Organik Trafiğiniz Neden Artmıyor? Benden Size 4 Öneri!

Organik trafiğinizin artmamasının birçok sebebi olabilir ancak olası nedenlere girmeden önce bu konunun herkes tarafından doğru anlaşıldığından emin olmak lazım.

Websitenizi açtıktan sonra hedeflerinizi çok akıllıca belirlemeniz gerekir. Yani website açılışından 1 ay – 3 ay – 6 ay – 1 sene sonra ki organik trafiğinizi planlamalısınız. Ancak planlarınız mantıklı olmalıdır. Nasıl mı?

Diyelim websitenizi kurdunuz ve 5 tane makale yazdınız. Ertesi gün sitenize 100’lerce kişinin gelmesini beklememelisiniz. Hatta yüksek ihtimal, ilk ay siteniz Google arama sonuçlarında pek fazla gösterilmeyecektir. Şaşırdınız mı? Şaşırmayın…

Birbaşka örnek de e-ticaret siteleri için olsun. Diyelim websitenizi açtınız ve ürünlerinizi sergilemeye başladınız. Birkaç gün içerisinde organik trafikten gelen müşterileriniz cironuzu hareketlendirebilir mi? Hiç zannetmiyorum. Uzun bir süre organik trafiğe güvenmemelisiniz!

Organik trafik elde etmenin pek de kolay olmadığını anladık sanırım. Eğer uzun süredir organik trafik elde edemiyorsanız o zaman aşağıdaki başlıkları incelemenizi öneriyorum.

Organik Trafiğinizin Artmıyor Olmasının Olası Nedenleri

Yukarıda da belirttiğim gibi organik trafiğinizin artmıyor olmasının tabi ki onlarca sebebi olabilir ancak bugünkü yazımızda sizlerle en çok rastlanan konuları anlatmak istiyorum.

1 – Arama Hacmi

Sayfalarınızın veya ürünlerinizin arama sonuçlarında listelenmesi için arama hacimlerinin olması gerekmektedir. Yani kısaca insanların sizin hizmetlerinizi Google’da aratıyor olması lazım…

Hem e-ticaret siteleri hem de içerik üreten siteler için konu ile ilgili birer örnek verelim.

Diyelim Peru’nun en popüler ayakkabı firması ile anlaştınız ve bu markanın Türkiye distribütörlüğünü aldınız. Açacağınız mağazalara ek olarak bir de e-ticaret sitesi açmaya karar verdiniz. Burada sorulması gereken soru: getirdiğiniz markanın Türkiye’deki arama hacmi ne kadar? Yani insanlar bu markayı Google’da aratıyor mu? Eğer pazarlamasını yapmak istediğiniz ayakkabı markası henüz Google’da çok fazla aratılmıyorsa, jenerik kelimelerin (ayakkabı, spor ayakkabı, bayan ayakkabısı vs…) dışında organik trafik elde etmeniz pek de mümkün olmayabilir.

İçerik üreten websiteler için de durum pek farklı değil aslında. Yani viral pazarlama tekniklerini anlatan bir websiteniz varsa, işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın, sitenize girecek kullanıcı sayısı sınırlı olacaktır.

Peki arama hacmi çok yüksek olan bir konu ile ilgili website kurarsanız, organik trafiğiniz çok yüksek olur mu? Eee…cevap o kadar da basit değil. Neden mi?

2 – Rekabet

Bazen arama haciminin çok yüksek olması da organik trafiğinizi sıkıntıya sokabilir. Kafanız karışmasın, hemen konuya bir açıklık getiriyorum.

Bir kelimenin veya kelime grubunun Google’da çok aranması, rekabeti her zaman arttırır. Özetle arz-talep ilişkisi diyebiliriz. Bu konuya da hemen bir örnek verelim…

Yeni bir website açmayı kafaya koydunuz ve AdWords anahtar kelime planlayıcısından anahtar kelime analizi yapmaya karar verdiniz. Birden fark ediyorsunuz ki yemek ve yemekle ilgili kelimeler ayda 1 milyondan fazla aratılıyor. İştahınız hemen kabarmasın çünkü işiniz sandığınız kadar kolay değil. Yemek konusu ile organik trafik yakalamak istiyorsanız yarışmanız gereken belki de binlerce rakibinizin olduğunu bilmelisiniz.

Arama hacmi çok yüksek olan kelimelerden organik trafik yakalayabilmek için uzun süre çalışmanız, akıllı SEO stratejileri kurmanız ve elinizi biraz cebinize atmanız gerekir. Yani sabırsız ve hemen başarı bekleyen biriyseniz, haberler sizin için pek iyi değil diyebiliriz.

3 – Kopya İçerik

Kopya içerik konusu da pek fazla rastladığımız konulardan bir tanesidir. Bunu iki kısımda ele almakta fayda var. İyi niyetli ama bilinçsiz kullanıcılar ve kötü niyetliler.

Öncelikle kötü niyetli arkadaşların neden organik trafik kazanamadığını anlatalım. Google’ın kurulduğu günden bu yana savaştığı en önemli konu kopya içerik konusudur. İlk zamanlar bu konuda pek de başarılı olamayan Google, gün geçtikçe algortimalarını güçlendirmekte ve kopya içerik konusunun önüne geçebilmektedir.

Bu konudan habersiz olan girişimci arkadaşlar, kopyala yapıştır metotu ile sitelerine organik trafik çekebileceğini zannetseler de, durum hiç de öyle değil. Google’da kopya içerik sunan siteler üst sıralarda çıkmıyor mu, tabi ki çıkıyor. Bunun sebebi bu sitelerin çok uzun zamandır faaliyet göstermesi veya doğru backlink stratjileri izlemeleri de olabilir. Ancak altını çizmek istediğim: bu işin hiçbir garantisi yoktur. Hele ki yeni bir website kurduysanız bence şansınız nerdeyse hiç yok. Yani sitenize organik trafik gelmiyor olması çok normal.

Bilinçli website sahipleri, kötü niyetli olmasalarda Google’ın gözünde dolandırıcı konumuna gelebilirler. Tüm sayfalarınızdaki içerikleri aynı tutup, sayfa aralarına ürünler yerleştirip özgün bir içerik yakalayabilmeniz ne yazık ki pek mümkün değil. Her sayfanızın güçlü ve özgün içerikler ile şekillenmesi gerekir.

4 – Kalitesiz/Güçsüz İçerik

Kopya içerik ile çok benzer bir konu olan kalitesiz içerik, websitelere çok önemli derecede zarar verebilmektedir. Bu konuyu da basit bir örnekle anlatmak isterim.

Bir e-ticaret siteniz var ve sayfalarınızda ürün görselleri ve fiyatlardan başka kullanıcılara sunabileceğiniz hiçbir içerik yok. Yani müşterilerinizden ürünleri görüp, sepete eklemelerini bekliyorsunuz. Peki Google bu sayfaları nasıl tarayacak hiç düşündünüz mü? Yani sayfaya gelen Google botlarının göreceği; görsel ve fiyattan başka hiçbir şey olmayacaktır. Öte yandan eğer görsellerinize alt etiketi eklemediyseniz ve yapılandırılmış veri kullanmıyorsanız, vay halinize 🙂 Organik trafik sizin için hayal olabilir.

Eğer e-ticaretten ziyade, tanıtım hizmeti sunan bir websiteniz varsa durum sizin içinde kritiktir. Yani içerik konusuna ve sayfanızda geçirdiğiniz anahtar kelimelere önem vermezseniz, organik sonuçlar yerine bol bol online reklam vermek durumunda kalabilirsiniz.

Çıkarılacak Dersler:

Arama hacmi: Çok fazla arama hacmi olan ürünler satmıyorsanız websitenize birkaç popüler ürün ekleyerek, sitenizin organik trafiğini arttırabilirsiniz. Bu yöntemle sitenize hacimli kelime aramalarından gelen müşterilere farklı ürünler satmak mümkün olacaktır.

Rekabet: Eğer arama hacmi yüksek kelimeler ile alakalı bir websiteniz varsa sabretmeli ve çok çalışmalısınız. Rakiplerinizin önüne geçebilmek sandığınız kadar kolay olmayacaktır.

Kopya İçerik: Websitenizde yer alan içerikler başka websitelerden alınmış içerikler olmamalıdır. Ayrıca websitenizde yer alan sayfalar birbirleri ile de aynı olmamalıdır.

Kalitesiz İçerik: Websitenizin içerik oranına çok dikkat etmelisiniz. Ürünlerinize veya markalarınıza mutlaka içerikler girerek onların SEO durumunu güçlendirmelisiniz.

Bir Makale Daha?

7 Adımda Site Trafiği Arttırma – Web Sitesi Tıklanma Sayısı Arttırma

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

One comment

  1. filiz

    Guzel yazi tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir