Bu yazıdan sonra, ücretsiz blog açma – wordpress blog açma konularını öğrenmiş olacaksınız. Resimli anlatım ile desteklenen bu makaleyi okurken, aynı zamanda ücretsiz WordPress blog açmaya başlayabilirsiniz.
Adım Adım Ücretsiz Blog Açma – WordPress Blog Açma
Birçok kişi, aklındaki güzel bir fikri internette yayınlamayı ve yazılarının insanlar tarafından okunup beğenilmesini ister. Fikrinize güveniyorsunuz veya yazı diliniz çok kuvvetli ama internet dünyasına o kadar uzaksınız ki…Facebook, twitter, alışveriş siteleri veya haber sitelerinde geziniyorsunuz ve o sitelerin nasıl yayınlandığını düşünmüyorsunuz belki de. İnternet sitesi açmak hiçte sanıldığı kadar zor değil hatta bu yazımı okuduktan 30 dakika sonra, sitenizi açmış ve ilk yazınızı yayınlamış olacaksınız bile. 🙂 Gelin beraber ücretsiz blog açma sürecine bakalım.
Blog açmaya nereden başlamak lazım? Herhangi bir ücret ödemek zorunda mısınız?
Öncelikle ücret konusunu açıklamakta fayda var sanırım. Birçok web sitesi, kendi servislerini hiçbir ücret ödemeden bizlere sunmaktadır. Evet yanlış duymadınız tamamen ücretsiz!
WordPress: Blogunuzu ücretsiz kurabileceğiniz birçok internet platformu bulunmakta ancak ben sizlere bugün WordPress’i anlatmak istiyorum. WordPress şu an dünyada en çok tercih edilen açık kaynaklı blog kurma araçları arasındadır. Gerek kolaylıkla düzenleyebilmeniz adına gerekse bir sıkıntı yaşadığınızda internette milyonlarca konu anlatımı bulabilmeniz adına blog yazılarınıza WordPress ile başlamanızı öneriyorum. Bknz: WordPress nedir?
Buraya kadar tamam, peki şimdi ne yapıyoruz?
Aşağıdaki basit adımları yaparak, hemen bir blog açabilirsiniz.
1. Bir blog adın bulun: Blogunuzun adının internette nasıl yayınlanmasını istiyorsanız ona uygun bir ad bulabilirsiniz. Blog adınızın kısa olmasına (maximum 15 harf vs..), anlatacağınız işin blog isminde geçmesine (örnek: seosozluk) ve anlamlı bir isim olmasına dikkat edin.
2. WordPress’e giriş yapıyoruz. Lütfen tıklayın wordpress
3. Karşınıza çıkan alanları dolduruyorsunuz. Sitenizin adını “Blog Adresi” kısmına yazıyorsunuz. Tüm alanları doldurduktan sonra sayfanın altında yer alan blog oluştur kısmını tıklıyoruz.
**Önemli**: Yukarıda anlattığım kısım ücretsiz wordpress kulumunu anlatmaktadır dolayısıyla bir takım wordpress özelliklerini kullanamayacaksınız. Ancak siteniz bir blog sitesi olacağı için anlattığım ücretsiz servis size rahatlıkla yetecektir. Ayrıca blog adınızın devamında .wordpress.com uzantısı olacaktır (örnek: seosozlukblog.wordpress.com). 20-25 tl ödeyerek kendinize normal bir internet sitesi adı da alabilir ve yönlendirme yapabilirsiniz. Bu konuyu diğer yazılarımda anlatacağım. Bknz: wordpress org
4. Karşınıza “Blogonuzu Kurun” seçeneği çıkacak. Burda yazılanları sonra da değiştirebilirsiniz dolayısıyla çok düşünmeden bir şeyler yazabilirsiniz. Dili seçeneğini dilediğiniz gibi seçebilirsiniz. Doldurup sonraki adıma geçiyoruz.
5. İkininci adımda temanızı, yani sitenizin nasıl görüneceğini seçiyoruz. Yine rastgele bir tema seçebilirsiniz çünkü daha sonra kolaylıkla temanızı değiştirebilirsiniz.
6. Üçüncü adımı pas geçelim. Temanız netleşince bol bol değişiklik yapacaksınız zaten.
7. Adım dördü de geçiyoruz. Sosyal medya ayarlarınızı sonra wordpress’in içinden değiştireceksiniz zaten.
8. Beşinci adımı da geçin 🙂 Korkmayın hepsini size anlatacağım.
9. Email adresinize bir doğrulama maili geldi. Bu mailde yer alan linki tıklıyoruz. Ekranımızın son hali aşağıdaki gibi olacaktır.
Artık bir siteniz var! 🙂
Şimdi internet arama çubuğuna sitenizin adresini yazın. Çıkan site artık sizin siteniz 🙂
İlk yazınızı yayınlayın:
- WordPress giriş linkine tıklıyoruz. http://siteadınız.wordpress.com/wp-admin/
Üstteki linkte “siteadınız” yazan kısma sitenizin adını yazın ve giriş yapın. (örnek: http://seosozlukblog.wordpress.com/wp-admin/)
- Karşınıza çıkacak ekran aşağıdaki gibi olacaktır. (Eğer kullanıcı adı ve şifre sorarsa, kuruluma başladığımızda belirlediğiniz kullanıcı adını ve şifrenizi yazabilirsiniz)
- Sol taraftaki menüden Yazıları ve Yeni Ekle yi seçiyoruz.
- İlk yazınızı, karşınıza çıkan ekrana yazıp yayınlayabilirsiniz. Okla gösterdiğim üst kısma yazınızın başlığını, alt tarafada istediğiniz yazıyı koyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yayınla demek.
- Artık yazınız tüm dünya tarafından okunmaya hazır.
Sitenizin admin kısmından dilediğiniz birçok değişikliği yapabilirsiniz. Diğer yazılarımda solda gözüken menüyü tek tek anlatacağım…
Siz şimdilik görünüme çok dikkat etmeden yazın derim, ileri de öğrendikçe blogunuzu kişiselleştirebilirsiniz.
Ücretsiz açtığınız blog sitenizi geliştirebilir, SEO desteği ile üst sıralara taşıyabilir, sitenizin görünürlüğünü ve sitenize olan trafiği arttırabilirsiniz.
Haydi kolay gelsin!
blog acmayı dusundugum bugunlerde yazınınz cok yardımcı oldu tskler
Güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim.
wordpress com üzerinde bir blog açmak yerine native bir şekilde wordpress kurmak ileri vadede çok daha fazla olumlu şey kazandırır insana, wordpres’in ücretli kısmından da daha ucuza gelir bence.