WordPress SEO Eklentileri: Yoast SEO mu All in One mı ?

WordPress kullanıcıları eğer arama motoru optimizasyonun önemini biliyorsa, ya All in One ya da Yoast SEO eklentilerinden birini kullanıyor demektir. Gerek forumlarda gerekse bize gelen sorularda bu iki SEO eklentisinden hangisinin daha iyi olduğu ile tereddütlerle karşılaşıyoruz, dolayısıyla konuya açıklık getirmeye kadar verdik.

SEO Eklentileri

All in One mı Yoast SEO mu? Karşılaştırmaya başlamadan önce bu eklentilerin mantığı hakkında bilgi vermekte fayda var sanırım.

Yoast SEO eklentilerinin en büyük var olma sebebi, SEO işlerimizi koylaştırmak ve dolayısıyla hızlandırmaktır. Ama üzülerek belirtmek isterim ki, SEO eklentisini kurup arkanıza yaslanmanız ne yazık ki mümkün değil. Yani dilediğiniz bir arama motoru optimizasyonu eklentisi kurabilirsiniz ama ne yaptığınızı bilmiyorsanız, sonuç ne yazık ki hüsranla sonuçlanabilir.

İyi Bir SEO Eklentisi Nasıl Olmalıdır?

İyi bir SEO eklentisi;

  • Güncel SEO gelişmelerini takip etmeli ve devamlı kendini güncellemelidir.
  • Yol gösterici olmalı ve nerelerde hatalar yaptığımızı bize söylemedir.
  • Standartın dışına çıkmalı ve herkesin uyguladığı SEO tekniklerinden fazlasını sunmalıdır.

Hadi artık All in One ve Yoast SEO’yu karşılaştırmaya başlayalım.

İndeksleme

Yazılarınızı oluşturmaya başladıktan bir süre sonra WordPress otomatik olarak /page/2, /page/3 gibi sayfalar oluşturmaya başlayacaktır. Ayrıca arşiv sayfaları da otomatik olarak oluşmaya başlayacaktır. Bu oluşan sayfaların Google tarafından indekslenmesini istemeyiz çünkü bu sayfaların gerek içerikleri, gerekse başlık ve meta açıklamaları duplike (tekrarlanan/kopya) içerik konumuna düşecektir.

duplike sayfalar

Yukarıdaki ekran görüntüsü screaming frog isimli ücretsiz SEO aracı tarafından alınmış bir analizdir. Bu analizde çok net görüldüğü gibi, tekrarlanan sayfa başlıkların alt sayfalardan kaynaklandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sayfaların Google tarafından indekslenmesini istemeyiz.

Alt sayfa indekslememe konusundaki kazanan: Yoast SEO. All in One böyle bir hizmet henüz sunmamaktadır.

(Not: Bu seçeniği aktif edebilmek için: Titles&Metas >> Sitewide meta settings >> Noindex subpages of archives)

SEO Kontrol

Hazırladığınız içeriğin SEO açısından uygun olup olmadığını kontrol etmek istemez misiniz? Yoast SEO bu konuda da bize oldukça önemli yardımlarda bulunuyor.

İlgili alanları doldurduktan sonra Yoast SEO eklentisi size bir notlama veriyor. Ayrıca hangi noktaları düzeltmeniz gerektiğini de size detaylıca sunuyor. Bunun için tek yapmanız gereken, yazınızı yayımla dediğiniz alandaki SEO topunun rengine bakmak. Yeşil: iyi, sarı: orta, kırmızı ise kötü anlamına gelmektedir. Yoast SEO check’i tıklayarak ise düzeltmeniz gereken alanlara bakabilmeniz mümkün.

SEO Kontrol konusunda kazanan: Yoast SEO

Site Haritası

SEO konusunda olmazsa olması herhalde site haritasıdır. Yani hala bir site haritanız yoksa bu işi hemen ilk sıraya almanızı öneririm. Neyse,

Yoast SEO eklentisi ile otomatik site haritası oluşturmak ve gerekli engellemeleri yapmak mümkün. Yani sayfalarınız ve yazılarınız için ayrı site haritaları oluşturabiliyorken kategorileri veya etiketleri site haritasından çıkarabiliyorsunuz.

All in One eklentisinin böyle bir özelliği yok, dolayısıyla site haritası konusunun da kazananı: Yoast SEO

Aslında sosyal medya, robots.txt, htaccess, URL değişiklikleri gibi birçok konu üzerinde de karşılaştırma yapabilmemiz mümkün ancak kalan özellikleri başka bir yazımıza taşımak istiyorum.

Yoast SEO eklentisi All in One’a göre oldukça başarılı bir eklenti ve gönül rahatlığıyla tüm WordPress kullanıcılarının bu eklentiyi kullanmasını önerebilirim. Peki hali hazırda All in One kullananlar, Yoast SEO’ya nasıl geçiş yapabilirler?

All in One’dan Yoast SEO’ya Geçiş

All in One import

  1. Öncellikle All in One isimli SEO eklentisini durduruyoruz. (Not: kesinlikle silmiyoruz)
  2. Daha sonra Yoast SEO eklentisini yüklüyoruz.
  3. WordPress admin panelinden SEO >> Import&Export diyoruz
  4. Import from All-in-One SEO? seçeneğini işaretleyip, Import diyoruz.

Bir Makale Daha?

Yoast SEO Nedir? Yoast SEO Kullanımı

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

6 comments

  1. Can Tepe

    Pekiii Emre Bey, her ikisi de aynı anda 1 aydan fazladır anda kuruluysa son 4 maddeyi uygulamak mümkün mü? Yani sadece All in One isimli SEO eklentiyi durdurup, 3. ve 4. maddeye geçebilir miyiz?
    Yani WordPress Seo by Yoast zaten kurulu…3. ve 4. maddeyi uygulayabilir miyim?

    • Emre

      All in One’ı durdurun. Import edin, eski yazılarınızın title ve meta açıklamalarını kontrol edin. 1 haftadır yazdıklarınızın title ve metalarını kontrol edin.1-2 hafta sonra All in One’ı sile de bilirsiniz.

  2. Hüseyin

    Peki, All in One Seo durdurduk ve ondaki verileri WordPress Seo eklentisine aktardık. Sonra etkisiz hale getirdiğimiz All İn One Seo eklentisini siliyoruz değil mi? 🙂

    • bir süre sonra silebilirsiniz. yani geçisin problemsiz olduğundan emin olduktan sonra

  3. sinan

    Faydalı Bilgi Tesekkurler

  4. Burcu

    Aslında sosyal medya, robots.txt, htaccess, URL değişiklikleri gibi birçok konu üzerinde de karşılaştırma yapabilmemiz mümkün!
    Bu konuları da karşılaştırsaydınız çok başarılı bir yazı olmuş diyecektim Emre Bey. Tam en heyecanlı kısmına geldik dedim yazı yarıda kaldı 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir