WordPress URL Değiştirme

WordPress kullanan birçok website sahibi, sayfa URL’lerini hiçe sayarak yazılarını yayınladıkları bir gerçek. WordPress URL değiştirme çok kolay ancak bu konu SEO konusunda pek bilgisi olmayan yazarların pek de ilgisini çekmiyor galiba. 

WordPress URL Değiştirmek

WordPress URL değiştirme önemlidir dedik. Peki sayfa URL’leri gerçekten de sanıldığı kadar önemli mi?

Cevap kesinlikle evet!

URL yapısı SEO açısından çok kritiktir. Örneğin bundan 3-5 sene öncesine döndüğümüzde, URL’lerde anahtar kelime olması, arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek için en önemli etkenlerden biriydi. Bu durum biraz önemini yitirmeye başlasa da URL yapısı hala tüm website sahiplerinin mutlaka dikkat etmesi gereken konuların başında gelmelidir.

WordPress URL Yapısı

WordPress’te yazı oluşturma sayfasına giriyoruz ve yazımıza bir başlık atıyoruz ve WordPress otomatik olarak sayfa URL’nizi makale başlığınıza göre oluşturuyor. WordPress bu işlemi yaparken de, yazımızın başlığındaki türkçe karakterleri ingilizce karaktere çevirip, noktalama işaretlerini kaldırıyor. Kısaca bu iş için hiç zaman ayırmamıza gerek kalmıyor 🙂

Ancak bazen yayınla butonuna istemeden basarız veya bir süre sonra URL’lerde farkettiğimiz hataları gidermek isteriz ve dolayısıyla URL değişikliği yapmamız gerekebilir. Böyle durumlarda neler yapabileceğinize gelin beraber bakalım.

Eğer Yazınızı Henüz Yayınlamadıysanız

Makalenize başlık attıktan sonra WordPress, URL’i otomatik olarak yazı başlığına göre belirliyor, bundan bahsetmiştik. Eğer yazınızı yayınlamadıysanız yani taslak durumunda ise, WordPress URL değiştirmek çok kolay. Yapmanız gereken WordPress’in otomatik oluşturduğu adres kısa yolu değiştirmek olacaktı. Bu sayede yazınızın URL’sini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Wordpress URL Değiştirme

Eğer Yazınızı Yayınladıysanız

Eğer yazınızı yayınladıysanız, durum biraz farklılaşmaktadır çünkü yazınız arama motorları tarafından indekslenmiş olabilir.

Makalelerinizin arama motorları tarafından indekslenme hızı biraz yavaş olabilir ancak bu durum websiteden websiteye değişmektedir. Bazı sitelerin yayınladığı yazılar, saniyeden de kısa bir süre içerisinde indekslenebiliyor ve anında arama motoru sonuçlarında okuyucuların karşısına çıkabiliyor. Dolayısıyla yazınız yayınlandıktan sonra URL’nizde yapacağınız değişiklikler pek de akıllıca olmayacaktır.

Peki ne öneriyorum?

Yazınız indekslendikten hatta yayınladıktan bir sene sonra bile, URL’lerinizi değiştirmeniz mümkün. Ancak bir şartla: 301 yönlendirmesi!

301 yönlendirmeleri ile gerek kullanıcıları gerekse arama motorlarını doğru sayfalara yönlendirmeniz mümkün. Yani kabaca arama motorlarına: sen bu sayfaya geldin ama bu sayfa taşındı. Yeni adres budur, git burayı incele demek oluyor. Okuyucular ise bu yönlendirmeyi fark etmiyorlar bile, dolayısıyla endişelenmenize gerek yok.

Redirection Eklentisi

Ücretsiz WordPress eklentilerindenRedirection eklentisiyle, bu yönlendirme işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapmanız gereken eklentiyi yükledikten sonra “Araçlar” sekmesinin altından, gerekli yönlendirmeyi yapmanız. İşte bu kadar basit!

redirection eklentisi - WordPress URL Değiştirme

Doğru URL Yapısı

Yazımızı tamamlamadan önce doğru URL yapısı ile ilgili de bilgi vermek istiyorum.

Geçmişte yayınladığınız ama yeteri kadar hit almayan yazılarınızın URL’lerini, yukarıda anlatmış olduğumuz yöntemle düzenleyebilir ve arama motorlarında daha üst sıralarda çıkabilirsiniz.

  • URL’nizde mutlaka anahtar kelimenizin geçmesinde fayda var. Ancak burada dikkat etmeniz gereken: anahtar kelimenin sadece yalın halini kullanmamanız. Yani anahtar kelimeniz para ise, seosozluk.com/para yerine seosozluk.com/para-kazanmanin-5-yolu gibi bir URL düşünebilirsiniz.
  • Kelime aralarına mutlaka “–“ işareti koymalısınız. Yani, “seosozluk.com/parakazanmaninyollari” yerine “seosozluk.com/para-kazanmanin-yollari” kullanımı, SEO açısından daha doğrudur.
  • “_” alt tire işareti yerine tire “-“ işareti kullanmalısınız.
  • Son olarak .com’dan sonrasını ne kadar kısa tutarsanız o kadar iyi. Yani o alana destan yazmak yerine basit 2-3 kelimeyi geçmeyen kullanımları tercih edebilirsiniz.

Özetle..

URL kullanımı ve WordPress URL değiştirme, SEO açısından hala çok önemlidir ve bir süre daha önemli olacak gibi duruyor. Dolayısıyla:

  • URL’lerinizde rastgele kelimeler kullanmak yerine anahtar kelime araştırmasından çıkan sonuçlara göre bir tercih yapmanız gerekmektedir.
  • Arama motorları tarafından indekslenen yazılarınızın URL’lerini dilediğiniz gibi değiştiremezsiniz, mutlaka 301 yönlendirme yapmanız gerekir.
  • URL’lerinizi kısa tutmanız ve kelimeleri “-“ işareti ile ayırmanız, yazılarınızın arama motorları tarafından daha iyi indekslenmesini sağlayacaktır.

Bir Makale Daha?

WordPress Eklentileri Nasıl Seçilir?

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

28 comments

  1. özcan

    Çok teşekkür ederim beni büyük bir yükten kurtardınız.
    Redirection Eklentisi sayesinde işimi halledebildim sizden başka bu durumu doğru düzgün açıklayabilen yok.
    Çok Teşekkürler

  2. İbrahim

    Gayet açıklayıcı ve bilgilendirici bir makale olmuş teşekkürler. Fakat şu kısma katılmayacağım.
    **
    Son olarak .com’dan sonrasını ne kadar kısa tutarsanız o kadar iyi. Yani o alana destan yazmak yerine basit 2-3 kelimeyi geçmeyen kullanımları tercih edebilirsiniz.
    **
    “Sayfa / Kategori hiyerarşisi link yapısında bulunmalı diye düşünüyorum. .com/kategoriadi/alt-kategori/icerik-basligi” şeklinde olması gerektiğine inanıyorum.

  3. talha

    Çok güzel bir yazı olmuş.
    Benim şöyle bir sorunum var.Gördüğüm kadarıyla wordpress artık url ismini değiştirdiğimizde otomatikmen eski url yi yeni url ye dönüştürüyor.Ben yönlenmesini istemiyorum.Bunu kapatmanın bir yolu var mı acaba?Şimdiden teşekkürler.

    • merhaba, yeni bir sayfa oluşturup yapmanız gerekiyor. Peki neden yönlenmesini istemiyorsunuz, peki kaçırdığınız bir şey vardır. Yardımcı olmak isterim

    • merhaba, yeni bir sayfa oluşturup yapmanız gerekiyor. Peki neden yönlenmesini istemiyorsunuz, belki kaçırdığınız bir şey vardır. Yardımcı olmak isterim

  4. talha

    Evet yeni bir sayfa oluşturmak gerekiyormuş.Bu şekilde benim için çok zor olucak.Arama motorlarının indexlemesini istemediğim daha önce indexlenmiş sayfalarım vardı.Benzer url ler yapıp robot.txt ile engel koymak istiyordum.

    • Size önerim, 301 yönlendirmesi ile yeni sayfalarınıza devam etmeniz. Sayfalarınızı robots.txt dosyasına eklemeyin. Google bir süre sonra arama motoru sonuçlarında yeni URL nizi gösterecektir. Yani botlar eski sayfanıza gelsin ve yeni sayfanıza yönlensin.
      Yine de siz bilirsiniz tabii ki 🙂

  5. Coskun

    Merhaba Kolay Gelsin Benim Bi Sorum Olucaktı Şimdi web Sitesi Url Adresi Sizce nasıl Olmalıdır.
    Ornek:SeoSozluk.com Bu Şekilmi
    Ornek:www.seosozluk.com Bu Sekilmi
    Yani www Eki Olmalimidir Sizce?

  6. Yusuf Ali

    Merhaba
    Konuyla ilgili bir şey sormak istiyorum.
    Ben index almış bir sayfayı henüz index almamış bir sayfaya 301 ile yönlendirdim. Sıra kaybı yaşar mıyım yoksa yeni sayfa eski sayfanın sırasından indexlenir mi?

    • Bu sorunun cevabı o kadar da basit değil. Bu sıralamayı etkileyecek onlarca faktör var.
      Daha yeni yaptığım bir çalışmadan bahsedeyim. Çok iyi hacimli (günlük 500’e yakın trafik getiren bir kelime) bir sayfayı 301 ile yine iyi trafik alan başka bir siteye yönlendirdik. Google’da 2.sırada çıkan site içerik sitesi, Google 43. sırada çıkan site ise eticaret sitesiydi. Amacımız eticaret sitesinin 2. sıraya gelmesiydi. Yönlendirmeden sonra içerik sitesinin sayfası Google indeksinden gitti, eticaret sayfası ise 46. sıraya düştü. 1 ay bekledik ancak hiçbir değişiklik olmadı. İşlemi geri aldık, ertesi gün içerik sayfası yine 2. sıraya geldi 🙂

  7. Murat

    Merhaba Emre Bey aradığım konu ile ilgili güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
    Seyahat üzerine yazdığım blog sitemde kategorileri kıtalara göre oluşturmuştum ve ülkeleri de o kıtaların içinde alt kategoriler olarak oluşturmuştum.
    Yalnız bir ülkeyi alt kategoriye koymadım örneğin şöyle:
    Anasayfa | Cibuti | Asya | Avrupa | Amerika
    gibi ana kategori yapmıştım. Şimdi ise Cibuti’yi Afrika diye yeni bir ana kategorinin içine almak istiyorum. Tabi bu durumda Cibuti içindeki yazıların url leri değişecek fakat ben sizin dediğiniz şekilde yönlendirme yaparsam Google daki yazılarımın sıralaması olumsuz etkilenir mi acaba?

  8. Murat

    Bir önceki mesajda son cümlem karışık olmuş aşağıdaki cümle ile değiştirebilirsiniz 🙂

    Tabi bu durumda Cibuti içindeki yazıların url leri değişecek ve seo açısından kötü olacak fakat ben sizin dediğiniz şekilde yönlendirme yaparsam yazılarımın Google daki sıralamasının olumsuz etkilenmesini önleyebilir miyim acaba?

  9. taha

    Merhaba
    bazı sitelerde http://www.site-adi.com/go/?provider=manual&url=https%3A%2F%2Fitunes.apple.com ve devam eden bir link yapısı var yani normal link değişerek gidiyor adrese bu nasıl oluyor? hangi eklenti bunu sağlıyor?

    kolay gelsin..

    • parametre ile yönlendirme verilmiş. Tabii net konuşmak için detaylı incelemek lazım. Siz ne yapmak istiyorsunuz?

  10. Perihan

    Bir tane sorum olacak 301 yönlendirmesi yapmadan yayinladim url’leri. Aramalarda ise eski bozuk yapı çıkıyor. Acaba dizine eklemek için search consoledan siteyi kaldırıp tekrar yukleyeyim mi.

    • 301’i yapın, zamanla yeni URL ler indekste olacaktır. Ekstra bir şey yapmanıza gerek yok

      • Anonim

        301 yaptıktan sonra yeni url ler ne zaman index alır. Ben sitemi taşıyorum. wordpres ten bloggere. blogger link yapısına göre wordpresten linkleri çevirdim ve 301 yaptım.Şu anda wordpes yeni linkler ile yayında. Blogger düzenlemem bitince domaini bloggera yönlendirecem wordpres site kapanacak 15 günde yeni linkler index alırmı acaba

  11. Çıplak Yazar

    Merhabalar.

    Eski yazılarımı düzenleyerek yeni url yapısı ile yayınlıyorum. Dediğiniz gibi redirection eklentisini zaten kullanıyorum. Yine de bir şeyleri yanlış yapmayayım diye konuyu araştırma gereği duydum.

    Ama bir sorum olacak Emre Bey.

    Benim eski indexim ve yeni indexim aynı anda aramada çıkıyor. Yazının URL yapısını ve adını değiştirdim mesela. Bu yüzden ilk index hali ile şimdiki yayınladığım gözüküyor. Yönlendirme yaptığım için ikisi de aynı yazıya gidiyor yönlendirmede bir sorun yok yani.
    Google bu eski indexi kendisi mi siler, yoksa url kaldır gibi bir işlem mi yapmalıyız?

  12. Okan

    merhaba 2 gün önce sitemdeki yazılarımın url yapısını önceden kategori + yazı ismiyken şimdi sadece yazı olarak değiştirdim. search console den google gibi getir yaptım şu an mobil üzerinden yazılarımın sırası değişmezken masaüstünden sıralamam değişti. Ne gibi düzeltmeler yapabilirim?

  13. serhan kahraman

    merhaba
    php imagaza altyapılı sitemizi wordpress woocomerceye taşımayı dusunuyoruz lınk yapıları değişir mi acaba? Bunu nasıl düzenleyebiliriz?

    • değişebilir, ona göre ayarlamaları yapmanız lazım. En kötü redirection eklentisi ile 301 yönlendirmesi yapmanız lazım.

  14. Turan Ergün

    Ben de devamlı 301 yönlendirme için Redirection eklentisi kullanıyorum fakat Google bile yönlendirme yapılmış olduğunu anlamıyor ve eski URL ile çıkarmaya devam ediyor.. Ben eski URL olan yazıyı kaldırıp yeni url ile yayınlamak daha iyi sanırım yeterki yazınız Google dostu bir sayfa hazırlanmış olsun

  15. deniz

    Çoğu faydalı bilgiye bu siteden ulaştım.Bir konu hakkında sitenize tıkladım cevabını aldım ama bir sürü de bilmediğim şey öğrendim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir