmasını zorlaştıran sayı, harf ve sembol karakterini URL’lerden kaldırın.

XML Site Haritanızı gönderin ve optimize edin: Google’a bir XML site haritası gönderdiğinizden emin olun. Bu, sitenizin tüm URL’lerini dizine eklemenize olanak tanır.

Robot.txt dosyasını optimize edin: Robot.txt dosyanız, arama motoru robotlarına web sitenizi nasıl tarayacağını ve dizine nasıl ekleyeceğini söyler.

Yapılandırılmış işaretleme (schema data) kullanın: Yapılandırılmış veri kodu, arama motorlarının kullanıcılara daha bilgilendirici, bağlama dayalı sonuçlar vermesine yardımcı olur. Örneğin, schema data yalnızca bir makale sağlamak yerine kullanıcılar için yazar ve tarih gibi yararlı bilgileri de aktarabilir.

4xx hatalarını bulun ve düzeltin: 4xx hataları, SEO’yu olumsuz etkileyen “bulunamadı durumlarını” gösterir. Google Search Console, Xenu gibi ücretsiz araçları veya Deepcrawl gibi ücretli araçları kullanarak 4xx hatalarını bulabilir ve düzeltme yapabilirsiniz.

3xx hatalarını bulun ve düzeltin: 3xx “yönlendirme hata kodları”, istemcinin artık sağlanan adreste olmayan bilgileri talep ettiğini gösterir. Düzeltme, hedef URL’nin güncellenmesini veya bağlantının tamamen kaldırılmasını gerektirir.

Diğer HTTP durum hatalarını bulun ve düzeltin: 1xx (bilgi yanıtları) ve 5xx (sunucu hataları) gibi diğer HTTP durum hatalarını düzeltin.

HTTP’den HTTPS protokolüne geçin: Web siteniz HTTP protokolünü kullanıyorsa, HTTPS protokolüne taşıyın. Üstün bir şifreleme işlemi kullanan HTTPS’nin bir Google sıralama faktörü olduğunu unutmayın.

Yinelenen web sitelerini kaldırın: Bilmeden sitenizin birden çok canlı sürümüne sahip olabilirsiniz. Örnekler, “www.siteniz.com” ve “siteniz.com” adresindeki yinelenen sürümleri veya HTTP:// ve HTTPS:// kullanan yinelenen sürümleri içerebilir.

Bağlantı almayan sayfalara bağlantı sağlayın: Sitenizdeki sayfalar en az bir başka sayfaya veya diğer sayfalara bağlı değilse, Google bunu “site haritalarında orphan sayfalar” olarak işaretler. Bu sayfalar dizine eklenmez ve tarayıcılar tarafından aranamaz. Screaming Frog ve Deep Crawl gibi otomatik “tarama” araçları bu sayfaları sizin için bulacaktır.

Sayfa deneyiminizi güncelleyin: Sayfalarınızı Google Core Web Vitals, mobil uyumluluk, güvenli tarama, HTTPS güvenliği ve müdahaleci geçiş reklamı yönergelerine göre güncelleyin.

Hız iyileştirmeleri: Yükleme hızı çok önemli bir sıralama faktörüdür. Bu noktada Google’ın ücretsiz PageSpeed Insights aracı, daha hızlı yükleme için öneriler sağlar. Bu yönergeleri uygulayarak sitenizi daha hızlı hale getirebilirsiniz.

On-Page Optimizasyonu

Güncel olmayan içeriği kaldırın: Aynı başlıklara sahip içerikler, güvenilirliğin ve trafiğin düşmesine neden olabilir. Bu, bir Google aramasında sıralama için kendinizle rekabet ettiğiniz anlamına gelir ve genellikle her iki sayfanın da daha alt sıralarda yer almasıyla sonuçlanır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanın: Aramalardaki “birincil” kelimelere odaklanmak yerine, bağlam sağlayan kelimeleri dikkate alın. Bu, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin daha iyi performans gösterebileceği anlamına gelir.

Tüm cihazlarda optimizasyon sağlayın: İnsanlar içeriklerinize akıllı telefonlarından, masaüstü bilgisayarlarından veya dizüstü bilgisayarlarından bakıyor olabilir. Bu yüzden web sitesi tasarımınızın her cihaz türünde düzgün görüntülendiğinden emin olun.

SEO başlıklarını iyileştirin: Başlık etiketleri SERP’lerdeki mavi tıklanabilir başlıklardır. Eğer başlığınızı çok uzunsa, Google bunu kısaltır ve sonuç olarak tıklamalarınız azalabilir. Bu durumda yararlanmanız gereken ipuçlarından bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Başlığınızı oluşturması için Google’a güvenmek yerine kendi başlığınızı oluşturun.
  • Her sayfanın SEO başlığının benzersiz olduğundan emin olun.
  • Sayfanızda veya makale başlığınızda anahtar kelimelerinizi kullanın.

Meta açıklamaları iyileştirin: Snippet olarak da adlandırılan meta açıklamalar, SEO başlığının altındaki kısa paragraflardır ve sayfanızın içeriğini kısaca özetlemenizi sağlar. Özetinizin kesilmesini önlemek için snippet’leri 160 karakterin altında tutmanız gerekir.

Sayfa başına yalnızca bir H1 etiketi kullanın: H1 etiketleri, kullanıcıların gördüğü sayfa başlığına atıfta bulunur. Bu yüzden birden fazla H1 etiketine sahip olmamanız gerekir. Bu durum Google’ın sayfayı anlamasını ve dizine eklemesini karıştıracaktır.

H2 başlıkları kullanın: Büyük metin bloklarını ayırmak için en az birkaç paragrafta bir H2 başlıkları kullanılmalıdır. Bu başlıklar tarama için mantıklı bir sırada olmalı ve her alt başlığın altındaki içerik doğrudan alt başlıkla ilgili olmalıdır.

Görselleri ve video dosyalarını optimize edin: Çok büyük dosyalar yükleme süresini yavaşlatır. Bu yüzden büyük bir dosya kullanmak için bir neden olmadıkça, küçük bir dosya formatına bağlı kalın ve görselleri küçültmek için Optimizilla ve TinyPNG gibi araçları kullanın.

Görsel alt etiketlerini kullanın: Görselinizi tanımlayan ve anahtar kelimeler içerebilen görsel alt etiketleri sağlayın. Bu etiketler, Google’ın resminizi görmesine yardımcı olacaktır.

İçeriğin okunabilirliğini artırın: Bu kapsamlı bir konudur, bu nedenle aşağıda bazı ipuçlarını kullanabilirsiniz:

  • Kısa kelimeler, cümleler ve paragraflar kullanın.
  • Kesintisiz büyük metin bloklarından kaçının.
  • Beyaz boşluk ve görüntüleri iyi kullanın.
  • Sayfanın akışına ve yapısına dikkat edin.
  • Okunması kolay ve yeterince büyük yazı tipleri kullanın.

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelime araştırması yapın: Anahtar kelime araştırması, hedeflenen sorguları, bu sorguların popülerliğini, sıralama zorluklarını ve daha fazlasını ortaya çıkarabilir. Ücretsiz araçlar da dahil olmak üzere birçok araç bu araştırmaya yardımcı olur. Bu araçlara Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Ahrefs ve Wordstream’in anahtar kelime aracı da dahildir.

SEO anahtar kelime hedefleri belirleyin: Anahtar kelimeleri belirleme, anahtar kelime araştırmanızın doğal bir sonucudur. Hedefleriniz, benzersiz satış teklifinize, sunduğunuz şeyin faydalarına, müşterilerin sorunlarını nasıl çözdüğünüze, hedef kitlenin amacına, olası arama terimlerine, rakiplerinizin arama terimlerine ve diğer faktörlere dayalı olacaktır.

Anahtar kelime konumlarını optimize edin: Anahtar kelimelerinizi (ve eş anlamlılarını) aşağıdakiler de dahil olmak üzere doğru yerlerde kullandığınızdan emin olun:

  • Sayfa başlıkları
  • Açılış sayfaları
  • Başlık etiketleri
  • H1, H2 ve H3 başlık etiketleri

Analitik Raporlama ve Entegrasyon

Google Search Console’u kurun: Google’ın sunduğu bu ücretsiz araç, Google aramalarındaki performansınızı izlemenize yardımcı olur. Tıklama ve gösterim sayısını, hangi anahtar kelimelerin en fazla trafik getirdiğini, hemen çıkma oranını, oturum başına sayfa sayısını, düzeltilmesi gereken web sitesi hatalarını ve daha fazlasını içeren bir dizi metrik gösterir.

Google Analytics’e bağlanın: Google Analytics’i Google Search Console’a bağlamak, Google’dan daha fazla SEO verisi sağlar. Bu sayede hedef kitleniz, ediniminiz, davranışlarınız, dönüşümleriniz ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Rakipleriniz hakkında bilgi edinin: Rakiplerinizin stratejilerini ve sonuçlarını anlamak, onları yenmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden rakiplerinizin aldığı sıralamaları, rakiplerin trafiğinin kaynağını ve hedef kitle demografisi gibi verilerini öğrenin.

Sosyal Medya

Programlı şekilde düzenli olarak paylaşım yapın: Planlı bir şekilde düzenli olarak yayın yapın.

Sosyal medya içeriğinizi yönetin: Sosyal medya gönderilerini planlayın, yönetin ve otomatikleştirin. Bunları yapmanıza yardımcı olacak Hootsuite ve Buffer gibi popüler ücretli araçları kullanın.

Sosyal medya kanallarınızı analiz edin: Hangi taktiklerin ve stratejilerin işe yarayıp hangilerinin yaramadığını anlamak için doğru araçlara sahip olduğunuzdan emin olun. Bu, zamanınızı ve bütçenizi akıllıca harcamanıza yardımcı olacaktır. Popüler araçlar arasında Google Analytics, Hootsuite Analytics ve Keyhole bulunur. Facebook Insights ve LinkedIn Analytics gibi platformun kendisi tarafından sağlanan araçları da vardır.

Yukarıdaki listede bulunan öğelerin her birini kontrol ederseniz, daha fazla organik trafik elde etmek için daha iyi bir konumda olursunuz.

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

16 comments

  1. Eline sağlık güzel ve bilgilendirici makale olmuş.

  2. bilgiler için teşekkür ederiz

  3. Güzel ve bol bilgilendirici içerik için teşekkürler

  4. seo konusunda gerçekten çok guzel bılgıler edındım emeğinize sağlık

  5. seo konusu cok önemli ve ayrıntılarıyla dikkate almak lazım paylaşım için teşekkürler

  6. Seo ilei ilgili çok basarılı bir yazı olmuş bende bir site de seo çalışması yaptım eksisi ile artısı ile değerlendirirseniz memnun olurum

    Kocaeli Oto Kurtarıcı

    https://kocaelikurtarici.com.tr

  7. çok bilgilendirici

  8. seo hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

  9. SEO HAKKINDA AKLIMA TAKILAN BİR KAÇ ŞEY VARDI BU MAKALE ÇOK ETKİLİ OLDU ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

  10. Saygın ve kaliteli web sitelerinden gelen bağlantılar, web sitenizin SEO performansını artırır. Diğer web sitelerine konuk yazılar yazın, sosyal medya paylaşımları yapın ve sektörünüzdeki diğer web siteleriyle ilişki kurun. Bu şekilde, web sitenizin otoritesini artırabilirsiniz.

  11. Merhaba SEO ile ilgili yaptığınız çalışmaları yakından takip ediyorum her noktayı uyguluyorum fakat Google sadece ana sayfayı indexledi diğer sayfaları hala indexlemedi sorun ne olabilir acaba ?

  12. Teşekekkürler hocam bilgilendirme için

  13. Diğer web sitelerine konuk yazılar yazın, sosyal medya paylaşımları yapın ve sektörünüzdeki diğer web siteleriyle ilişki kurun. Bilgilendirme İçin Teşekkürler.

  14. bilgileriniz için teşekkür ederim smm panelimde deneyeceğim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir