Digitalzone’18 18-19 Ekim tarihlerinde Radisson Blu Hotel Şişli’de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşti.
” Mobil Öncelikli İndeksleme : Tüm Kurallar Değişiyor mu ? ” konulu sunumunu gerçekleştiren Cindy Krum, kurucusu olduğu Mobile Moxie’de CEO olarak görev yapmaktadır.
Sunumdan önemli olduğunu düşündüğüm notları aşağıda bulabilirsiniz.
(Not : Sunum esnasında not aldığım için kaçırdığım noktalar, re-phrase ederken yaptığım ufak hatalar gerçekleşmiş olabilir. Affınıza sığınıyorum 🙂 )
Sunumdan Notlar
- Aramaların yarısından fazlası mobil. Eğer mobili göz ardı ediyorsanız, aramaların yarısından fazlasını göz ardı ediyorsunuz.
- Mobil aramaların yarısından fazlası tıklama ile sonuçlanmıyor. Aramaların sadece %40’ı tıklanma ile sonuçlanıyor.
- Tıklanmanın oluşmamasının bir sebebi Google’ın kendisi. Google kullanıcılarının sayfa ile etkileşime geçmelerini istiyor. Knowlegde graphs, haritalar, cevaplar vs.
- Sesli Arama : 40 milyon Google Asistant cihazı 2018 ‘in ilk yarısında satıldı. Bu cihazların ekranı yok. Websiteler ekran olmadan çalışmıyorlar.
- Mobile 1st, Offline 1st, AI 1st , Sesli Arama 1st. Bunların hepsi aynı. Google’ın amacı evrensel bilgiyi organize hale getirmek. SMS, Hareketler, Fotoğraflar gibi bir çok materyalin URL’i yok. Google bu bilgiyi link grafikleri ile organize ediyor.
- Google’ın yeni bir methodolojisi var. Bir çok datayı topluyor, tekrar tekrar tarama yapmaması gerekecek şekilde yeniden organize ediyor.
- Google mobil ve sesli sorgularda daha çok cevap vermeye çalışıyor. Google soruyu anlamak istiyor ve mavi linkler yerine cevap vermek istiyor.
- Google dil ile düşündüğünüzden daha fazla ilgili.
- Az kullanılan dillerin olduğu ülkelerde , Google’ın makine öğrenimi ile birlikte öğrenim süreci daha az data olduğu için daha uzun sürüyor.
- Google market finder aracı ile Google web sitenizi taramadan zaten sınıflandırılmış datasına bakarak web sitenizin kategorisini size söylüyor.
- Google Maps bu sene 39 yeni dili daha anlıyor.
- Website dışı içerikleri Google’in indekslemesi daha kolay. Google knowledge graphslardan heryere link verebiliyor.
- Google önümüzdeki dönemde içeriği doğru araca yönlendirecek. Google Watch üzerinden podcast dinlemek istemezsiniz.
- Google Assistant cihazları bağlıyor. Saatinizde bir video için arama yaptığınızda , google assistant onu TV chromecast üzerinde gösterecek.
- Schema ile birlikte Google’ın içeriği anlamak için tüm websiteyi taramasına gerek yok.
- Tüzel kişiliğinizi Google üzerinde oluşturabilir. Güçlendirebilirsiniz.