Kurumsal Blog Çalışmaları – Kurumsal Blog Nedir?

Kurumsal SEO çalışmalarının en önemli alanlarından bir tanesi, hiç kuşkusuz kurumsal blog çalışmalıdır. Kurumsal bloglar için oluşturulan içerikler sayesinde, site içi optimizasyon güçlendirilmiş ayrıca Google’da yer alan sayfa sayısı da arttırılmış olur.

Peki her kurumsal blog çalışması başarıya ulaşabiliyor mu? Başarısız kurumsal blogların ortak noktaları nelerdir?

Kurumsal blog çalışmalarında en çok düşülen 5 hatayı ayrıca blog stratejisinin nasıl kurulması gerektiğini anlatmadan önce kurumsal blog nedir kısaca açıklamak istiyorum.

Kurumsal Blog Nedir?

Kurumsal bloglar, web sitelerin ticari sayfalarından ayrı olarak kurulan, içerik pazarlama hedefli sayfalardır. Bu blogların kurulma sebeplerini özetlemek gerekirse,

  • Trafik: Blog sayfalarında, ürün sayfalarına oranla çok daha fazla içerik vardır. Dolayısıyla Google arama sonuçlarında blog sayfaları ile organik trafik elde edebilmek çok daha kolay olur.
  • Müşteri Bağlılığı: Müşterilere blog sayfaları ile çok daha rahat ulaşılabilir, oluşturulan içerikler sayesinde müşteri bağlılığı arttırılabilir.
  • Samimiyet: E-ticaret sayfalarının soğukluğunu kurumsal blog sayfaları kırabilir. Müşterilere daha samimi bir şekilde yaklaşılabilir ve onlarla daha rahat iletişim kurulabilir.
  • SEO: Blog sayfalarını akıllıca kullanabilen web site sahipleri, kurumsal sitelerini de SEO açısından güçlendirebilirler.

Peki kurumsal blog çalışmaları hangi sebeplerden ötürü başarısız olabilir? İşte size 5 sebep!

5 Kritik Kurumsal Blog Hatası

1 – İşi Hafife Almak

Kurumsal blog çalışmaları, web sitenizden ayrı düşünebileceğiniz çalışmalar olamaz, olmamalıdır. Yani web sitenize nasıl özen gösteriyorsanız, blogunuza da aynı şekilde özen göstermelisiniz.

Büyük firmaların blog sayfalarına girdiğinizde, karşınıza çıkan manzara tam bir hayal kırıklığı olabiliyor. Bir yanda birbirinden güzel ürün sayfaları, diğer yanda özensizce hazırlanmış bir blog…Bu tarz bir kurumsal blog çalışması ile ziyaretçilerinizi etkileyebileceğinizi zannediyorsanız, çok yanılıyorsunuz.

Blog çalışmaları, profesyonelce yürütülmesi gereken çalışmalardır ve eğer bu alanda bir başarı yakalamak isteniyorsa mutlaka konuya ciddi bir bütçe ayırmalıdır. Bütçenin kullanılması gereken alanlar,

  • Yazılımcı giderleri: Blogunuzun etkileyici olmasını istiyorsanız, gelişi güzel bir WordPress teması kurup, arkanıza yaslanamazsınız. Blogunuz için kaliteli bir tema ve bazı yazılımsal düzenlemeler gerekecektir…
  • İçerik giderleri: Blogunuza koyacağınız içerikleri kime yazdıracaksınız? Peki görseller?? Blogunuzun içeriği için de elinizi cebinize atmalısınız.
  • SEO çalışmaları: Web siteniz için nasıl SEO çalışmaları yaptırıyorsanız, kurumsal blogunuz için de aynı şekilde SEO çalışmaları yaptırmalısınız.

2 – Google İçin İçerik Yazmak

Web sitenize veya blogunuza ekleyeceğiniz tüm içerikler, ziyaretçileriniz için oluşturulmalıdır. Eğer içeriklerinizi sadece Google için oluşturursanız, SEO çalışmalarınızın neden çalışmadığını düşünüp durursunuz!

Peki kullanıcılar için içerik oluşturmak ne demek?

Google sıralama etkenlerinin başında kullanıcıların sayfalarınızda yaşadığı deneyim gelmektedir. Yani bir kullanıcının blog sayfanıza girip ve hemen çıkması veya sayfalarınızda çok az vakit geçirmesi, Google sıralama sonuçlarını olumsuz etkileyecektir.

Ziyaretçilerinizi sayfalarınızda tutmanın ve onlara daha fazla sayfa gösterebilmenin yollarını bulmalısınız. Tabii ki bu çalışmaları black hat SEO ile yapmamalısınız. Kurumsal bloglara önerim, içerik konusuna biraz daha fazla vakit ayırıp, iyi içerikler üretmeleri yönünde olacaktır.

3 – Aşırı SEO Çalışmaları

Blogunuz için mutlaka SEO çalışmaları yapmalı veya yaptırmalısınız ancak bu SEO çalışmalarını çok da abartmamak gerekir.

Google, aşırı SEO çalışmalarını hiç ama hiç sevmemektedir. Ona göre web siteler sadece Googlebotlarını doğru yönlendirmek için çalışmalar yapmalı, onları kesinlikle yanlış yönlendirmemelidir.

Aşırı SEO, doğası gereği her zaman manipülatif olmuştur. Yani SEO uzmanları her zaman kendi çıkarları doğrultusunda bu çalışmaları yaparlar. Bir bakıma haklıdırlar da ancak bu işin çok profesyonelce götürülmesi gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Her makalenizden ürün, kategori veya marka sayfalarınızda hiç durmadan link çıkışı yapmamak,
  • Hep aynı anahtar kelimeler üzerine çalışmamak,
  • Black hat SEO çalışmalarından uzak dukmak,
  • Başlık ve meta etiketlerini anahtar kelimeler ile boğmamak,
  • Özgün olmayan içerikler oluşturmamak.

4 – Özgün Olmayan İçerikler

Kurumsal blog çalışmalarında çok fazla rastlanan bir diğer problem de özgün olmayan içeriklerdir. Özgün içerik nedir, önce onu anlatmak istiyorum.

Özgün içerik, herhangi bir kaynaktan kopyalanmamış belirli bir bilgi ve deneyim sonucu oluşmuş bilginin okuyuculara sunulmasıdır.

Blogların özgün içerik konusunda sıklıkla düştüğü hatalar ise,

  • Çok kısa makaleler: Makale yazmak minimum 300-500 kelime arasında olmalıdır. 100 kelimelik makalelerin kimseye bir yararı olmayacaktır.
  • Blog içi özgünlük: Sayfalarınızda yer alan içerikler, diğer sayfalarınızda yer almamalıdır. Yani her sayfanızda yer alan bilgiler o sayfaya özgü olmalı, yinelenen içerik olmamalıdır.
  • Kalite: Kullanıcılarınıza ilgi çekici ve kaliteli bilgiler sunmalısınız. Eğer her yerde olan bilgileri kullanıcılara farklı bir anlatım ile iletirseniz, içerik çalışmalarınızdan düşündüğünüz kadar verim elde edemezsiniz.
  • Görseller: İçeriklerinizde kullandığınız görsel aynı diğer içerikleriniz gibi özgün olmalıdır. Yani Google görsellerden bir resim alıp, olduğu gibi sayfanıza yapıştırmamalısınız.

Eğer bu kadar zamanınız yoksa bir içerik ajansı ile çalışabilirsiniz.

5 – Ürün Tanıtımları

Blogunuzdaki makalelerde tabii ki ürünlerinizi tanıtacaksınız ancak bu konuyu da kesinlikle abartmamalısınız.

Blog yazarken unutmamanız gereken en önemli soru: Ziyaretçilerin yazılarınızı neden okuması gerektiği olmalıdır. Hiç durmadan ürün tanıtımı yaparsanız, kullanıcılara yazılarınızı okumak için herhangi bir neden bırakmamış olursunuz.

Bu konuda sizlere önerim,

  • Sektör trendleri,
  • Ürün trendleri,
  • Sosyal sorumluluk projeleri

hakkında içerikler üretmeniz ve ziyaretçilerinizin ilgisini çekmeniz olacaktır. Can alıcı içeriklerden ürün veya kategori sayfalarınıza abartmadan link çıkışı da yapabilirsiniz.

Yukarıda da anlattığım gibi, kurumsal blog çalışmaları kesinlikle hafife alınmaması gereken, başlı başına emek ve bütçe gerektiren çalışmalardır.

Bir Makale Daha?

B2B SEO Teknikleri

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir