5 Adımda Güçlü İçerik Pazarlama Stratejisi – İçerik Pazarlama İçin Seo Stratejisi

Son yılların en önemli pazarlama stratejilerinden olan içerik pazarlama ile çok kısa bir sürede tahminizden çok daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşabilmeniz mümkün. İçerik pazarlama stratejisini anlatmaya başlamadan önce “içerik pazarlama ne demek?” onu anlatmak istiyorum

İçerik Pazarlama Nedir?

İçerik pazarlama, değerli içerik üretimi ve paylaşımı ile hedef kitleye ulaşabilmek, daha da önemlisi onları etkileyebilmek anlamına gelir.

Yani basit bir anlatımla, o kadar etkileyici bir içerik hazırlayacaksınız ki, insanlar çok etkilenecek, hazırladığınız içeriği sosyal medyada paylaşacak ve sayfanız arama motorlarında üst sıralarda (bknz: seo nedir?) yerini alacak.

İçerik pazarlama sadece online için uygulanan bir strateji değildir ancak ben sizlere bugün web sitesi üzerinden bu çalışmayı nasıl daha efektif yapabileceğinizi anlatmak istiyorum.

Güçlü İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

içerik pazarlama infografik

1 – Erişilebilirlik

Kullanıcılar içeriğinize erişebiliyor mu? Eğer içerik pazarlama stratejinizin çalışmasını istiyorsanız, SEO uyumlu makale oluşturduğunuzdan emin olmalısınız?

Nasıl mı?

  • Başlık ve Meta Etiketleri: İçeriğinizin temel anahtar kelimelerini, başlık ve meta etiketlerinde mutlaka geçirmelisiniz.
  • Anahtar Kelime Oranı: Anahtar kelimelerinizi içeriğinizde makul oranda kullanmalısınız. Ne aşırıya kaçın ne de az kullanın.
  • H Etiketleri: İçeriklerinizde H etiketlerine yer veriyor musunuz? Mümkünse H1 etiketinde anahtar kelime kullanmanızda fayda var.
  • Site İçi Linkleme: İçeriklerinizden diğer sayfalarınıza link çıkışı yapıyor musunuz? Ziyaretçilerinizi çok iyi yönlendirmelisiniz.
  • Görsel Alt Etiketi: İçeriklerinizdeki görsellerde, alt etiketi kullanıyor musunuz? Görsel alt etiketlerinde mutlaka anahtar kelime kullanımına dikkat etmelisiniz.

2 – Okunabilirlik

Ziyaretçileriniz içeriklerinize ulaştıktan sonra onları rahatlıkla okuyabiliyorlar mı?

  • Mobil Uyumluluk: Web siteniz responsive mi? Yani kullanıcılar, web sitenize akıllı telefonlardan girdikleri zaman, içeriklerinizi rahatlıkla okuyabiliyorlar mı? Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
  • Yazı Tipi: İçeriklerinizde kullandığınız yazı tiplerini çok dikkatli seçmelisiniz. Gözü yoran ve rahat okunamayan yazı tipleri, ziyaretçilerin içeriğinizi okumadan çıkmasına neden olacaktır.
  • Paragraf Yapısı: Bitmek tükenmek bilmeyen paragraflar ile kimseyi sıkmak istemezsiniz. Paragraflarınızı maksimum 3-4 satırda tutmaya dikkat edin derim.
  • Hiyerarşi: Sayfanızı ters bir piramit gibi düşünmelisiniz. İçerikleriniz genelden detaya doğru akmalıdır. Sayfa hiyerarşisine önem vermelisiniz.

3 – Anlaşılabilirlik

İçerik pazarlama çalışmasının sunulacağı hedef kitle, anlatmak istediğinizi anlayabilmelidir.

  • Hedef Kitle: İçerikleriniz ile hedef kitlenizin bilgi ve donanımı mutlaka uyuşmalıdır. Yani içeriklerinizi kimse anlayamıyorsa veya seçtiğiniz konu için içeriğiniz çok basit kalıyorsa, bir şeyler yanlış gidiyor demektir.
  • Doğru İçerik Türü: İçeriklerinizde doğru içerik yöntemini kullanıyor musunuz? Son yılların popüler medya araçlarından, infografik ve animasyonlar, oluşturulan içeriği önemli oranda güçlendirmektedir.
  • Akıcılık: İçeriklerinizde samimi ve akıcı bir dil kullanmanız, ziyaretçileriniz ile harika bir uyum sağlamanızı sağlayacaktır.
  • Sonuç: Oluşturduğunuz içerikler mutlaka bir sonuca varmalıdır. Havada kalan içerikler, ziyaretçilerinizi oldukça rahatsız edecektir.

4 – Eyleme Geçirilebilirlik

İçeriğinizi inceleyen bir ziyaretçiden talepleriniz oluyor mu?

  • Call to action: İçeriklerinizde “call to action” olarak bilinen ifadelere yer veriyor musunuz? Örnek: Hemen indir, hemen incele, mesaj at, iletişime geç vs…
  • Yorum: Kullanıcıların içeriklerinize yorum yazmasına izin vermelisiniz. Yorumlar, kullanıcı bağlılığını arttıracağı gibi içerik pazarlama stratejinizi başarıya götürecektir.
  • Paylaş: İçeriklerinizde mutlaka Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest gibi paylaşım butonları kullanmalısınız.
  • Özet: İçeriklerinizde ziyaretçilerinizin ne yapması gerektiğini bir yerlerde özetlemesiniz.

5 – Paylaşılabilirlik

Ziyaretçileriniz içeriklerinizi paylaşıyor mu?

  • Sebep: Kullanıcılarınıza içeriğinizi paylaşmaları için sebep sunmalısınız. Yani neden bir ziyaretçi sizin içeriğinizi durup dururken paylaşsın ki?
  • Kolaylık: Sayfanızı inceleyenler içeriklerinizi rahatlıkla paylaşabiliyorlar mı? Sitenizin sosyal medya paylaşımlarını kolaylaştıran, yazılımsal çözümler üretmelisiniz.
  • Hastags: Twitlerinize hastag ekleyerek, alakalı kitlelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • Kısmi Paylaşım: Yazılarınızın belirli kısımlarına ekleyeceğiniz paylaşım eklentileriyle, içeriğinizde yer alan birkaç satırın bile paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıda saydıklarımı uyguladığınız taktirde, içerik pazarlama konusunda çok önemli bir çalışma yapmış ve satışlarınız da bu çalışmalardan gerekli desteği almış olacak. Eğer yukarıda anlattıkların kafanızı karıştırdıysa, iyi bir içerik ajansı ile de anlaşabilirsiniz!

Bir Makale Daha?

Dijital Pazarlama Kanalları – Size En Uygun Dijital Pazarlama Kanalı Hangisi?

Hakkında Emre Tonguç

SeoSozluk.com'un kurucularından Emre, işletmelere SEO, AdWords, PPC ve E-Ticaret konularında danışmanlık hizmeti vermektedir. İçinde arama motoru geçen her konu onun için tam bir tutkudur.

3 comments

  1. Servet

    güzel yazı olmuş sıkılmadan okudum

  2. Ankaraevdenevenakliyat

    Güzel olmuş tebrikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir