5 Adımda SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu makale nasıl yazılır sorusu, SEO dünyasındaki önemli konu başlıklarından bir tanesidir. Bugünkü yazımızda da, seo uyumlu makale ne demek ayrıca 5 adımda SEO uyumlu makale nasıl yazılır, anlatmak istiyorum.

Haydi başlayalım…

SEO Uyumlu Makale Ne Demek?

SEO uyumlu makale yazım teknikleri hakkında bilgi vermeye başlamadan önce aslında SEO konusunu detaylıca anlatmak lazım. Bu makalemde bu konuya ne yazık ki giremiyorum ancak eğer SEO ile ilgili detaylı bir anlatım arıyorsanız, SEO nedir isimli makalemi okuyabilirsiniz.

Yine de konuyu kısaca özetlemekte fayda var.

SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile amaçlanan, Google’da yapılan aramalarda, rakiplerinizden daha üst sıralarda yer alabilmektir. Yani başka bir deyişle, Google’ın gözüne bir şekilde girebilmektir.

Peki nasıl?

Çok yüksek ihtimalle, yazmayı planladığınız makale ilgili daha önce başkaları tarafından onlarca belki de yüzlerce farklı yazı hazırlanmıştır. Bu içeriklerin bazıları çok kaliteli, hatta bazıları çok da yaratıcı olabilir! Burada kendinize sormanız gereken soru, yazdığınız içeriğin diğer içerikler arasından nasıl sıyrılabileceği olmalıdır.

Konu SEO uyumlu makale olunca, birazdan detaylandıracağım iki konu birbirlerine etle tırnak gibi bağlıdır. Yani biri olmadan diğerinin hiçbir anlamı yoktur.

  1. Kullanıcı deneyimini merkeze alan kaliteli içerik
  2. İçeriğin SEO uyumlu hale getirilmesi

Gelin bu iki başlığı biraz irdeleyelim…

Kullanıcı Deneyimi İçin İçerik Oluşturmak

Birbirimize karşı dürüst olalım. Önünüze bir 5 paragraflık bir makale gelse, onu sorgusuz sualsiz sonuna kadar okumaya çalışır mısınız?

Ben okumam 🙂

İnsanlar her zaman kendi çıkarlarını düşünür. Bu işin doğasında var. Yani internette bir bilgiyi, ürünü veya servisi arayan birisi, eğer kendi çıkarına bir şey ile karşılaşmazsa, sizin yazdığınız içeriği 3 saniye içerisinde kapatır.

Bunun SEO ile ne ilgisi var diye düşünüyor olabilirsiniz, hemen açıklayayım.

Kullanıcıların sayfalarınızda geçirdikleri zamanın ve bu kişilerin Google’da sizi bulduktan sonra yaptıkları diğer davranışların SEO üzerinde çok önemli etkileri vardır.

Bir örnek vermek istiyorum.

Google’da Antalya 5 yıldızlı oteller diye bir arama yaparsanız, karşınıza muhtemelen aşağıdaki iki sonuç çıkacaktır.

seo uyumlu makale

Varsayalım hotels.com’da listelenen 5 yıldızlı otellerin sayısı az ayrıca fiyatları da diğer sitelerdeki fiyatlardan daha pahalı. Eğer kullanıcıların birçoğu hotels.com’da aradığını bulamayıp, sayfadan ayrılarak arama sonuçlarına geri dönerse, işte SEO bu durumda devreye girecektir. Hotels.com’dan ayrılıp setur’un sayfasına giriş yapan kullanıcılar, aslında hiç farketmeden setur’un Google’da üst sıralara çıkmasına yardımcı olmaktadır. Hatta bu tarz bir davranışın sıkça tekrarlanması, setur.com’un hotels.com’u Google’da geçmesine bile neden olabilir.

Özetle, Google, kullanıcıların hangi sayfalardan çıkış yapıp hangi sayfalara girdiğini rahatlıkla takip edebiliyor. Bu da Google sıralamalarını önemli ölçüde etkiliyor.

Peki bu örneği neden verdim?

Eğer sadece SEO çalışmalarına odaklanıp, kullanıcılara bir fayda sağlayamazsanız, Google’da ilk sayfa / sıra sizin için hayal olacaktır.

İçeriğin SEO Uyumlu Hale Getirilmesi

Kullanıcılarınıza veya müşterilerinize fayda sağladıktan sonra sıra geldi arama motorları için biraz çalışmaya.

Her ne kadar kullanıcı deneyiminin altını çizsek de, ne yazık ki SEO çalışmaları olmadan başarı pek de mümkün olmuyor. Yani kaliteli sayfalar Google sıralamalarında mutlaka bir yerlere kadar gelebiliyor ancak SEO çalışmaları olmadan, özellikle de rekabetin yoğun olduğu yerlerde, kalıcı başarıdan bahsetmek ne yazık ki kolay değil.

seo uyumlu makale nasıl yazılır

Yukarıdaki örnek sayfa, Google’a bebek mama sandalyesi yazıldığında birinci sırada çıkan ebebek.com isimli siteye ait. E-bebek sektördeki belki de en büyük oyuncu ve ürünlerinde önemli oranda fiyat avantajı var. Buna rağmen farkettiyseniz sayfanın altında tam bir SEO metni var.

Anahtar kelime belirli oranda tekrar etmiş, metinde kullanıcıların faydasına olabilecek sorulara yer verilmiş vs..

Eğer zirveye oynuyorsanız hem kullanıcı deneyimine hem de SEO’ya önem vermelisiniz.<

SEO Uyumlu Makale Yazmak

Eğer makalelerinizin SEO uyumlu olmasını istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririm…

1 – Özgün İçerik

Oluşturduğunuz içeriklerin tamamı özgün olmalıdır. Ancak burada sizleri uyarmak istediğim bir konu var.

Piyasada içerik yazdırmak için bulabileceğiniz yüzlerce içerikçi mevcut. Hatta bu işin piyasası, kelime başına 1 kuruş. Yanlış duymadınız 1 kuruş. Yani 100 kelimelik bir içeriği 1TL ye yazdırabilmeniz mümkün.

Peki problem nedir?

Bu içerik yazan arkadaşların büyük bir kısmı içerikleri şu şekilde yazıyor: İnternette 10 saniyelik bir araştırmanın ardından, Google’da ilk sırada çıkan sayfayı açıyorlar. Burada yazan içeriği cümle cümle okuyorlar ve akıllarında kalanları sizin içeriğinize yazıyorlar.

Aslında yeni oluşturulan bu metin bir bakıma özgün olmuş gibi gözükse de, aslında ortaya tam bir çöp içerik çıktı diyebiliriz.

Bu kadar değersiz bir metinle Google’da üst sıralara çıkmanız da mümkün olmayacaktır.

2 – Anahtar Kelime Çalışması

Anahtar kelime çalışması, SEO uyumlu makale yazmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer konudur. Eğer hangi aramalarda Google’da üst sıralarda çıkacağınızı bilmiyorsanız, o makaleyi de yazmanıza gerek yok diyebiliriz herhalde!

Anahtar kelime çalışmasında kullanabileceğiniz ücretsiz araçlar:

  • Google anahtar kelime planlayıcısı
  • Google otomatik tamamlama özelliği
  • Google önerileri

Anlayacağınız üzere, hangi anahtar kelimeleri nereden/nasıl bulabileceğinizi zaten Google’dan öğrenebiliyorsunuz. Eğer konuyla ilgili daha detaylı bilgi arıyorsanız, anahtar kelime araştırması isimli makalemi okuyabilirsiniz.

3 – Rakip Analizi

Anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra sıra geldi rakiplerimizi incelemeye.

Aşağıdaki soruların cevapları doğrultusunda oluşturacağınız strateji, SEO uyumlu makalenizin de başarısını belirleyecektir.

  • Rakibiniz sizden ne kadar güçlü? Eğer karşınızda adeta bir sektör devi duruyorsa, anahtar kelimenizi tekrar değerlendirmeniz gerekebilir.
  • Rakibiniz ilgili sayfasına ne kadar fazla/güçlü backlink almış? Eğer rakibinizin backlink profili bütçenizi aşıyorsa, tekrar anahtar kelime stratejinizi değerlendirmeniz gerekebilir.

4 – Kelime Sayısı

Makalelerde kullanılan kelime sayısı için kesin bir doğrudan söz etmek mümkün değil. Ancak deneyimlerime göre 500 kelimelik özgün makalelerin başarıya ulaşma ihtimali çok daha fazla oluyor. Özellikle de içerik pazarlama sitelerinde. (Bknz: e ticaret seo )

Eğer e-ticaret siteniz varsa,

  • Kategori sayfalarına minimum 300-350 kelime
  • Ürün sayfalarınıza minimum 150-200 kelime
  • Marka sayfalarınıza minimum 150-200 kelime

girmenizde fayda var.

Eğer sitenizde çok fazla sayfa varsa, sürece en değerli sayfalarınızdan başlamanız gerekir.

5 – Diğer Medya Araçları

Sadece metinlerden oluşan sayfaların modası geçti. Bu durum Google gözünde de aynı.

Peki SEO uyumlu makalelerinize hangi medya araçlarını ekleyebilirsiniz?

  • İçeriklerinizde mutlaka görsel kullanmalısınız. Kullanıcıların görsel bulunan sayfalarda vakit geçirme süreleri, diğer sayfalara oranla çok daha yüksek olacaktır.
  • Sayfalarda video kullanımının arama sonuçlarındaki etkisinin ne kadar fazla olduğunu anlatsam, bana inanmazsınız herhalde. Özellikle eticaret siteleri için hazırlanan ürün video çalışmaları, rakiplerinizi Google’da geçebilmek için oldukça etkili olacaktır. (Bknz: internet satışını arttırmanın yolları)
  • Infografikler. Son yılların popüler araçlarından infografikler, hem kullanıcıların göz zevkine hitap ediyor, hem de yazıların paylaşılma oranını arttırıyor.

Özetle…

SEO uyumlu makale, 300 kelimelik içeriklerin içerisine anahtar kelimelerin doldurulması ile yazılmaz. Başka kaynaklardan alınan bilgilerin tekrar yorumlanması ile hiç yazılmaz. Eğer SEO uyumlu bir makale hazırlayacaksanız çok iyi hazırlanmalısınız derim. Dilerseniz seo eğitimi alıp, bu konuda daha da profesyonel olabilirsiniz.

Bir Makale Daha?

5 Adımda Güçlü İçerik Pazarlama Stratejisi – İçerik Pazarlama İçin Seo Stratejisi

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

2 comments

  1. gaye gündüz

    Emre Bey,
    Neden sadece “seo” yazılarını büyük yazıyorsunuz?
    Yazdığınız “seo” diğer yazılarınızıdan farklı olarak H1 etiketi mi kullanıyorsunuz acaba
    Teşekkürler

    • SEO bir kısaltma olduğu için dil kurallarına göre öyle yazmış. H1 etiketi kullanarakta büyük ve küçük harf başlık oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir