Google’ın Gizli Formülü- Arama Sonuçları Neye Göre Gösteriliyor?

Google arama sonuçlarını karşımıza getirirken hangi kriterlere göre sıralama yaptığı tam bir gizem. Konuyla ilgili herkesin bir fikri var ama acaba bunlar ne derece doğru? Gelin şu gizli formülü çözmeye çalışalım.

Google Arama Sonuçları

Google arama sonuçları neye göre karşımıza çıkıyor? Önemli otoritelerin yaptığı bazı araştırmalar, bizlerin bu gizem hakkında biraz da olsun fikir sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır. Bugünkü yazımda dünyada kabul görmüş en büyük otorilerin başında gelen MOZ’un bizlerle paylaştığı veriler hakkında bilgi veriyor olacağım.

Page Rank

1990 yılında Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page, herkesin bildiği “Page Rank” algoritmasını geliştirdi ve Google arama motoru sonuçları, bu yeni yöntemle beraber iyice şekillenmeye başladı. Page Rank kabaca: Google tarafından sayfanıza verilen değer veya not olarak özetlenebilir. Yani Page Rank’iniz ne kadar iyiyse arama motorlarında o kadar üst sıralara çıkabiliyordunuz. Bu değerleme sisteminin neye göre belirlendiği de her zamanki gibi gizli tutuluyordu ancak bilinen en büyük kriteri backlink’ti. Yani sitenize diğer sitelerden ne kadar çok link geliyorsa, siteniz o kadar değerli oluyordu. İlerleyen on yıl içerisinde bu algoritmanın birçok website sahibi tarafından manipüle edilmesiyle, Google algoritmalarında radikal değişikliklere gitme kararı aldı ve yaptığı akılcıl değişikliklerle sektörde nerdeyse tekele dönüştü.

Google Algoritmaları

Google, algoritmalarını her daim güncelliyor ve yaptığı büyük değişiklikleri belirli isimlerle tanımlıyor; Vince, Caffeine, Penguin, Hummingbird ve Panda. Her algoritma farklı alanlara hitap ediyor (örneğin: Panda kopya içerik ve spam ile mücadele ediyor) ve amaç arama sonuçlarının manipüle edilmesini engellemek ve dolayısıyla kullanıcıların en doğru sonuçlara ulaşabilmesini sağlamak. Tabi ki gizlilik içerisinde…

Google’ın Gizli Formülü

Gelelim Google’ın gizli formülüne. Yukarıda da belirttiğim gibi; her ne kadar Google gizli tarifini bizlerle paylaşmasada birçok saygın kuruluş, yaptıkları araştırmalarla bu konuda bizleri bir parça da olsa aydınlatabiliyor. Bu otoritelerin başında gelen MOZ, 2013 yılında yaptığı araştırma ile Google’ın arama sonuçlarında hangi konulara önem verdiğini bizlerle paylaştı. Yukarıdaki grafikte yer alan maddeleri gelin beraber inceleyelim.

DLKAF – %20.94

Domain seviyesi – Backlink

Google, kurulduğundan bu yana, arama sonuçlarını bizlerle paylaşırken en değer verdiği kriter backlinkler olmuştur. Bu %20.94’ün içeriği ise, domaininize gelen kaliteli link sayısı olarak açıklanabilir. Yani sitenize gelen her backlink, arama sonuçlarını olumlu yönde etkilememektedir. Hatta piyasadan satın alacağınız backlinkler size fayda yerine zarar getirecektir.

PLLF – %19.15

Sayfa Seviyesi – Link Özellikleri

Google, arama sonuçlarını listelerken kullandığı algoritmanın ikinci sırasında sayfalarınızın güveniliriklik değerleri gelmektedir. Bu güvenilirlilik değerleri arasında Page Autority, Page Rank ve sayfalarınıza gelen kaliteli linkler sıralanabilir.

PLKWCF – %14.94

Sayfa Seviyesi – Anahtar Kelime ve İçerik Özellikleri

Üçüncü sırada ise sitenizde yayınladığınız içeriklerin sayısı ve alakası gelmektedir. Yani sitenizi yeni açtıysanız ve içerisinde sadece 5-10 makale varsa, Google’ın sizi arama sonuçlarında üst sıralarda çıkarmasını beklemeniz hayal olacaktır. Veya sadece sitenize ziyaretçi çekebilmek adına makalelerinizde alakasız anahtar kelimeler kullanırsanız sonuç yine hüsran olacaktır.

PLKAF – %9.8

Sayfa Seviyesi – Alakalı Anahtar Kelime Kullanımı

Sayfanızda yayınladığınız makalenin uzunluğu ile kullandığınız anahtar kelime oranı çok önemlidir. Yani makalelerin bütünlüğünü ve rahat okunurluğunu bozmadan mantıklı oranlarda anahtar kelime kullanımına önem vermelisiniz.

DLBF – %8.59

Domain Seviyesi – Offline Pazarlama

Domaininizin basında, haberlerde veya medyada çıkması yine Google’ın arama motoru sonuçlarını oldukça olumlu yönde etkilemektedir. Yani bir derginin siteniz hakkında bir yazı yayınlaması talihinizin döndüğü manasına gelebilir J

UU – %8.06

Kullanıcı Davranışı

Arama sonuçlarını olumlu etkileyen ve çok eskiden bu yana önemi bilenen bir başka önemli kriter ise sayfanızı ziyaret eden okuyucuların sitenizi araç çubuğuna eklemesidir. Yani tarayıcınızın sık kullanılanlarına eklediğiniz sitelerin değerli site olma ihtimali oldukça yüksek olduğundan Google da bu konuyu kendi sonuçlarında kullanmaktadır.

SM – %7.24

Sosyal Medya

Facebook, Twitter ve Gplus paylaşımları sitenizin değerini olumlu yönde etkilese de yine manipülasyona çok açık olduğu için gün geçtikçe önemini yitirmektedir. 0.20 kuruşa bir Facebook beğenisi alabildiğiniz günümüzde, yakın zamanda bu kriter tamamen değerini kaybedeceğe benziyor.

DLKU – %6.98

Domain Seviyesi – Anahtar Kelime

Domain seçimi yaparken anahtar kelime kullanımına çok dikkat etmelisiniz. Çok basit ve sadece bir kere yapacağınız bu işlem, size sandığınızdan çok daha fazla değer katacaktır. Moda ile ilgili bir siteniz varsa domain de moda kelimesinin geçmesi, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanıza yarayacaktır.

DLKAF – %5.21

Domain Seviyesi – Uzunluk, uzantı ve HTTP cevap süresi

Listemizin son sırasında; domain seçiminiz ve sunucu süresi yer almaktadır. Domain uzunluğunu kısa tutmanız, domain uzantınızın .com ile bitmesi ve iyi bir hosting firması ile çalışmanız, sitenizin başarısına başarı katacaktır.

Spam Siteler Üst Sıralarda Çıkmayı Nasıl Başarıyor?

Siz sormadan bu soruya cevap vermek istiyorum. Google’da bir konu ile ilgili arama yaptığınızda, irçok alakasız ve spam internet sitesi ile karşılaşabiliyoruz. Madem Google yukarıda saydığımız konulara önem veriyor peki hala niye her yerde binlerce spam site mevcut? Bu soruya cevabım devamlılık ve sürdürülebilirlik olacaktır. Yani arama sonuçlarını manipüle etmeniz çok kısa süre zarfında mümkün yani Google’a herhangi bir şikayet gelmediği taktirde sitenizin bazı sayfaları kural dışı uygulamalarla üst sıralarda çıkabilir ama unutmayın sadece kısa süreliğine. Yani devamlı üst sıralarda çıkmayı başaran spam sitelerinin olması pek de mümkün değil. Google tarafından yasaklandıkça farklı domainler ile tekrar hayata geçen bazı black hat SEO cular, kaliteli sitelere sahip olmaktansa kısa sürede zengin olmanın peşine düşmektedirler.

Sonuç:

Google’ı kandırmaya çalışmak, zaman kaybından başka bir sonuca yol açmayacaktır. Düzenli aralıklarla, kaliteli ve özgün içerikli makaleler yazarak arama motorlarında üst sıralara çıkmanız sandığınızdan çok daha basit olacaktır.

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

One comment

  1. alkan tenik

    Teşekkürler. Faydalı bir makale.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir