İşletmeler İçin Adım Adım Web Sitesi Kurma Rehberi

Konu web sitesi olunca haklı olarak işletme sahipleri biraz tedirgin oluyorlar. Kodlar, sunucu, alan adı, SEO, Google reklamları ve daha birçok teknik konu…

Peki web sitesi kurma gerçekten de sanıldığı kadar zor mu?

Bugünkü yazımızda web sitesi kurma fikri olan bir işletmenin, tüm bu süreç boyunca nelere dikkat etmesi gerektiğini ve bu projenin işletmeye tahmini maliyetini detaylıca anlatacağım. Bu makaleden sonra işletmesi olup da, web sitesi olmayan kimse kalmaz umarım 🙂

Önemli!

Yazımda anlatacağım hosting, domain hizmetlerine Bedava-Sitem aracılığıyla uygun fiyatla sahip olabilirsiniz. Web sitesi kurmaya yeni başlayacaklar için hazırlanan diğer bir detaylı rehberi de okumanızı öneririm, farklı ipuçları bulacağınızdan eminim; https://www.bedava-sitem.com/howto/web-sitesi-kurma.

Sağladıkları hizmet ve alan pek çok bireysel ve ticari kuruluş için yeterli olacaktır, gerçek uzantı ve alan sunan üyelik seçeneklerine bakmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bu platform üzerinden kolaylıkla kuracağınız web sitenizde hazır şablonları kullanarak iyi bir tasarımı ücretsiz elde edebilirsiniz. Yine yazımda bahsettiğim Seo çalışması, Google Adwords Reklamları ile sitenizi destekleyerek daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.

Adım Adım Web Sitesi Kurma

Birazdan anlatacağım adımları sırası ile takip ettiğiniz taktirde, 3 ay içerisinde internetten önemli sayıda müşteri bulacağınızı iddia ediyorum.

Web Sitesi Kurma Sürecinde Takip Edilmesi Gereken Adımlar

1. Domain – Alan Adı:

Sürecimize alan adı tercihi ile başlıyoruz. Yani web sitenizin adı ne olacak?

Alan adınızı seçerken dikkat etmeniz gereken konular:

  • Alan adınızı firma adınız ile aynı yapmanızı öneririm. Eğer markanızın .com uzantısı farklı birisi tarafından alındıysa, .com.tr uzantısını tercih edebilirsin.
  • Eğer firma adı tercih etmeyecekseniz, alan adının akılda kalıcı olmasına dikkat edin.
  • Alan adını nerden aldığınız çok önemli değil dolayısıyla güvenilir bir firmadan almanız yeterli olacaktır.
  • SEO açısından alan adınızın uzantısının hiçbir önemi yok ancak markalaşma açısından .co, .info, .net gibi uzantılardan uzak durun derim.

Yıllık alan adı maliyeti: 5TL

2. Hosting:

Web sitesi kurma sürecinin en önemli kısımlardan biri de hosting tercihidir. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.

Hosting seçerken dikkat etmeniz gereken konular:

  • Hosting firmasını Türkiye’den seçmenizde fayda var. Aslında Amerika’da hizmet veren birçok hosting firması, gerek servis gerekse satış sonrası hizmet olarak çok daha iyi ancak web sitenize koyacağınız içerikleri Amerika’da tutmaya gerek yok. Sunucunun Türkiye’de olması, SEO açısından size +1 puan getirecektir.
  • Hosting tercihi yaparken karşınıza birçok hosting paket seçeneği çıkacaktır. Ortalama bir paket tercihi yapmanız ilk aşamada yeterlidir. İlerleyen zamanlarda trafiğiniz arttıkça, diğer sunucu seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Yıllık hosting maliyeti: 120 TL

3. Tema Seçimi:

Eğer web sitesi kurma projeniz için çok büyük bütçeleriniz yoksa veya kafanızdaki proje sadece müşterilerinize ulaşabilmekse, o zaman size önerim yolunuza WordPress ile devam etmeniz olacaktır.

En iyi WordPress temaları arasında karar verirken dikkat etmeniz gereken konular:

WordPress temanız,

  • Premium yani ücretli bir tema olmalıdır.
  • WordPress seo uyumlu temalar arasında olmalıdır.
  • Yakın tarihte güncellenmiş olmalıdır.
  • Popüler bir tema olmalıdır.
  • Mobil uyumlu olmalıdır.

WordPress temanızı seçtikten sonra, doğru WordPress eklentileri seçmeniz gerekecektir.

Eklenti seçimi yaparken,

  • Temanız ile uyumlu,
  • Çok kişi tarafından kullanılmış,
  • SEO uyumlu,
  • Sitenizi yavaşlatmayacak eklentiler tercih etmelisiniz.

Bu konuyu profesyonel bir website ajansına bırakmanızı öneririm çünkü seçim sırasında yapacağınız basit hataların size maliyeti çok daha fazla olacaktır.

Sitenizin Son Haline Getirilip Teslimi: 1000TL

Evet, 1,125TL gibi bir maliyetle işletmenize ait bir web sitesi oldu. Peki müşteriler size nasıl ulaşacak?

Web sitenizi kurduktan ve sitenin içerisine birkaç sayfa yazı yazdıktan sonra müşterilerinizin sitenize gelmesini beklemek hayal olur. Yani sadece web sitenizin adını kartvizitinize yazacak veya arkadaşlarınıza hava atacaksanız, o zaman yazının bu bölümünde sizinle vedalaşabiliriz.

Eğer bu işte ciddiyseniz ve işlerinizi büyütmeyi kafanıza koyduysanız elinizi biraz daha cebinize atmalı ve aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

4. SEO Çalışması

Eğer Google aramalarında web sitenizin üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız, 2 farklı çalışma yapmalısınız.

İlk çalışma SEO!

SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile web sitenizi Google arama sonuçlarında (doğal yani reklamsız sonuçlarda) üst sıralara çıkarmanız gerekir. Neden mi?

Web siteniz ile alakalı olan anahtar kelimelerde 3. veya 5. sayfalarda çıkıyor olmanızın, işletmenize pek bir getirisi olmayacaktır. Hedefiniz mutlaka Googleda ilk sayfa hatta ilk 3 sıra olmalıdır. Eğer web sitenizi hizmet verdiğiniz aramalarda bu alanlara çıkarabilirseniz, o zaman hiç ummadığınız zamanlarda yeni müşterilerinizden işletmenize telefon yağmuru başlayacaktır.

Peki Google sonuçlarında üst sıralara çıkabilmek için ne yapmak gerekir?

  • Öncellikle iyi bir SEO danışmanı bulmalısınız.
  • Google’ı kandırabildiğini iddia eden firmalar ile çalışmamalısınız.
  • Sabırlı, inatçı ve sorgulayıcı olmalısınız.

SEO Fiyatları: Aylık 399 TL

5. Google AdWords Reklamları

Google sonuçlarında web sitenizin üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız, 2 farklı çalışma yapmalısınız demiştik.

2. çalışmamız Google AdWords çalışmaları

SEO çalışmaları zaman alan ancak doğru yapıldığı taktirde en değerli pazarlama stratejilerinden biridir. Ancak bu çalışmaların yapılmasını beklerken de boş durmamak, internette yerimizi sağlamlaştırmamız gerekir.

Google AdWords çalışmaları ile Google aramalarında, bütçemiz dahilinde, ilk sayfada yerimizi alabiliyoruz. Yani webs itenizi aktif hale getirdikten yarım saat sonra bile işletmenizin telefonu yeni bir müşteri tarafından çalabilir.

Google AdWords reklamları hakkında dikkat etmeniz gereken konular:

  • Güvenilir bir AdWords ajansı ile çalışmalı,
  • Çalıştığınız ajanstan mutlaka düzenli raporlama istemeli,
  • Konuyu detaylı olmasa da, ana hatları ile anlamaya çalışmalısınız.

Not: Eğer AdWords reklamlarını kendiniz yönetmek isterseniz, karşınıza çok daha yüksek maliyetler çıkacaktır. İyi bir AdWords uzmanının işi, minimum maliyetle maksimum dönüşüm elde edebilmek olmalıdır. Yani psikoloji nasıl bilimse, pazarlama da aynı şekilde bir bilimdir ve uzmanlar tarafından uygulandığı taktirde sonuçlar her zaman daha iyi olacaktır.

Google AdWords Maliyeti: Aylık 500TL (ortalama…)

5 Adımda web sitesi kurma süreci nasıl yönetilmelidir anlattım. Bu işin size aylık maliyetini özetlemek gerekirse:

  1. Domain: 5 TL / 12 = 0.40TL
  2. Hosting: 120 TL / 12 = 10 TL
  3. SEO: 399 TL
  4. AdWords: 500 TL

Toplam: 910 TL / aylık ayrıca bir defa ödemek üzere 1000TL tema ücreti.

İşte bu kadar basit!

Yazımın başında da söylediğim gibi, eğer bu işte ciddiyseniz ve artık müşterilerinizi arttırmanın zamanı geldiyse, hiç vakit kaybetmeden bir web sitesi kurup, tüm Türkiye’ye ulaşmalısınız derim.

Haydi Kolay Gelsin!

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

5 comments

  1. Kemal

    siz bu hizmetleri veriyor musunuz?

  2. Mehmet

    Merhaba domain fiyatı 30TL nasıl 5 TL tamamen kendi reklamınızı yaptınız yani. Site kurulum bilgileri bahane

    • Mehmet Bey merhaba, domain satışı yapan binlerce firma var ve 5TL nin bile altında yıllık domain bulabilmeniz mümkün.(ör:godaddy’den 1 dolara alabilirsiniz) Dilerseniz bu konuda size yardımcı olabilirim. seo@seosozluk.com email adresine email atmanız yeterli olacaktır. İyi çalışmalar.

  3. Betasözlük

    Biraz fazla değil mi bir sözlük sitesi için maliyetler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir