Firefox, 2017 yılında güvenlik uzmanı Troy Hunt ile birlikte Firefox için gelecek yeni güvenlik özelliğinin çalışmalarına başlamıştı.
Bu özelliği şöyle açıklayabiliriz; İnternette sörf yaparken bir saldırıya uğramanız ve çevrimiçi hesaplarınızın tehlikede olması durumunda arkadaş çevrenizin uyarılması isteniyor.
Firefox Monitor’un özelliklerinin tüm detaylarını sizlere anlatmaya çalışacağız.
Veri ihlallerini indeksleyen Troy Hunt web sitesi Have I been Pwned (HIBP) verileri için geliştirme sürecine yönelik çalışmaya halen devam ediyor.
Mozilla, Firefox Monitor güvenlik aracının 250 bin kullanıcı ile test edilmeye başlanacağını açıkladı. Test kullanıcılarının genel olarak ABD vatandaşı olacağı ve test sürecinin gelecek hafta başlayacağı söyleniyor. Test sürecinden istenilen sonuçların alınması durumunda ise servis tüm kullanıcıların hizmetine sunulacak.
Güvenlik aracı; İnternet kullanıcılarının hesap güvenliği ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Diğer İnternet tarayıcılarını kullananlar da bu araçtan faydalanabilir ama Firefox kendi kullanıcılarına ise ekstra özellikler sunmaktadır.
Firefox Monitor web sitesine, e-posta adresini giren kullanıcılar hesaplarındaki verilerin kapsamı da dahil olmak üzere, raporlanan veri ihlallerinden etkilenip etkilenmediklerini kolayca kontrol edebilirler.
E-posta adreslerinin HIBP veritabanında özel olarak kontrol edildiğinden zaten bahsetmiştik. Mozilla, güvenlik aracı ile paylaşılan verilerin anonim olarak saklanması için farklı bir yöntem geliştirmiş. Bunun için de HIBP’ye ek olarak Cloudflare’den de faydalanmaktadır.
Web sitesindeki, bir veri ihlali durumunda hesabı güvence altına almak içinse en iyi yöntemi kullanıcılarla paylaşıyor. Ayrıca şirket, kullanıcıların kişisel verilerini içeren yeni veri ihlallerinden haberdar olmasını sağlayacak bir hizmet başlatmayı düşündüklerini de dile getiriyor.
Sizler, veri güvenliğinizi sağlamak için ne gibi uygulamalar kullanıyorsunuz?