SEO Raporu Nasıl Hazırlanır? SEO Analiz Raporu

SEO çalışmalarınızın sonuçlarını kontrol ediyor musunuz? Yoksa sadece anahtar kelimelerinizin Google’daki sıralamasına mı bakıyorsunuz? Eğer SEO çalışmalarından çıkan verileri doğru okuyamıyorsanız, çok şey kaybediyorsunuz demektir!

Bugünkü yazımda SEO çalışmalarınızın Google organik trafiğe nasıl yansıdığını ve bir SEO raporu nasıl hazırlanır, anlatıyor olacağım.

SEO Raporu Nasıl Hazırlanır? SEO Analiz Raporu

Google Analytics aracını duymuşsunuzdur herhalde. Google’ın bizlere ücretsiz sunduğu bu harika araç, web sitemizde gerçekleşen birçok işlemi kontrol edebilmemize olanak sağlıyor.

Daha önce Google Analytics kullanmadıysanız, basitçe ne yapmanız gerektiğini özetleyeyim…

  • Google Analytics hesabı açın
  • Google’ın size vereceği kodu tüm sayfalarınıza ekleyin
  • Gerekli tanımlamaları yapın (hedefler, etkinlikler vs…)

Google Analytics kurulumu yapıldıktan sonra “Google Analytics Özelleştirme” sekmesinden “Yeni Özel Rapor” diyoruz. Böylece ilk raporumuzu tanımlamaya başlıyoruz.

Google Analytics Özelleştirme - SEO Raporu

Daha sonra aşağıdaki alanları hedeflerimiz doğrultusunda dolduruyoruz. Aşağıdaki örnek formatta yer alanların ne anlama geldiğini tek tek açıklamak istiyorum.

google analytics özel rapor oluşturma - SEO Raporu

Öncellikle SEO raporumuza ve raporda görüntülenecek sekmeye bir ad veriyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken, ilerleyen zamanlarda onlarca rapor hazırlayabilirsiniz dolayısıyla anlamlı bir rapor adı belirlemeniz. Benim örneğim SEO raporu…

Daha sonra tür aşamasında “düz tablo” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu alan, raporumuzun görüntülenme biçimini belirlemektedir. İsterseniz diğer seçenekleri de kullabilirsiniz…

Şimdi asıl alanlarımızı anlatalım: Detaylar ve Metrikler

Detaylar: Bu alan, adından da anlaşılacağı gibi raporun hangi detay üzerinde seyretmesi gerektiğini bize soruyor. Bugünkü çalışmamız organik trafik olacağı için “kaynak/araç”ı seçiyoruz. Birazdan bu konuyu biraz daha detaylandıracağım.

Metrikler: Metrikler, sayısal değerleri ifade etmektedir. Yani biraz önce belirlediğimiz detayın hangi veriler ile ilişkilendirileceğini belirleyeceğiz.

  • Oturum: Sayfalarınıza belirli bir zaman aralığında kaç defa girildiğini gösterir. Bir SEO çalışmasından sonra takip edilebilecek en önemli verilerin başında organik oturum gelir.
  • Ortalama Oturum Süresi: Sitede kullanıcıların kaldığı sürenin ortalaması. Web sitenizin trafiği artıyor ancak ortalama oturum süresi azalıyorsa, size gelen trafik çok da kaliteli sayılamaz.
  • Sayfa/Oturum: Ziyaretçilerinizin web sitenizde ortalama kaç sayfa görüntülediğini ifade eder. Zaman içerisinde kullanıcıları diğer sayfalarınıza da yönlendirebilmeniz gerekir.
  • Hemen Çıkma Sayısı: Sayfanıza gelen kullanıcıların farklı bir sayfanızı ziyaret etmeden sitenizden ayrılma sayısını verir. SEO açısından oldukça kritik bir metriktir..Hemen çıkma sayısını oturum sayısına bölerek hemen çıkma oranını bulabilirsiniz.
  • Hedef: Web sitenizde belirleyeceğiniz hedefi ifade eder. Örneğin satış sayfanıza kaç kere giriş yapıldığı…Google Analytics hedefler alanından hedeflerinizi kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
  • Yeni Kullanıcılar: Sayfanıza belirli bir zaman aralığında kaç kullanıcı girdiğini gösterir. SEO çalışması ile mutlaka ulaşılan kullanıcı sayısı da artmalıdır.
  • E-ticaret Dönüşüm Oranı: Eğer organikten gelen ziyaretçiler satış getirmiyorsa, ben ne yapayım öyle organik trafiği 🙂 Bu metrik de kesinlikle kontrol edilmelidir.

