Google Panda Algoritması Nedir? – Panda Güncellemeleri

Google Panda Algoritması Nedir?

Google Panda Algoritması, 24 Şubat 2011 tarihinde gündeme bomba gibi düştü ve birçok web otoritesi tarafından çok önemli bir gelişme olarak yorumlandı. Panda algoritmasının amacı, kaliteli içerik sunan websiteleri arama sonuçlarında üst sıralara taşımak, zayıf içerikli siteleri ise arama sonuçlarında alt sıralara düşürmek olarak özetlenebilir.

Google Panda algoritması, ilk defa yayınlanmaya başladığı zaman herhangi bir adı yoktu ve birçok SEO gurusu tarafından “Farmer” olarak adlandırıldı. Farmer: Birçok websiteden bilgi alıp, hatta çalıp, kendi sitelerinde yayınlayan sitelere verilen ad. Eskiden bu tarz siteler birçok anahtar kelimede Google’da üst sıralarda çıkabiliyordu.

Herkesin Farmer olarak kabul ettiği bu algoritmanın adı, bir süre sonra Google tarafından Panda olarak değiştirildi. Panda: Bu algoritmanın yaratıcısının soyadı, Navneet Panda‘dan gelmektedir.

Panda algoritması, ilk defa yayınlanmaya başladığı zaman, birçok uzman bu algoritmanın doğal olmayan backlinkleri hedef aldığını düşünse de, bir süre sonra konunun içerik kalitesi ile alakalı olduğu anlaşıldı.

Bir diğer şaşırtan gelişme de, algoritmanın kalitesiz içerikli sayfalardan çok sitenin genelini etkilemesi. Yani zayıf içerikli sayfalar barındıran websiteler, domain bazında zarar gördü ve bu Google sıralamalarını altüst etmeyi başardı.

Peki kaliteli içerik ne demek? İşte size kaliteli içeriği tanımlayan maddelerin tam listesi.

  • Bu makalede anlattıklarıma güveniyor musunuz?
  • Bu makaleyi yayınlayan yani ben, konuya hakim miyim yoksa konuyu üstün körü mü anlatıyorum?
  • Bu makaleyi başka bir yerde de rastladınız mı?
  • Bu siteye güvenerek kredi kartı bilgilerinizi verir miydiniz?
  • Bu makalede imla veya anlam hataları var mı?
  • Bu içerik, kullanıcıların ilgi alanına göre mi hazırlandı yoksa bu makalenin tek amacı Google’da üst sıralara çıkmak mı?
  • Bu makale, bir araştırmanın sonuçlarını mı yansıtıyor?
  • Bu sayfa, ziyaretçilere diğer sitelerden daha farklı bir deneyim yaşatabiliyor mu?
  • İçerik, yeterli kontrolden geçmişe benziyor mu?
  • İçeriğin konusu, sitenin genel konusu ile uyuşuyor mu?
  • Bu makaleyi okuduktan sonra seosozluk.com aklınızda yer edecek mi?
  • Bu makaleyi okuduktan sonra arkadaşlarınızla paylaşmak ister misiniz?
  • Bu makaleyi okurken her yerden fırlayan reklamlar sizin canınızı sıktı mı?
  • Bu makaleyi okuduktan sonra gereksiz zaman harcadınız diye üzüldünüz mü?

“Yok artık, böyle içerikler yayınlayan siteler de mi var?” diyorsanız, doğru yerdesiniz 🙂

Yukarıda belirttiğim tüm maddeleri birebir uygulamanıza tabii ki gerek yok ancak kullanıcı deneyiminin Google için çok önemli olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla ne yaparsanız yapın, sayfanızı ziyaret edenleri etkilemeyi başarın derim.

Panda algoritmasında çok fazla karıştırılan 3 farklı kavramı da anlatmak istiyorum: Zayıf, Yinelenen ve Kalitesiz içerik.

Zayıf İçerik

SeoSozluk’te yazdığım her yazının arama sonuçlarında yer alan en kaliteli içerik olması için uğraşıyorum. Yani eğer SEO ile ilgili bir araştırma yapıyorsanız, aradığınızı benim yazımda bulmanız tek istediğimdir. Bu da zayıf bir içerikle mümkün değil tabii ki!

Kaliteli içerik üretebilmek, deneyim, bilgi ve uğraş meselesidir. Yani oluşturduğunuz her sayfa, ziyaretçilerin sorularını cevaplayabilmeli ve eksik herhangi bir konu kalmamalıdır.

Kaliteli içerikleri oluştururken, görsellerden, videolardardan, alıntılardan yararlanmakta fayda var. İçeriklerinizi ne kadar çeşitlendirirseniz, zayıf içerik problemine o kadar uzak olursunuz.

Yinelenen İçerik

Yinelenen içerik konusunu iki aşamada incelemek gerekir. Site içi yinelenen içerik ve çalıntı içerik.

Site içi yinelenen içerik, websitenizde yer alan sayfaların birbirleri ile aynı olması veya çok benzer olması anlamına gelir.

Konu site içi yinelenen içerik olduğu zaman, genellikle website sahipleri bu hataya istemeden düşer. Gerek teknik yetersizlikler gerekse konunun detaylarına hakim olunmadığından, birçok website bu problemden ötürü arama sonuçlarında gerilere düşüyor.

Site içi yinelenen içerik ile ilgili daha detaylı bilgi için “Yinelenen içerik problemleri ve çözümleri” isimli makalemi okuyabilirsiniz.

Çalıntı içerik ise başlı başına bambaşka bir problem. Başkalarının binbir uğraş oluşturduğu içeriği, izinsiz sitenize kopyalamanız ve bununla bir başarı yakalamanız orta veya uzun vadede imkansız. Çalarken harcadığınız emeklerin boşuna gitmesini istemiyorsanız, kendi içeriklerinizi mutlaka kendiniz oluşturun derim.

Kalitesiz İçerik

Kalitesiz içerik, oluşturduğunuz içeriğin güvenilir olmadığına, yani başka bir deyişle yalan-yanlış olduğuna işarettir.

Kalitesiz içeriğin yarattığı en büyük tehlike, sitenizin itibarının zedelenmesi olacaktır. Yani özenle oluşturduğunuz birçok içerik, sadece bir tane kalitesiz içerik yüzünden hak ettiği noktaya gelemeyebilir.

Kalitesiz içeriği başka bir örnek ise sadece anahtar kelime çalışmasına odaklanıp, ziyaretçileri yanıltma çabalarıdır. Sadece Google’da üst sıralarda çıkabilmek için yazının her yerini anahtar kelimeler ile doldurmak, gizli içerikler oluşturmak kısaca Google politikalarını ihlal etmek, kalitesiz içerik oluşturduğunuz anlamına gelir ve sizi Panda algoritması ile karşı karşıya getirir.

Google Panda Algoritmasına mı Yakalandınız?

Eğer Google Panda Algoritması size de uğradıysa, Google Analytics hesabınızın organik trafik alanında aşağıdaki gibi bir trafik ile karşılaşmanız mümkün.

panda penaltı

Dikkatinizi çektiyse, grafik iki tane Panda algortima güncellemesini gösteriyor. İlk gelen güncellemede penaltı cezasını, ikinci gelen güncellemede ise cezanın sonlandığını rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Eğer Panda algoritma cezasına çarptırıldıysanız, yapmanız gereken websitenizde yer alan tüm zayıf, yinelenen ve kalitesiz içeriği temizlemek ve bir sonraki algoritma güncellemesini beklemek olmalıdır.

Google Panda Güncellemeleri

Aslında Google Panda güncellemelerine bu sayfada yer vermiştim ama Google o kadar çok güncelleme yapıyor ki, bu değişiklikleri yakalamaya bazen vaktimiz olmuyor.

Ben onun yerine size Google Panda güncellemelerini anlık takib eden bir sitenin linkini vermek istiyorum. Google panda güncellemelerinin ne zaman olduğunu veya yakın tarihte olup olmadığını bu linkten anlık takip edebilmeniz mümkün: https://moz.com/google-algorithm-change

Bir Makale Daha?

Google Penguen Algoritması ve Backlinkler

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

2 comments

  1. Altay Olcay

    Çok iyi bir makale olmuş. Ellerinize sağlık.

  2. freegamer

    teşekkür ederim baya açıklayıcı bir yazı olmuş : ) sanırım ben biraz darbe yedim günlük 1klik bir düşüş var , google webmasterde kontrol ederken farkettim 4k yinelenen meta açıklamalar sorunu oluşmuş , sistem wordpress tavsiye ettiğiniz eklenti yerine all in seo eklentisini kurdum , umarım faydası olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir