Yine teknik konular…:) Yazılarınızın arama motorları tarafından doğru “okunabilir” olması çok önemlidir ki bu konu hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Websiteniz ile ilgili teknik problemleri Google’ın bizlere ücretsiz sunduğu bir araç olan Web Yöneticisi Araçları (Google Search Console) ile takip edebiliyoruz. Oldukça basit bir araç olan Web Yöneticisi Araçları, kısa bir süre içerisinde haftada birkaç kere ziyaret edeceğiniz bir adres olacaktır.
Web Yöneticisi Araçları Nedir?
Web yöneticisi araçları web sitenizdeki veya sayfalarınızdaki SEO analizlerinin yapıldığı ücretsiz bir SEO aracıdır. Google tarafından sunulan bu SEO aracı, bize birçok SEO konusunda bilgi vermektedir.
Eğer seo konunda daha detaylı bilgi isterseniz: seo nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
Hadi konuya direkt girelim.
Web Yöneticisi Araçları Giriş
Web Yöneticisi Araçları’na giriş yaptığınızda sol tarafınızda bir menü ile karşılaşacaksınız. Bu menüde yer alan başlıkların ne anlama geldiğini basitçe anlatmaya çalışacağım.
Web Yöneticisi Araçları Ön İzleme
Ön izleme alanı, en kritik bilgilerin yer aldığı ve bir bakışta sitenizde bir problem olup olmadığını takip edebileceğiniz alandır. Performans, kapsam, geliştirmeler bu alanda yer almaktadır eğer zamanınız kısıtlıysa sadece bu alanı kontrol ederek sitenizin teknik durumunu öğrenebilirsiniz. Haftada mutlaka bir kere bu alana bakmanızı tavsiye ederim ancak diğer kısımları mutlaka ayda bir kez detaylıca kontrol edin derim.
Performans:
Bu alanda Google’da yapılan aramalarda, sayfalarınızın ne kadar gösterim aldığını ve buna istinaden ne kadar gösterim ve tıklama aldığını görebiliyorsunuz. En çok hit alan sayfalarınızı da kontrol edebildiğiniz bu kısımdan, dilerseniz verileri grafikte halinde de inceleyebiliyorsunuz. Not: Gösterim oranınınız yüksek ancak tıklanma oranınızın düşük olduğunu farkettiğiniz sayfalar varsa yazılarınızın başlığını veya meta açıklama kısımlarını güncellemenizi önerebilirim. Daha çekici açıklamalar ile okuyucularınızın yazılarınızı tıklamasını arttırabilirsiniz. Bu alandan ayrıca hangi ülkelerden trafik çektiğinizi, hangi cihazlardan sitenize girildiğini öğrenebilirsiniz.
URL Denetimi:
URL denetimi adından da anlaşılacağı gibi belirteceğiniz URL’yi denetlemeye yaramaktadır. Bu kısımda 5 temel başlık yer almaktadır.
- Sayfanızın Google’da olup olmadığı
- Kapsam (Sayfanızın hangi site haritasında olduğu, son taranma gibi bilgiler…)
- Mobil kullanılabilirlik: sayfanızın mobil uyumlu olup olmadığı
- İçerik hataları: Taranma ve schema bilgileri
- Google sitelinks arama kutusu: rich snippet bilgileri
Kapsam
Sayfa hatalarının yer aldığı bölüm.
- Gönderilen URL’de tarama sorunu var
- Yeniden yönlendirme hatası
- Sunucu hatası (5xx)
gibi hataları bu bölümde görebilirsiniz.
Site Haritaları:
Site haritaları arama motoru optimizasyonu açısından çok önemlidir. Arama motoru botlarının sitenizi rahatça tarayabilmesi için site haritalarının düzgün oluşturulması gerekmektedir. WordPress kullanıcıları birçok eklenti ile bu işi kolayca halledebilirler. Eklentiyi kurduktan sonra Web Yöneticisi Araçları’na site haritasının URLsini eklemeniz yeterli olacaktır. Web Yöneticisi Araçları’ndaki site haritaları alanı, bu oluşturduğunuz site haritalarında hata olup olmadığını kontrol edebildiğiniz yerdir.
URL Kaldırma
Google tarafından arama sonuçlarında gösterilmesini istemediğiniz URL’leri bu kısıma ekleyebilirsiniz. 404 hatası aldığınız sayfaları veya bir problem tespit ettiğiniz sayfaları bu alana eklememelisiniz. Bunları düzeltme yoluna gitmelisiniz.
Hız
Sayfalarınızın mobil ve masaüstündeki hız durumlarını bu alandan kontrol edebilirsiniz. Yavaş, orta ve hızlı olarak sayfa hızları 3’e ayırılmıştır.
Mobil Kullanılabilirlik
Bu alanda sayfalarınızın mobil uyumlu olup olmadığı bizlere iletilir.
- Metin okunamayacak kadar küçük
- Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın
- İçerik, ekrandan geniş
- Görüntü alanı ayarlanmadı
gibi mesajlar yer alır.
İçerik Hataları
Google’ın web sitenizde bulduğu zengin sonuçları ve bunların okunup okunamadığını öğrenebilirsiniz.
Etkinlikler
Google’ın web sitenizde bulduğu zengin sonuçları ve bunların okunup okunamadığını öğrenin.
Örnek: Hata => “location” alanı eksik
Uyarı: “offers” alanı eksik
Uyarı: “performer” alanı eksik
Bunların dışında;
Ayrıştırılamayan yapılandırılmış veri
Bu alan yapılandırılmış veri olarak adlandırılan ve verilerde hatalar veya eksiklerin olup olmadığını gösteren kısımdır. Daha detaylı bilgi için yapılandırılmış veri (structured data) SEO isimli makalemi okuyabilirsiniz.
Bağlantılar
Bu bölümde sitenize nerelerden backlink geldiği kontrol edebiliyor, hangi içeriklerinizin daha fazla link aldığı inceleyebiliyorsunuz. Burda önemli olan spam niteliği taşıyan sitelerden aldığınız backlinkleri kontrol edip bunları engellemeniz olacaktır.
Dahili Bağlantılar:
Dahili bağlantılar, adında da anlaşılacağı gibi websitenizde kullandığınız iç linkleri gösteren alandır. Bu kısımda önemli olan, en çok iç link alan sayfaların en değerli sayfalar olması gerektiğidir. Yani bir sebepten ötürü değersiz bir sayfaya çok sayıda iç link göndermek websitenizin performası açısından hiç de iyi olmayacaktır.
Manuel İşlemler:
Manuel işlemler kısmı, sitenizin spam ile karşı karşıya kaldığı durumlarda Google tarafından bilgilendirilme yapıldığı bölümdür. Burda herhangi bir uyarı ile karşılaştığınız takdirde hemen çözüm yoluna gidip, yaptığınız aksiyonu Google’a bildirmenizi öneririm zira bazı spam durumları sitenize ciddi zarar verebilir. Bu kısıma girdiğinizde görmeniz gereken ifade “Manuel Web spam işlemi bulunmadı.” olmalıdır.
Uluslararası Hedefleme:
Eğer siteniz sadece tek dilde yayın yapıyorsa bu kısımda sadece ülke seçeneğini Türkiye olarak seçmeniz yeterli olacaktır. Dil alanında yer alan hreflang etiketi, eğer sitenizin başka ülkeye uyarlanmış bir seçeneği varsa arama sonuçlarında doğru dil ile sonuçları getirmeye yaramaktadır.
Taranma İstatistikleri:
Tarama istatistikleri bize sitenizin hızının sayfa tarama istatistiklerini nasıl etkilediğini açıkça göstermektedir. Sayfa açılış hızınız ne kadar iyiyse Google sayfalarınızı o kadar çok taramakta, aksi durumda ise sayfa taranma oranlarınız önemli derecede düşmektedir.
URL Parametreleri:
Bu alan konu ile ilgili uzman olmadan kesinlikle müdahale etmememiz gereken alandır çünkü yanlış düzenlemeler birçok sayfanızın Google sonuçlarından silinmesine neden olacaktır. Kısaca yinelenen içerik konusuna çözüm adına kullanılan bir alan olan URL parametreleri doğru kullanıldığında harikalar yaratmaktadır 🙂
Güvenlik Sorunları
Eğer siteniz hacklendiyse Google bu alandan size gerekli uyarıları iletmektedir.
Web yöneticisi araçları mutlaka düzenli kontrol etmeniz gereken bir araçtır, bende söylemesi 🙂
Bir Makale Daha?
Teşekkürler ellerinize sağlık….
oldukça yararlanacağım bilgiler için teşekkür ederim.