Metrikleri belirledikten sonra bir de filtre belirlememiz gerekiyor aksi taktirde AdWords, direkt, referral gibi tüm kanalların datası karşımıza çıkar. SEO raporu biraz daha basit olsun diye filtereye “google/organic” ekliyoruz. (Yukarıdaki görselin alt kısmından bu alanı dolduruyoruz) Siz dilerseniz diğer arama motorlarınıda bu alana ekleyebilirsiniz. Bu filtereleme ile artık karşımıza çıkacak rapor sadece organik sonuçları yansıtacaktır.

Yukarıda belirttiğim yani SEO raporu alanına eklenecek tüm metriklerin, SEO açısından değeri üst düzeydir. Yani bir SEO firması, web siteniz için istediği kadar backlink alsın veya site içi ve site dışı optimizasyon çalışmalarının en detaylısını yapsın, yukarıdaki verilerde bir iyileşme yaşamıyorsanız, anahtar kelimelerinizde Google’da ilk sayfa hedefi anlamını yitirecektir.

Yukarıdaki raporu haftalık olarak hazırlamanızı ve excel dosyasında incelemenizi öneririm. Dolayısıyla gelişimi hafta hafta rahatlıkla görebilirsiniz. Hazırlayacağınız bu basit SEO raporu ile bir SEO danışmanı sizi kolay kolay kandıramaz.

Yukarıdaki detay ve metrikleri belirledikten sonra kaydeti seçip, sayfadan çıkıyoruz ve rapor otomatik olarak hazırlanıp karşınıza çıkıyor. İlgili haftanın aralığını belirleyip, dışa aktar seçeneği ile raporu bilgisayarımıza indiriyoruz.

Yükselmelerin veya düşüşlerin ilk bakışta rahatlıkla anlaşılabilmesi için excelin formatı ile oynuyorum ve karşımıza aşağıdaki gibi harika bir SEO raporu çıkıyor. Kırmızı alanlar düşüşü, yeşil alanlar ise yükselişi ifade ediyor.

seo örnek rapor  - SEO Raporu

Yukarıdaki tablo gerçek verileri yansıtmıyor sadece örnek olsun diye rakamları biraz manipüle ettim..Yukarıdaki gibi bir SEO raporu, bize SEO çalışmasının mükemmele yakın gittiğini gösteriyor. Nerdeyse tüm verilerde fark edilebilir bir yükseliş var ve her şeyden öte e-ticaret dönüşüm oranı hız kesmeden yükseliyor. Yani basit bir anlatımla:

Bir SEO firması ile anlaşmışsınız ve SEO çalışmaları başladıktan sonra satışlarınız artmaya başlamış. Daha ne olsun!

Bu raporu bir defa Google Analytics hesabınızda kurduktan sonra, her hafta tek tuş ve tarih ayarlaması ile verilere saniyeler içerisinde ulaşabileceksiniz. 🙂

Bir Makale Daha?

E-Ticaret Satış Arttırma Yöntemleri [Hemen Uygulayabilirsiniz]

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

6 comments

  1. Eyüp Bulut

    Merhaba; öncelikle bu güzel makaleyi bizimle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum.

    İlk defa seo çalışması yaptırmak isteyen firmalara dijital pazarlama için bir fizibilite raporu çıkarmak istesek sizce nasıl bir yol izlemeliyiz.
    Site içi seo
    sosyal medya analizi
    Site dışı seo
    back link yapısı
    Dijital kurumsallık gibi.
    ben bu konuda çok araştırma yaptım ama
    tam anlamıyla bir taslak bulamadım.
    kendim hazırlamaya çalıştım ama
    böyle bir çalışmayı hazırlamak için bir çok kriteri bilerek analiz etmek gerekiyor.
    Sizce böyle bir rapor hazırlama da nasıl bir yol izlemeliyiz. ?

    • merhabalar,
      teşekkürler ancak bu konu burada anlatamayacağım kadar uzun. Bu tarz bir makale yazabilirim yakın zamanda..

  2. Fatma

    Ben Metriklerin hepsini göremiyorum. Bazılarını bulabildim. Makaledekileri görmemem doğal mı?
    Teşekkürler.

  3. berkan

    Şu verilen puanlamaya bakın insaf ya. Adam oturup yazmış da yazmış, emek vermiş ve güzelde açıklamış. Ayıp denir başka bir şey değil… Çekemezlik, hasetlik diz boyu ülkemizde. Elinize sağlık ben gayet beğendim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir