Gizli İçerik SEO Açısından Sıkıntılı Mı?

Hatırlarsanız bundan 10 sene önce black hat SEO tekniklerini oldukça popülerdi. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Google’ı yanıltmanın çok da zor olmamasıydı.

Black hat SEO arasında sayılacak yüzlerce teknik olmasına rağmen bir iki teknik oldukça popülerdi. Bu popüler tekniklerin başında ise metin / içerik gizleme çalışmaları geliyordu. Bu çalışmanın nasıl yapıldığını bilmeyenler için küçük bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Metin gizleme çalışmaları genellikle yazı rengi ile arka plan renginin aynı tutulması ile yapılıyordu. Yani bir makale yazdığınızı düşünün ve örneğin bu makale 200 kelime olsun. Makale bittikten sonra yazının hemen altına hangi anahtar kelimeyi veya kelimeleri hedefliyorsanız onu içeren anlamsız bir metin daha koyuyorsunuz. Sonradan eklediğiniz yazının rengini beyaz, arka planı da beyaz yapıyorsunuz dolayısıyla yazdığınız bu saçma metin kullanıcılar tarafından fark edilmiyor.

Peki ne elde etmiş oluyorsunuz? Okuyucularınız sayfanıza girdiğinde sadece yazdığınız anlamlı 200 kelimelik makaleyi görürken, Google sayfanıza geldiğinde 200 kelimenin yanı sıra anlamsız metini de görmüş oluyor. Bu metinde de anahtar kelimeniz çok fazla geçtiği için Google’da üst sıralara çıkmak çok kolay olabiliyor.

Bu teknik artık hiçbir işe yaramıyor hatta sitenizin Google tarafından banlanmasına ile sonuçlanıyor. Dolayısıyla sakın yapmayın!

Bugünkü yazımızın konusu biraz daha farklı. Google tarafından yasak olmayan ama aynı zamanda içeriği kısmi saklamamıza sağlayan bir yöntemden bahsetmek istiyorum.

Birçok web site sahibi, özellikle eticaret sitesi kurmuş web site sahibleri, sayfalarında ürün veya servislere yer verdikleri için, bu sayfalara nasıl metin eklemeleri gerektiğini bilmiyorlar. Yazıyı direkt olarak sayfanın üzerine veya altına eklediklerinde sayfanın görsel kalitesi oldukça bozuluyor. Peki ne yapılabilir?

Bu probleme çözüm olarak 3 yöntem önereceğim:

1 – Sekme Menü:

İlk Sekmeİkinci SekmeÜçüncü sekme
İlk sekmede yazılacaklar. Buraya 100 kelime ekleyebilirsiniz…
İkinci sekmede yazılacaklar. Buraya 500 kelime ekleyebilirsiniz…
Üçüncü sekmede yazılacaklar. Buraya 1000 kelime ekleyebilirsiniz…

Sekme menü sayesinde web sitenizin görselliği bozulmadan çok fazla sayıda kelime ile sayfanızı Google SEO teknikleri açısından zenginleştirebilirsiniz.

2 – Akordiyon Menü

İlk Akordiyon
İlk akordiyonda yazılacaklar. Buraya 100 kelime ekleyebilirsiniz…
İkinci Akordiyon
İkinci akordiyonda yazılacaklar. Buraya 400 kelime ekleyebilirsiniz…
Üçüncü Akordiyon
Üçüncü akordiyonda yazılacaklar. Buraya 1000 kelime ekleyebilirsiniz…

Yukarıdaki yöntemle de içeriğinizi oldukça güzel saklayabilirsiniz.

3 – Devamı Yöntemi



Gelelim en önemli konuya! Bu yukarıda anlattığım yöntemlerden birini yapacaksınız ama bu durum Google açısından gerçekten de problem değil mi?

Google’ın SEO konusunda en çok kamuyu bilgilendiren ismi Mueller, yaptığı bir hangoutta bu konu ile ilgili bir soruyu cevaplıyor.

Soru: Mobile first index dünyasında sekmeler veya akordiyonlar arkasına gizlenen içeriklerin Google tarafından değerleri düşürülüyor mu? Bu içerikler kullanıcılar tarafından daha zor görülebildiği için…?

Cevap: Hayır. Özellikle konu mobil sayfalardaki içerikler olduğu zaman, HTML’de olan tüm bilgileri değerlendiriyoruz. Eğer bir içerik, kullanıcılar tarafından bir şekilde görüntülenebiliyorsa, sorun yok diyebiliriz. Normal yani.

Eğer bu hangoutu incelemek isterseniz:

Bir Makale Daha?

7 Adımda Site Trafiği Arttırma – Web Sitesi Tıklanma Sayısı Arttırma

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir